0
0
0
s2smodern

Een expeditieteam doet met boringen historisch onderzoek naar de Noordzee. Er wordt informatie verzameld over de tijd dat het gebied grotendeels droog was.

Het land onder de huidige Noordzee is in het vroege Holoceen verdronken. Daarover is amper informatie van hoge kwaliteit beschikbaar. De bedoeling is om deze kennislacune op te vullen. Het team dat op dit moment op zee actief is, bestaat uit onderzoekers van het kennisinstituut Deltares en de Geologische Dienst Nederland van TNO. Verder werken het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), de universiteiten van Leeds en Utrecht en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed mee aan het onderzoek.

Hierbij wordt de periode vanaf het begin van het Holoceen (zo’n twaalfduizend jaar geleden) onder de loep genomen. Toen stond de zeespiegel zestig meter lager dan nu. Het gebied van de Noordzee was grotendeels droog en zag eruit als een weids rivierenlandschap. Vierduizend jaar later was de situatie drastisch veranderd. Door een stijging van de zeespiegel met ruim veertig meter was het land onder water verdwenen.

De onderzoekers verzamelen tot en met 23 juni boorkernen van klei- en veenlagen op verschillende dieptes. Zij bepalen de beste plaatsen om te boren met behulp van seismische apparatuur. Er wordt geboord met de speciale techniek vibrocore. Dat gebeurt vanaf het onderzoeksschip Pelagia van NIOZ. Marc Hijma van Deltares spreekt van een buitenkans. “Als we niet met NIOZ mee hadden kunnen varen, was dit onderzoek veel duurder uitgevallen en eigenlijk op korte termijn niet mogelijk.”

De expeditie levert nieuwe publicaties, karteringen en modellen op. Deze informatie is volgens de onderzoekers niet alleen belangrijk voor het geologische en archeologische verhaal van de Noordzee. Ook zorgt dit voor een beter inzicht in de zeespiegelstijging waarmee de wereld nu wordt geconfronteerd.

Volg de expeditie via deze blog.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.
Geachte dames en heren,
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Nederland is altijd al het braafste jongetje geweest, dus dan vraag ik me af: hoe doet de rest het?
De kop van dit artikel is nogal misleidend. "Nieuwe indicator gaat uitspoeling fosfaat tegen". Grappig, maar deed de oude indicator dat dan niet? Trouwens, indicatoren gaan natuurlijk nooit "iets tegen". Bovendien, fosfaat bindt toch in de bodem?
Volgens minister Schouten gaat de nieuwe #fosfaat indicator de uitspoeling van #nitraat tegen: H2O citeert: "...kunnen boeren met de gecombineerde fosfaatindicator beter bepalen hoeveel meststoffen de bodem nodig heeft... dit voorkomt uitspoeling van nitraat naar oppervlakte- en grondwater." Het gaat dus om nitraat, niet om fosfaat (want fosfaat bindt in de bodem).
En even verderop lezen we: "De meeste agrariërs kunnen op basis van de indicator evenveel tot zelfs iets meer bemesten op hun percelen dan ze nu doen." Uitspoeling tegengaan door iets meer te bemesten? Het klinkt als fake news.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.