secundair logo knw 1

Girlsday, de jaarlijkse actiedag om meisjes te interesseren voor bèta en techniek, staat dit jaar in het teken van water. De kick-off van de landelijke activiteiten heeft donderdag plaats tijdens de Dijkwerkersdag die in Rotterdam wordt gehouden. Directeur-generaal Michèle Blom van Rijkswaterstaat  en dijkgraaf Hetty Klavers openen Girlsday 2019 samen met meisjes uit het basisonderwijs en het vmbo.

In Rotterdam krijgen de meisjes een kijkje in de wereld van het waterbeheer. Tijdens een serious game gaan ze aan het werk als waterbeheerders en ontdekken ze de technische complexiteit van waterbeheer. Op rivierstroomtafels leggen ze geulen en kades aan en simuleren ze een dijkdoorbraak, ze wekken groene stroom op met vijzelturbines en doen proefjes in het waterlaboratorium.

In het hele land zijn Girlsday-activiteiten voor bijna 11.000 meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs bij 366 bèta, technische en ICT-bedrijven. Ze maken kennis met allerlei vormen van techniek.

CBS
In Nederland kiezen nog steeds te weinig meisjes voor bèta, techniek en ICT, aldus de initiatiefnemers van Girslday. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig jaar april bleek dat meisjes op havo, vwo en mbo wel steeds vaker voor een technische richting kiezen, maar ze blijven nog flink achter bij de jongens. Het bureau vergeleek de studiejaren 2006/’07 en 2015/’16. 

Het CBS schreef de stijging in havo en vwo toe aan de invoering van de vernieuwde tweede fase in het voortgezet onderwijs. “Hierdoor werd het eenvoudiger om de profielen Natuur en Techniek én Natuur en Gezondheid te combineren in een vakkenpakket. Vooral meisjes in het vwo kozen na de invoering van de vernieuwde tweede fase voor zo’n dubbelprofiel.”

Leerlingen met profiel tehcniek Bron CBS

Hoewel meer meisjes (en jongens) in havo en vwo een technisch profiel kiezen, neemt de keuze voor techniek in het hoger onderwijs nauwelijks toe, stelde het CBS ook vast. “Het aandeel vrouwen dat in het hoger onderwijs een diploma Techniek, industrie en bouwkunde haalt, nam tussen de studiejaren 2006/’07 en 2015/’16 toe van 2 procent tot 3 procent.”

Op vmbo is techniek nog steeds niet populair bij meisjes. Het percentage meisjes dat koos voor een techniekopleiding nam tussen de schooljaren 2011/'12 en 2016/'17 toe van 3 procent naar 4 procent.

Technisch beroep
De CBS-cijfers sluiten aan bij gegevens uit het Monitor Techniekpact. Daaruit blijkt dat het percentage vrouwen in een technisch beroep in de periode 2013-2017 licht is toegenomen met 1 procentpunt. "Dit komt door een lichte stijging van het percentage lager en middelbaar opgeleide vrouwen dat werkt in de techniek', schrijft VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, dat zich inzet om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te vergroten en daartoe onder meer de Girlsday organiseert .

VHTO: "Onder hoogopgeleiden die werken in de techniek is het aandeel vrouwen hoger dan onder middelbaar en lager opgeleiden die werken in de techniek. Het gaat om 17% vrouwen onder de hoogopgeleide werkenden in de techniek, ten opzichte van 11% vrouwen onder laagopgeleide werkenden en 10% vrouwen onder middelbaar opgeleide werkenden in de techniek".

Kick-off-partners
Dit jaar zijn Topsector Water & Maritiem, Rijkswaterstaat, de Waterschappen en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de zogeheten kick-off-partners voor Girlsday 2019. Daarmee krijgt de watersector die ook kampt met een structureel tekort aan technische mensen extra aandacht. 

Onder de 366 bedrijven en instellingen die hun deuren opstellen zit een beperkt aantal bedrijven, instellingen en bureaus uit de watersector, blijkt uit de deelnemerslijst. Op de lijst staan onder meer Evides Waterbedrijf, publiekscentrum water Het Keringhuis, IF Technology (aquathermie), Maritiem Museum Rotterdam, NIOZ Yerseke, Royal HaskoningDHV, Science Centre Delft (TU Delft), Sweco, Witteveen+Bos, Waterbedrijf Groningen, Watercampus en de waterschappen Schieland en de Krimpenerwaard, Hunze en Aa's, Rivierenland, Scheldestromen, Vechtstromen. 

De activiteiten die de meisjes worden voorgeschoteld op de bedrijven en instellingen zijn divers. Waterschap Rivierenland laat leerlingen van het Lingecollege kennis maken met de klimaatveranderingen en de gevolgen daarvan voor het waterbeheer in Nederland. Ze krijgen in de Centrale Regiekamer tekst en uitleg over het beheer (op afstand) van stuwen en gemalen en gaan een eigen ontwerp maken van hun woonwijk om wateroverlast te voorkomen.

Watercampus
De Watercampus in Leeuwarden laat leerlingen van CSG Comenius in Leeuwarden onder meer zien hoe je water kunt ontkleuren en hoe je dna uit speeksel kunt halen. 
Bij Wetsus krijgen de tweedeklas havo- en vwo-meisjes een korte uitleg over WaterCampus, de opleidingsmogelijkheden en de baanperspectieven in de watertechnologie en gaan aan de slag werken met proefopstellingen in het laboratorium van Wetsus en het Waterapplicatiecentrum (WAC). In de middag kunnen ze speeddaten met bètavrouwen die op de WaterCampus werken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.