Bij de behandeling van de Omgevingswet, vorige week, is in de Eerste Kamer een motie ingediend waarin de regering wordt verzocht de vroegtijdige betrokkenheid van de waterbeheerder bij omgevingsvisies te borgen.
De motie werd ingediend door Mirjam Bikker, Eerste Kamerlid voor de Christen Unie. In haar motie constateerde ze dat de Omgevingswet weliswaar ruimte biedt om instructieregels op te stellen voor gemeentelijke omgevingsplannen en provinciale omgevingsverordeningen en projectplannen, maar nog niet voor omgevingsvisies. Daarmee is volgens Bikker op dit moment onvoldoende zeker dat waterbeheerders tijdig mee kunnen praten in het proces dat leidt tot een nieuwe omgevingsvisie.
Ze wil daarom dat de regering de betrokkenheid van de waterbeheerder borgt bij de totstandkoming van omgevingsvisies. De motie werd ook ondertekend door Kamerleden van de SGP, PvdD en SP. De minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, ontraadde de motie. Volgens haar is afgesproken in het Bestuursakkoord Water dat de watertoets zal worden verricht op een omgevingsvisie en is de rol van de waterbeheerder daarmee bestuurlijk geborgd. De nieuwe Omgevingswet moet in 2019 in werking treden. Op 13 juni stemt de Eerste Kamer erover.
De motie vindt u hier
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...