secundair logo knw 1

Samenwerkingsovereenkomst getekend (foto: Water Alliance)

De provincie Fryslân en de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Daegu halen de banden op het terrein van watertechnologie aan. Dit biedt nieuwe kansen voor bedrijven en kennisinstituten.

Hierover sloten de Friese gedeputeerde Klaas Kielstra en burgemeester Kwon Young-jin van Daegu een samenwerkingsovereenkomst tijdens het World Water Cities Forum. Dit evenement vond vorige week plaats in het kader van de Korean International Water Week. Het zuidelijk gelegen Daegu is met 2,5 miljoen inwoners de drie na grootste stad van Zuid-Korea. De stad is vooral erg geïnteresseerd in de Nederlandse expertise op het gebied van afvalwaterzuivering, onder andere innovaties als Anammox, Nereda en terugwinning van cellulose.

De samenwerkingsovereenkomst is er gekomen op verzoek van Daegu. Volgens de provincie Fryslân wordt zo de internationale positie van Friesland als waterland versterkt. “Wij willen kansen creëren voor ons bedrijfsleven”, licht Kielstra toe. “Watertechnologie is een speerpunt van ons economisch beleid. Deze overeenkomst geeft het bedrijfsleven een goede ingang in Zuid-Korea om tot zaken te komen.”

Om het zakendoen over en weer te vergemakkelijken, worden in Friesland en Zuid-Korea business support centers geopend. Water Alliance, het Nederlandse samenwerkingsverband van overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven op het gebied van watertechnologie, speelt een centrale rol bij de contacten. Water Alliance fungeert als aanspreekpunt voor zowel Nederlandse als Zuid-Koreaanse bedrijven en organisaties. De partijen uit het Aziatische land kunnen onder meer gebruikmaken van de toegepaste onderzoeksfaciliteiten op de WaterCampus in Leeuwarden, zoals de demosites en het Waterapplicatiecentrum.

Informatie op de site van Water Alliance

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....