0
0
0
s2sdefault

In het laatste weekeinde van september vindt de eerste Nederlandse WaterBlitz plaats. Milieuorganisatie Earthwatch Europe en Waterschap De Dommel roepen inwoners van Eindhoven op om zelf de waterkwaliteit in hun stad te testen. Het evenement vindt gelijktijdig plaats in de Engelse Thamesvallei.

Het gaat om een vorm van citizen science (burgerwetenschap) die Earthwatch Europe enkele jaren geleden lanceerde. Eerdere edities van de WaterBlitz, een massaal evenement in een korte tijdsspanne, zijn al gehouden in steden als Dublin, Luxemburg en Parijs.

Vorige maand maakte de milieuorganisatie bekend met het programma FreshWater Watch ook in Nederland actief te worden. Behalve de WaterBlitz omvat dit programma projecten met bedrijven, overheden, wetenschappers en scholen. "Citizen scientists dragen gegevens en kennis bij aan een gezamenlijke wereldwijde inspanning om de gezondheid van zoetwater voor iedereen te verbeteren", aldus de organisatie.

De WaterBlitz, die meestal een weekend duurt, wordt twee keer per jaar in Europa georganiseerd. Er doen gemiddeld zo’n vierhonderd mensen mee. De gegevens die zij verzamelen geven volgens Earthwatch een nauwkeurige momentopname van de waterkwaliteit in een regio. Door overal op dezelfde manier de waterkwaliteit te testen, kunnen data goed met elkaar vergeleken worden, aldus de organisatie.

Bodem opgeschoond
De editie in Eindhoven wordt gecoördineerd door Earthwatch Europe en gefinancierd door Waterschap De Dommel. Het waterschap heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om de kwaliteit van het Eindhovense water te verbeteren. Zo is de bodem opgeschoond, zijn er nieuwe oevers ingericht en zijn belemmeringen voor vissen weggenomen.

Met de WaterBlitz wil De Dommel de inwoners van Eindhoven hiervan bewust maken. Ze kunnen nu zelf ontdekken of de waterkwaliteit in de vennen, meren, beken en rivieren in de gemeente inderdaad is verbeterd.

De najaarseditie van de WaterBlitz vindt plaats van 24 tot en met 27 september. Deelnemers ontvangen na aanmelding een gratis watermonsternamekit en toegang tot de website en app.

 

MEER INFORMATIE
Aanmeldingspagina EarthWatch Europe
Resultaten eerdere edities WaterBlitz
H2O-bericht: Burgeronderzoek FreshWater Watch in Nederland geïntroduceerd

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.