0
0
0
s2sdefault

Het internationale programma FreshWater Watch is er nu ook voor Nederlanders. Zij kunnen hierbij waterkwaliteit van oppervlaktewateren meten. In dertig landen doen mensen mee.

Dit heeft milieuorganisatie Earthwatch Europe bekendgemaakt. Wie zich aanmeldt, krijgt een gratis watertestkit om nitraat, fosfaat en troebelheid te meten. De deelnemer beantwoordt verder een aantal vragen over de omgeving van de meetplek, onder andere over de oevervegetatie en de dieren in de omgeving. In een app – ook in een Nederlandse versie beschikbaar – kan deze informatie worden ingevuld.

Vrijwilligers in dertig landen
Earthwatch Europe wil met deze vorm van burgerwetenschap mensen betrekken bij zoetwaterecosystemen en hen motiveren om de gezondheid van waterlichamen te verbeteren. Toos van Noordwijk, directeur wetenschap, beleid en innovatie bij Earthwatch Europe, noemt FreshWater Watch een onmisbaar instrument voor de monitoring van de kwaliteit van oppervlaktewateren en biodiversiteit. “Het is eenvoudig in gebruik en de kwaliteit van onze data wordt erkend door overheden, waterschappen en wetenschappers wereldwijd.”

In dertig landen doen vrijwilligers mee aan het programma, van Argentinië tot Zambia. Sinds de start van FreshWater Watch in 2012 zijn ruim 24.000 gegevenssets over waterkwaliteit verzameld en ongeveer 9.000 mensen opgeleid om toezicht te houden op de plaatselijke waterkwaliteit. Dit heeft volgens Earthwatch Europe wereldwijd in 2.500 ecosystemen bijgedragen aan de verbetering van de waterkwaliteit. Naturalis Biodiversity Center in Leiden steunt de Nederlandse tak van FreshWater Watch.

Speciaal aandacht voor boeren
In Nederland is er speciaal aandacht voor de ondersteuning van boeren bij de transitie naar een meer duurzame landbouw. Het testen van de waterkwaliteit helpt hen om erachter te komen waar vervuiling door nutriënten optreedt, aldus Van Noordwijk. Zij wijst op ervaringen in China, Ierland, Mauritius en het Verenigd Koninkrijk.

“Hier hebben we gezien dat FreshWater Watch een sterke katalysator voor verandering is en de samenwerking tussen groepen boeren en waterschappen versterkt. Dit leidt direct tot actie, zoals de aanleg van bufferstroken en investeringen in een gezonde bodem waardoor nutriënten daar worden opgenomen waar zij nodig zijn.”

 

MEER INFORMATIE
Toelichting door Earthwatch Europe

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.