secundair logo knw 1

Illustratie: Eerste Kamer

Bij de behandeling van de Omgevingswet, vorige week, is in de Eerste Kamer een motie ingediend waarin de regering wordt verzocht de vroegtijdige betrokkenheid van de waterbeheerder bij omgevingsvisies te borgen.

 

De motie werd ingediend door Mirjam Bikker, Eerste Kamerlid voor de Christen Unie. In haar motie constateerde ze dat de Omgevingswet weliswaar ruimte biedt om instructieregels op te stellen voor gemeentelijke omgevingsplannen en provinciale omgevingsverordeningen en projectplannen, maar nog niet voor omgevingsvisies. Daarmee is volgens Bikker op dit moment onvoldoende zeker dat waterbeheerders tijdig mee kunnen praten in het proces dat leidt tot een nieuwe omgevingsvisie.

Ze wil daarom dat de regering de betrokkenheid van de waterbeheerder borgt bij de totstandkoming van omgevingsvisies. De motie werd ook ondertekend door Kamerleden van de SGP, PvdD en SP. De minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, ontraadde de motie. Volgens haar is afgesproken in het Bestuursakkoord Water dat de watertoets zal worden verricht op een omgevingsvisie en is de rol van de waterbeheerder daarmee bestuurlijk geborgd. De nieuwe Omgevingswet moet in 2019 in werking treden. Op 13 juni stemt de Eerste Kamer erover.

De motie vindt u hier

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...