0
0
0
s2sdefault

In het laatste weekeinde van september vindt de eerste Nederlandse WaterBlitz plaats. Milieuorganisatie Earthwatch Europe en Waterschap De Dommel roepen inwoners van Eindhoven op om zelf de waterkwaliteit in hun stad te testen. Het evenement vindt gelijktijdig plaats in de Engelse Thamesvallei.

Het gaat om een vorm van citizen science (burgerwetenschap) die Earthwatch Europe enkele jaren geleden lanceerde. Eerdere edities van de WaterBlitz, een massaal evenement in een korte tijdsspanne, zijn al gehouden in steden als Dublin, Luxemburg en Parijs.

Vorige maand maakte de milieuorganisatie bekend met het programma FreshWater Watch ook in Nederland actief te worden. Behalve de WaterBlitz omvat dit programma projecten met bedrijven, overheden, wetenschappers en scholen. "Citizen scientists dragen gegevens en kennis bij aan een gezamenlijke wereldwijde inspanning om de gezondheid van zoetwater voor iedereen te verbeteren", aldus de organisatie.

De WaterBlitz, die meestal een weekend duurt, wordt twee keer per jaar in Europa georganiseerd. Er doen gemiddeld zo’n vierhonderd mensen mee. De gegevens die zij verzamelen geven volgens Earthwatch een nauwkeurige momentopname van de waterkwaliteit in een regio. Door overal op dezelfde manier de waterkwaliteit te testen, kunnen data goed met elkaar vergeleken worden, aldus de organisatie.

Bodem opgeschoond
De editie in Eindhoven wordt gecoördineerd door Earthwatch Europe en gefinancierd door Waterschap De Dommel. Het waterschap heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om de kwaliteit van het Eindhovense water te verbeteren. Zo is de bodem opgeschoond, zijn er nieuwe oevers ingericht en zijn belemmeringen voor vissen weggenomen.

Met de WaterBlitz wil De Dommel de inwoners van Eindhoven hiervan bewust maken. Ze kunnen nu zelf ontdekken of de waterkwaliteit in de vennen, meren, beken en rivieren in de gemeente inderdaad is verbeterd.

De najaarseditie van de WaterBlitz vindt plaats van 24 tot en met 27 september. Deelnemers ontvangen na aanmelding een gratis watermonsternamekit en toegang tot de website en app.

 

MEER INFORMATIE
Aanmeldingspagina EarthWatch Europe
Resultaten eerdere edities WaterBlitz
H2O-bericht: Burgeronderzoek FreshWater Watch in Nederland geïntroduceerd

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Toine, van harte proficiat en met hartelijke groet van André Jansen.
Gefeliciteerd Hein! Heel mooi dat jij dit gaat doen! Uitwisseling van kennis is inderdaad cruciaal! Veel succes, dorette
Veel succes in deze nieuwe rol. Een stap die bij je passie past om een duurzame samenleving te vormen die met respect omgaat met ons milieu en leefomgeving.
Tsja, terecht signaal, maar weet dat met het eventueel verdwijnen van de geborgde zetels dus ook de zetel van de categorie Natuur verdwijnt... Of daar de regenboogforel (non-binair of anderszins) voor terugkomt is maar de vraag...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.