Eendenkroos en bloemzaadjes samenpersen tot een tegel. Met een product dat nu vernietigd wordt, kan zo worden bijgedragen aan extra groen in de stedelijke omgeving. Dit idee won de Circulair Challenge van het Rotterdamse innovatiecentrum Blue City.
Als onderdeel van de Circulair Challenge hadden de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Rijnland studenten en startende ondernemers uitgedaagd na te denken over een nieuwe bestemming voor eendenkroos.
Eendenkroos in waterwegen kan stank veroorzaken en verslechtert de waterkwaliteit omdat het licht en zuurstof tegenhoudt. Bij overlast wordt het kroos nu verwijderd en als afval behandeld. In eendenkroos zit echter ook veel eiwit en zetmeel, die planten en bloemen kunnen helpen groeien.
Een groep jonge ondernemers die deelnam aan de challenge, Hidde Griek, Eliza Scholtens, Emma Raijmakers, Nina Rodenburg en Sophia Queckenberg, formuleerde daarop het winnende voorstel om eendenkroos uit stadsvijvers samen te persen en bloemzaadjes toe te voegen.
De tegels zijn volledig afbreekbaar en kunnen worden geplaatst in bestaande bloemperken of stoeptegels vervangen. Het project zal in Rotterdam een begin krijgen. De ontwikkelaars onderzoeken nu de mogelijkheden om in het voorjaar de eerste tegels te leggen in wijk Reyeroord.
MEER INFORMATIE
De circulair challenge op de website van Blue City
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren.