0
0
0
s2sdefault

Eendenkroos en bloemzaadjes samenpersen tot een tegel. Met een product dat nu vernietigd wordt, kan zo worden bijgedragen aan extra groen in de stedelijke omgeving. Dit idee won de Circulair Challenge van het Rotterdamse innovatiecentrum Blue City.

Als onderdeel van de Circulair Challenge hadden de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Rijnland studenten en startende ondernemers uitgedaagd na te denken over een nieuwe bestemming voor eendenkroos.

Eendenkroos in waterwegen kan stank veroorzaken en verslechtert de waterkwaliteit omdat het licht en zuurstof tegenhoudt. Bij overlast wordt het kroos nu verwijderd en als afval behandeld. In eendenkroos zit echter ook veel eiwit en zetmeel, die planten en bloemen kunnen helpen groeien.

Een groep jonge ondernemers die deelnam aan de challenge, Hidde Griek, Eliza Scholtens, Emma Raijmakers, Nina Rodenburg en Sophia Queckenberg, formuleerde daarop het winnende voorstel om eendenkroos uit stadsvijvers samen te persen en bloemzaadjes toe te voegen.

De tegels zijn volledig afbreekbaar en kunnen worden geplaatst in bestaande bloemperken of stoeptegels vervangen. Het project zal in Rotterdam een begin krijgen. De ontwikkelaars onderzoeken nu de mogelijkheden om in het voorjaar de eerste tegels te leggen in wijk Reyeroord.

 

MEER INFORMATIE
De circulair challenge op de website van Blue City

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Hans Middendorp · 24 days ago
    Het grootste probleem rond het oogsten van eendenkroos uit oppervlaktewater - waar het overlast en ergernis geeft - is dat het is vervuild met heel veel kleine stukjes plastic en piepschuim. Of wordt het eendenkroos apart gekweekt? Dan ben ik benieuwd naar het buisnessmodel.
  • This commment is unpublished.
    Stichting Waterplant · 26 days ago
    Ik wil weten waar die te krijgen zijn en of ik mee kan werken aan nieuwe ideeen met deze tegel. Deze kan mogelijk ook juist weer gebruikt worden in moerassen als tegels om over te lopen. En met waterplant zaadjes erin. Of andere toepassingen. Ik zou graag contact met jullie krijgen. Ecohydrologisch adviseur, kees koot, Stichting Waterplant.eu
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Aan ambitie geen gebrek! Geweldig. Ben benieuwd wat voor kennis dit gaat opleveren!
Frank Agterberg H2O/Waternetwerk
@Paul GootjesBeste Paul, het was destijds onmogelijk om een milieuhygiënische verklaring te verkrijgen (voor dat 'grout') omdat testprocedures en -mogelijkheden nog niet bestonden terwijl ILT wél aandrong op het volledig afvullen van boorgaten met precies dat materiaal. Er is met vereende krachten door leveranciers, CI's en eindgebruikers gewerkt aan een goede testmethode en daarmee de vereiste verklaringen. Dat heeft al met al tot medio 2020 geduurd. Inmiddels is dat dus opgelost en is de discussie verschoven naar de thermische geleidbaarheid en mengverhoudingen van het grout met het oog op de energetische en milieutechnische prestaties.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Ook is het opvallend dat er niet gesproken wordt over de toepassing van ongekeurde HDPE bodemlussen.
Lekkage en veel weerstand, wat de hele levensduur voor extra energiegebruik zorgt wordt niet genoemd.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Wel vreemd dat ILT in 2019 de overtreding toeliet dat er stoffen zonder geldige milieu hygiënische verklaring werden gebruikt. Dit werd medegedeeld in een brief van ILT op 28 februari waarbij de tijd werd gegeven tot 31 december 2019 om "de overtreding zo spoedig mogelijk ongedaan te maken"

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.