secundair logo knw 1

In Duitsland worden jaarlijks 1 tot 1,5 miljoen elftlarven in de Rijn uitgezet I foto: Rheinischer fischereiverband

Om de terugkeer van de elft in de rivieren te bespoedigen, zijn tachtigduizend larven in de Waal bij Nijmegen uitgezet. Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n actie voor deze zeldzame trekvis is georganiseerd.

Onderzoekers van Rijkswaterstaat vingen vorig jaar enkele volwassen elften bij de Haringvlietsluizen, die tegenwoordig regelmatig op een kier worden gezet om trekvissen doorgang naar zee te geven. Het wordt als een teken gezien dat deze vissoort bezig is aan een voorzichtige comeback in de Rijn-Maasdelta. Om de terugkeer te stimuleren, zijn gisteren ruim tachtigduizend larven te water gelaten nabij de Waalbrug in Nijmegen.

Gecombineerde actie met Duitsland
In Duitsland worden jaarlijks in de Rijn één tot anderhalf miljoen piepjonge elftjes uitgezet. In ons land gebeurt zoiets nu voor de eerste keer. Het gaat om een gecombineerde actie, want tegelijkertijd zijn er bij de oosterburen tweehonderdduizend larven uitgezet. Het is een initiatief van de Groen Blauwe Rijn Alliantie, waarin tien Duitse en Nederlandse organisaties op het gebied van natuur, waterbeheer en sportvisserij samenwerken.

De elft is een van de zestien soorten trekvissen die moeten kunnen zwemmen tussen zout en zoet water. Deze vissen waren lange tijd nagenoeg verdwenen uit het stroomgebied van de Rijn en de Maas. Dat had diverse redenen, zoals een slechte waterkwaliteit, overbevissing en de vele obstakels in beide rivieren.

Tegenwoordig zijn de omstandigheden gunstiger door onder meer een verbetering van de waterkwaliteit en de aanleg van vispassages. Dit maakt dat herintroductieprogramma’s een betere kans van slagen hebben. Hoewel het gros van de in de Waal uitgezette elftlarven niet lang zal overleven, zullen sommige uitgroeien tot volwassen exemplaren.

Sporadische vangsten
Ecoloog Jacco van Rijssel van Wageningen Marine Research waarschuwt in De Volkskrant voor overdreven verwachtingen. Hij noemt de resultaten van de eerdere Duitse acties. “Misschien hadden we zonder die uitzettingen geen enkele elft meer waargenomen, desondanks blijft het tot nu toe bij uiterst sporadische vangsten.”

Voor veel trekvissoorten lijken de omstandigheden volgens Van Rijssel nog steeds niet goed te zijn, waardoor uitzetten beperkt zin heeft. Wel bouwt hij enige reserve in. Bij zeldzame trekvissen zijn veranderingen in de visstand lastig op te merken.

 

MEER INFORMATIE
Bericht van Groen Blauwe Rijn Alliantie
H2O Actueel: trekvissen door Haringvlietsluizen
H2O Actueel: wereldwijd enorme afname

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!