0
0
0
s2smodern

De provincie Fryslân en de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Daegu halen de banden op het terrein van watertechnologie aan. Dit biedt nieuwe kansen voor bedrijven en kennisinstituten.

Hierover sloten de Friese gedeputeerde Klaas Kielstra en burgemeester Kwon Young-jin van Daegu een samenwerkingsovereenkomst tijdens het World Water Cities Forum. Dit evenement vond vorige week plaats in het kader van de Korean International Water Week. Het zuidelijk gelegen Daegu is met 2,5 miljoen inwoners de drie na grootste stad van Zuid-Korea. De stad is vooral erg geïnteresseerd in de Nederlandse expertise op het gebied van afvalwaterzuivering, onder andere innovaties als Anammox, Nereda en terugwinning van cellulose.

De samenwerkingsovereenkomst is er gekomen op verzoek van Daegu. Volgens de provincie Fryslân wordt zo de internationale positie van Friesland als waterland versterkt. “Wij willen kansen creëren voor ons bedrijfsleven”, licht Kielstra toe. “Watertechnologie is een speerpunt van ons economisch beleid. Deze overeenkomst geeft het bedrijfsleven een goede ingang in Zuid-Korea om tot zaken te komen.”

Om het zakendoen over en weer te vergemakkelijken, worden in Friesland en Zuid-Korea business support centers geopend. Water Alliance, het Nederlandse samenwerkingsverband van overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven op het gebied van watertechnologie, speelt een centrale rol bij de contacten. Water Alliance fungeert als aanspreekpunt voor zowel Nederlandse als Zuid-Koreaanse bedrijven en organisaties. De partijen uit het Aziatische land kunnen onder meer gebruikmaken van de toegepaste onderzoeksfaciliteiten op de WaterCampus in Leeuwarden, zoals de demosites en het Waterapplicatiecentrum.

Informatie op de site van Water Alliance

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.