0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Op 14 mei wordt de Green Deal Aquathermie ondertekend. Doel van de deal is om toepassingsmogelijkheden van aquathermie in kaart te brengen én om aan thermische energie uit water meer bekendheid te geven. Aquathermie moet, als het aan de waterbeheerders ligt, ‘een stevige bijdrage’ gaan leveren aan de energietransitie waar Nederland voor staat.

De Green Deal is een initiatief van de Unie van Waterschappen, Rijkswaterstaat en drie ministeries, te weten Economische Zaken, Infrastructuur & Waterstaat en Binnenlandse Zaken. In de afgelopen maanden zijn partijen als Vewin, IPO (provincies), VNG (Gemeenten), NetbeheerNL, Warmtenetwerk, Aedes (woningcorporaties), Rioned en kennisinstituten als Stowa, KWR en Deltares gevraagd mee te doen.

De Green Deal voor aquathermie krijgt een duur van drie jaar. In die periode moet thermische energie uit water als bron in de energiestransitie op de kaart staan. Er komt een programmabureau dat aan dat doel invulling moet geven. Het bureau met 2 tot 3 fte aan medewerkers, krijgt onderdak bij de UvW en begint officieel 14 mei, de dag waarop de green deal wordt ondertekend.

Symposium
De datum van ondertekening werd gisteren genoemd op het symposium Energie uit Water dat in Dalfsen werd gehouden. Op het congres werd een onderzoek naar de kansen van thermische energie uit water in de noordelijke provincies gepresenteerd. Volgens de onderzoekers ROM3D en Inenergie kan warmte uit oppervlaktewater tot 25 procent bijdragen aan de warmtebehoefte in met name woonwijken in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.

Of het zover komt, is mede afhankelijk van de vraag of gemeenten aquathermie serieus nemen als alternatieve warmtebron bij het opstellen van de zogeheten Transitievisies Warmte. In die visies, die uiterlijk 2021 klaar moeten zijn, dienen gemeenten aan te geven hoe ze wijken aardgasvrij gaan maken. Dat is een majeure opgave, want volgens de afspraken in het concept Klimaatakkoord moeten in de periode van 2022 tot 2030 1,5 miljoen gebouwen van het gas af.

Verzamelterm
Als het aan de waterschappen en Rijkswaterstaat ligt, gaat aquathermie een stevige bijdrage leveren aan die energietransitie. Aquathermie is een verzamelterm voor meerdere vormen van energie uit water (oppervlaktewater-, drink-, afval- en rioolwater). Uit een studie van CE Delft en Deltares blijkt dat deze bronnen (TEO, TED, TEA en riothermie) in theorie een aanzienlijke bijdragen kunnen leveren aan de energietransitie.

Als die potentie wordt benut kunnen waterbeheerders, minimaal in de rol van vergunningverlener, een bijdrage leveren aan de maatschappelijke opgave om Nederland aardgasvrij te maken. Het betekent ook dat waterschappen een meer prominente rol kunnen gaan spelen in stedelijke gebieden, waar aquathermie vooral kansrijk wordt geacht om te worden toegepast.

Als dat zijn beslag krijgt, kan dat positief uitwerken op andere waterschapsopgaven in de stad, stelt de UvW in een bespreekstuk over de Green Deal aquathermie. Er liggen ‘meekoppelkansen’ en bovendien zal aquathermie een positief effect hebben op de waterkwaliteit in de stad, zo is de verwachting.

Meer bekendheid
Voor dat het zover is, moet aquathermie meer bekendheid krijgen. Bovendien zijn er nog veel vragen op het gebied van governance, organisatie, financiering en de ecologische effecten. Het vinden van antwoorden op deze vragen is een van de opdrachten van het programmabureau. Verder zal het bureau projecten gaan stimuleren en kennis die wordt opgedaan, gaan delen onder en met betrokken partijen. Voor onderzoek zal samenwerking worden gezocht met kennisinstituten als Stowa, KWR en Deltares.

Bestuurder Hans de Jong van het waterschap WDOD dichtte op het symposium in Dalfsen aquathermie kansen toe. En niet alleen om de kansrijke toepassing in stedelijke gebieden en woonwijken, maar ook omdat het winnen van thermische energie uit water binnen de besturen van de waterschappen minder discussies zal geven over de vraag of deze activiteit wel past binnen de primaire taken van het waterschap. “We hebben het hier toch over water.”

 

MEER INFORMATIE
Planbureau: klimaatafspraken onvoldoende om CO2-reductie te halen
Onderzoek: TEO en zonneparken kansrijk in noordelijke provincies
Klimaatakkoord geeft waterschappen ruimte om energie te produceren

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het