secundair logo knw 1

Voorbeeld van een begroeid rif-element van het bedrijf ReefSystems (beeld uit Haringvliet)

Hoe kan de onderwaternatuur het best bij de voet van een dijk worden gestimuleerd? Dat wordt uitgeprobeerd in de Waddenzee aan de kust van Groningen. Hiervoor worden tien verschillende rif-elementen en getijdepoelen geplaatst.

De proef bij de Groningse Lauwersmeerdijk is maandag van start gegaan en duurt drie jaar. Het idee is dat een aangepaste kunstmatige, harde dijk de biodiversiteit bevordert. Opdrachtgever is Waterschap Noorderzijlvest. Het is volgens het waterschap voor het eerst dat zo’n grootschalige test wordt uitgevoerd op een dijk in de Waddenzee. Dit levert nieuwe inzichten op over het verbeteren van de waterkwaliteit en natuur in deze zee.

Tien verschillende rif-elementen en getijdepoelen
Bij het project worden tien verschillende rif-elementen en getijdepoelen gebruikt. Rif-elementen zorgen voor een kunstmatig rif dat niet alleen belangrijk is voor de biodiversiteit, maar ook bijdraagt aan het breken van golfen en het beschermen van de dijk. De getijdenpoel voegt watervasthoudende functies toe aan golfbrekers, beschoeiingen en dijken.

De rif-elementen en getijdepoelen worden geplaatst op verschillende locaties en dieptes. Dat gebeurt zowel in de permanente onderwaterzone als aan de voet van de dijk. Op deze manier worden er schuil-, rust- en paaiplekken gemaakt voor verschillende soorten zoals vissen. Ook kunnen schelpdieren, weekdieren en algen zich hechten.

Belangrijk voor ontwerp van dijkversterking
Naast Noorderzijlvest doen diverse andere partijen mee aan het pilotproject: Het Groninger Landschap, Rijkswaterstaat Noord-Nederland, gemeente Het Hogeland, provincie Groningen, ingenieursbureau Arcadis en aannemerscombinatie Waddenkwartier (Heijmans en GMB). De rif-elementen en getijdepoelen worden geleverd door ECOncrete Tech, ReefSystems en Moreef. Hogeschool Van Hall Larenstein en Rijksuniversiteit Groningen gaan de ecologische ontwikkeling bijhouden en onderzoeken. De proef wordt mede gefinancierd vanuit het Waddenfonds en de Programmatische Aanpak Grote Wateren.

Het project houdt verband met de versterking van de Lauwersmeerdijk tussen Lauwersoog en de Westpolder. De opgedane kennis en ervaringen worden gebruikt voor het definitieve ontwerp van de dijkversterking met de grootste ecologische meerwaarde. Daarnaast zorgt het wetenschappelijk onderzoek voor meer inzicht in de effecten van de rif-elementen en getijdepoelen. Deze informatie is in de toekomst van belang voor andere dijkversterkingen en kunstmatige structuren in de Waddenzee.

Impressie Natuurlijke OvergangImpressie van de natuurlijke overgang I Beeld: Waterschap Noorderzijlvest

 

MEER INFORMATIE
Projectpagina versterking Groningse Lauwersmeerdijk

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John