0
0
0
s2smodern

De provincie Fryslân en de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Daegu halen de banden op het terrein van watertechnologie aan. Dit biedt nieuwe kansen voor bedrijven en kennisinstituten.

Hierover sloten de Friese gedeputeerde Klaas Kielstra en burgemeester Kwon Young-jin van Daegu een samenwerkingsovereenkomst tijdens het World Water Cities Forum. Dit evenement vond vorige week plaats in het kader van de Korean International Water Week. Het zuidelijk gelegen Daegu is met 2,5 miljoen inwoners de drie na grootste stad van Zuid-Korea. De stad is vooral erg geïnteresseerd in de Nederlandse expertise op het gebied van afvalwaterzuivering, onder andere innovaties als Anammox, Nereda en terugwinning van cellulose.

De samenwerkingsovereenkomst is er gekomen op verzoek van Daegu. Volgens de provincie Fryslân wordt zo de internationale positie van Friesland als waterland versterkt. “Wij willen kansen creëren voor ons bedrijfsleven”, licht Kielstra toe. “Watertechnologie is een speerpunt van ons economisch beleid. Deze overeenkomst geeft het bedrijfsleven een goede ingang in Zuid-Korea om tot zaken te komen.”

Om het zakendoen over en weer te vergemakkelijken, worden in Friesland en Zuid-Korea business support centers geopend. Water Alliance, het Nederlandse samenwerkingsverband van overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven op het gebied van watertechnologie, speelt een centrale rol bij de contacten. Water Alliance fungeert als aanspreekpunt voor zowel Nederlandse als Zuid-Koreaanse bedrijven en organisaties. De partijen uit het Aziatische land kunnen onder meer gebruikmaken van de toegepaste onderzoeksfaciliteiten op de WaterCampus in Leeuwarden, zoals de demosites en het Waterapplicatiecentrum.

Informatie op de site van Water Alliance

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....
De door Patrick Jansen gevraagde koerswijziging is geen wens maar een 'must'. Lastig is dat dit niet van de ene op de andere dag te realiseren is. Maar we moeten wel nú beginnen, anders verandert er niets. Het begint met de mindset!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.