secundair logo knw 1

Foto: John Hunt / Earthwatch Europe

Het internationale programma FreshWater Watch is er nu ook voor Nederlanders. Zij kunnen hierbij waterkwaliteit van oppervlaktewateren meten. In dertig landen doen mensen mee.

Dit heeft milieuorganisatie Earthwatch Europe bekendgemaakt. Wie zich aanmeldt, krijgt een gratis watertestkit om nitraat, fosfaat en troebelheid te meten. De deelnemer beantwoordt verder een aantal vragen over de omgeving van de meetplek, onder andere over de oevervegetatie en de dieren in de omgeving. In een app – ook in een Nederlandse versie beschikbaar – kan deze informatie worden ingevuld.

Vrijwilligers in dertig landen
Earthwatch Europe wil met deze vorm van burgerwetenschap mensen betrekken bij zoetwaterecosystemen en hen motiveren om de gezondheid van waterlichamen te verbeteren. Toos van Noordwijk, directeur wetenschap, beleid en innovatie bij Earthwatch Europe, noemt FreshWater Watch een onmisbaar instrument voor de monitoring van de kwaliteit van oppervlaktewateren en biodiversiteit. “Het is eenvoudig in gebruik en de kwaliteit van onze data wordt erkend door overheden, waterschappen en wetenschappers wereldwijd.”

In dertig landen doen vrijwilligers mee aan het programma, van Argentinië tot Zambia. Sinds de start van FreshWater Watch in 2012 zijn ruim 24.000 gegevenssets over waterkwaliteit verzameld en ongeveer 9.000 mensen opgeleid om toezicht te houden op de plaatselijke waterkwaliteit. Dit heeft volgens Earthwatch Europe wereldwijd in 2.500 ecosystemen bijgedragen aan de verbetering van de waterkwaliteit. Naturalis Biodiversity Center in Leiden steunt de Nederlandse tak van FreshWater Watch.

Speciaal aandacht voor boeren
In Nederland is er speciaal aandacht voor de ondersteuning van boeren bij de transitie naar een meer duurzame landbouw. Het testen van de waterkwaliteit helpt hen om erachter te komen waar vervuiling door nutriënten optreedt, aldus Van Noordwijk. Zij wijst op ervaringen in China, Ierland, Mauritius en het Verenigd Koninkrijk.

“Hier hebben we gezien dat FreshWater Watch een sterke katalysator voor verandering is en de samenwerking tussen groepen boeren en waterschappen versterkt. Dit leidt direct tot actie, zoals de aanleg van bufferstroken en investeringen in een gezonde bodem waardoor nutriënten daar worden opgenomen waar zij nodig zijn.”

 

MEER INFORMATIE
Toelichting door Earthwatch Europe

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.