secundair logo knw 1

Het smelten van het gletsjerijs kan nadelige gevolgen hebben voor 1,9 miljard mensen I foto: Avalok Sastri / Pixabay

Ruim een derde van het gletsjerijs van de Aziatische bergketens Hindoekoesj en Himalaya zal tegen 2100 verdwenen zijn, wanneer de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad. In een zeer ongunstig klimaatscenario smelt zelfs twee derde van het ijs.

Dit blijkt uit een grote studie van het International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD) in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Hieraan hebben ruim tweehonderd wetenschappers meegewerkt. Volgens de studie is in 2100 minstens 36 procent van de gletsjers van het Hindoekoesj- en het Himalaya-gebergte verdwenen bij een opwarming van de aarde met 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

Gezien de huidige ontwikkelingen is een opwarming van 2 graad realistischer. Dan is zeker de helft van het ijs tegen het eind van de eeuw gesmolten. Wanneer niets tegen de CO2-uitstoot wordt gedaan en de aarde nog warmer wordt, kan het verlies oplopen tot twee derde in 2100.

Het verdwijnen van de gletsjers in de twee bergketens zal ernstige nadelige gevolgen hebben voor de ongeveer 1,9 miljard mensen die afhankelijk zijn van het water. Daarvan leven 250 miljoen mensen in de bergen en de rest in de laagvlakten van grote rivieren als de Ganges en de Yangtse. De afname van smeltwater zal vooral de landbouw treffen. Wel is de verwachting in de ICIMOD-studie dat eerst tot 2050 à 2060 het smeltwater nog toeneemt, hetgeen vaker zal leiden tot overstromingen. Na 2060 gaan de rivieren minder water afvoeren.

 

MEER INFORMATIE
The Hindu Kush Himalaya Assessment
Website ICIMOD
Artikel in de Volkskrant
Artikel in The Guardian

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.