secundair logo knw 1

Het Waterschapsbedrijf Limburg opent maandag 19 december de eerste modulaire, bovengrondse rioolwaterzuiveringsinstallatie van Nederland.

De bouw van de installatie begon afgelopen voorjaar op twee locaties. In Simpelveld is een bovengrondse rioolwaterzuiveringsinstallatie gebouwd die de bestaande installatie inmiddels vervangt. In Roermond is de bestaande rioolwaterzuivering voorzien van een nieuwe aanvoerinstallatie volgens het nieuwe, bovengrondse systeem.

Het modulaire bouwsysteem, met de naam Verdygo, biedt veel voordelen, vertelt Nicole Bregman, communicatiemedewerker van het Waterschapsbedrijf. “Met een bovengronds systeem bespaar je op zowel de bouwkosten als op de jaarlijkse onderhouds- en bedieningskosten minstens 20 procent. Bovendien kunnen we nu veel makkelijker inspelen op demografische veranderingen en innovaties. Een installatie met ondergrondse bassins bouw je in principe voor dertig tot vijftig jaar. Deze modulaire installatie kunnen we als het nodig is, over vijf jaar verplaatsen. Ook innovaties kun je veel makkelijker uitproberen. In januari gaan we bijvoorbeeld tests doen met het verwijderen van medicijnresten uit afvalwater. Zo’n test is bovengronds veel eenvoudiger te realiseren dan ondergronds. Bovendien: doordat veel onderdelen demontabel zijn, wordt het onderhoud arbotechnisch ook vriendelijker.”

Het Waterschapsbedrijf Limburg is “trots op het laagste zuiveringstarief van Nederland”, zegt Bregman, en hoopt dat met het Verdygo-systeem zo te houden. “Bij de renovatie van onze rioolwaterzuiveringsinstallaties wordt Verdygo het uitgangspunt. We kunnen natuurlijk niet meteen al onze installaties vervangen, maar waar dat wel gebeurt, doen we dat zoveel mogelijk modulair en bovengronds. In Roermond was de aanvoerinstallatie aan vervanging toe, in Simpelveld de zuivering zelf. Als je die twee nieuwe delen samenvoegt, heb je precies een beeld van hoe een complete Verdygo-installatie eruit ziet.”

Het Waterschapsbedrijf heeft al een intentieverklaring getekend om in samenwerking met bouwbedrijf Strukton het systeem in het Midden-Oosten aan de man te brengen. Bregman: “Het voordeel van die regio is dat er op veel plekken nog geen zuiveringsinstallatie is. Die green fields lenen zich bij uitstek voor het Verdygo-systeem.”

Klik hier voor meer informatie over het modulaire systeem

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.