0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Ruim een derde van het gletsjerijs van de Aziatische bergketens Hindoekoesj en Himalaya zal tegen 2100 verdwenen zijn, wanneer de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad. In een zeer ongunstig klimaatscenario smelt zelfs twee derde van het ijs.

Dit blijkt uit een grote studie van het International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD) in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Hieraan hebben ruim tweehonderd wetenschappers meegewerkt. Volgens de studie is in 2100 minstens 36 procent van de gletsjers van het Hindoekoesj- en het Himalaya-gebergte verdwenen bij een opwarming van de aarde met 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

Gezien de huidige ontwikkelingen is een opwarming van 2 graad realistischer. Dan is zeker de helft van het ijs tegen het eind van de eeuw gesmolten. Wanneer niets tegen de CO2-uitstoot wordt gedaan en de aarde nog warmer wordt, kan het verlies oplopen tot twee derde in 2100.

Het verdwijnen van de gletsjers in de twee bergketens zal ernstige nadelige gevolgen hebben voor de ongeveer 1,9 miljard mensen die afhankelijk zijn van het water. Daarvan leven 250 miljoen mensen in de bergen en de rest in de laagvlakten van grote rivieren als de Ganges en de Yangtse. De afname van smeltwater zal vooral de landbouw treffen. Wel is de verwachting in de ICIMOD-studie dat eerst tot 2050 à 2060 het smeltwater nog toeneemt, hetgeen vaker zal leiden tot overstromingen. Na 2060 gaan de rivieren minder water afvoeren.

 

MEER INFORMATIE
The Hindu Kush Himalaya Assessment
Website ICIMOD
Artikel in de Volkskrant
Artikel in The Guardian

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.
Van harte gefeliciteerd. Bij zo’ n nieuwe moderne zuivering zou het ook fijn zijn geweest als geprobeerd was om ook medicijnresten uit het effluent te halen. Een gemiste kans??
17.443 Stukjes plastic per vierkante km is niet het enige. Nederland staat aan de vooravond van een wijdverbreide integratie van poederkooldosering in onze afvalwaterketen voor verwijdering van microverontreinigingen omdat het "goedkoop" is. Hiervan wordt hooguit 90% ingevangen in het slib en de rest gaat de rivier in; micro/nano kooldeeltjes met schadelijke microverontreinigingen hierop gebonden. Je kan je voorstellen dat het risico hiervan minstens zo groot is als van microplastics.
Wist je dat er zelfs al in de placenta vergelijkbare deeltjes zijn aangetroffen? [Bové et al. Nature Communications 10, 2019]

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het