0
0
0
s2smodern

Eendenkroos en bloemzaadjes samenpersen tot een tegel. Met een product dat nu vernietigd wordt, kan zo worden bijgedragen aan extra groen in de stedelijke omgeving. Dit idee won de Circulair Challenge van het Rotterdamse innovatiecentrum Blue City.

Als onderdeel van de Circulair Challenge hadden de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Rijnland studenten en startende ondernemers uitgedaagd na te denken over een nieuwe bestemming voor eendenkroos.

Eendenkroos in waterwegen kan stank veroorzaken en verslechtert de waterkwaliteit omdat het licht en zuurstof tegenhoudt. Bij overlast wordt het kroos nu verwijderd en als afval behandeld. In eendenkroos zit echter ook veel eiwit en zetmeel, die planten en bloemen kunnen helpen groeien.

Een groep jonge ondernemers die deelnam aan de challenge, Hidde Griek, Eliza Scholtens, Emma Raijmakers, Nina Rodenburg en Sophia Queckenberg, formuleerde daarop het winnende voorstel om eendenkroos uit stadsvijvers samen te persen en bloemzaadjes toe te voegen.

De tegels zijn volledig afbreekbaar en kunnen worden geplaatst in bestaande bloemperken of stoeptegels vervangen. Het project zal in Rotterdam een begin krijgen. De ontwikkelaars onderzoeken nu de mogelijkheden om in het voorjaar de eerste tegels te leggen in wijk Reyeroord.

 

MEER INFORMATIE
De circulair challenge op de website van Blue City

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de invoering van de WACC was destijds al bekend dat deze niet voldoende ruimte zou bieden bij een toename van de investeringsomvang. Dus de nu voorgestelde correctie is niet meer dan logisch. De noodzaak van een goede openbare drinkwatervoorziening voor de volksgezondheid staat immers niet ter discussie!
Op zichzelf zegt de overschrijding van risicogrenzen nog niets over de werkelijke risico's. Ook niet over cumulatie van risico's en wat voor effecten deze hebben op het aquatisch milieu. In zijn algemeenheid wordt verwezen naar onderzoek in het buitenland waaruit blijkt dat er effecten zijn op vissen (geslachtsverandering) en macrofaunagemeenschappen gerelateerd aan de aanwezigheid van effluent met medicijnresten. "Gezien de vergelijkbare gehalten van medicijnresten die in het Nederlandse oppervlaktewater worden gevonden, zijn die effecten ook in Nederland niet uit te sluiten". Zou juist daar niet meer onderzoek naar moeten worden gedaan?
In dit H2O-artikel staat inderdaad dat er liters zouden zijn vergeleken, maar dat klopt niet. In het RIVM-rapport is te lezen dat voor onkruidbestrijdingsmiddelen de hoeveelheid werkzame stof is vergeleken. Er is dus rekening gehouden met de hoeveelheid werkzame stof per middel en in het rapport kunt u per stof de ontwikkeling in de verkoopcijfers zien. Het klopt inderdaad dat je kg glyfosaat niet zomaar met kg organische zuren kunt vergelijken. Maar dat er een factor 16 over het hoofd is gezien, klopt niet.
Het rapport laat ook zien hoeveel verkochte eenheden er zijn per jaar per type middel. Hierin is er geen sterke afname in het aantal verkochte eenheden te zien. Maar ook hier geldt dat het middel met de ene werkzame stof mogelijk een andere verpakkingsgrootte heeft dan het middel met de andere werkzame stof. Kortom: zie voor meer details het RIVM-rapport. De reactie dat de toename van het gebruik aan insecticiden zou zijn veroorzaakt door de buxusmot is op basis van de beschikbare gegevens niet te onderbouwen, maar het zou best mee kunnen spelen. Mogelijk geeft een nader onderzoek hier meer duidelijkheid over.
Ik dacht dat dit al lang gebeurde bij 300+ zuiveringen in Nederland gebaseerd op het onderzoek van KWR? Is toch ook al een input voor het landelijke Corona Dashbord. Wat is hier anders aan ? Wordt er samengewerkt en voortgebouwd op het werk van KWR?
Te vrezen valt dat deze ideeën stranden op onbegrip en verwijten, want misschien zit alle benodigde kennis er in, maar het mist uiteindelijk draagvlak. De partijen achter de energie-ideeën in H2O zouden ook moeten kunnen melden dat intensief is meegedacht door de huidige gebruikers van het IJsselmeer. En dat is helaas niet het geval, en is ook niet simpelweg op te lossen door mee te liften op een natuurproject?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.