0
0
0
s2sdefault

Om de terugkeer van de elft in de rivieren te bespoedigen, zijn tachtigduizend larven in de Waal bij Nijmegen uitgezet. Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n actie voor deze zeldzame trekvis is georganiseerd.

Onderzoekers van Rijkswaterstaat vingen vorig jaar enkele volwassen elften bij de Haringvlietsluizen, die tegenwoordig regelmatig op een kier worden gezet om trekvissen doorgang naar zee te geven. Het wordt als een teken gezien dat deze vissoort bezig is aan een voorzichtige comeback in de Rijn-Maasdelta. Om de terugkeer te stimuleren, zijn gisteren ruim tachtigduizend larven te water gelaten nabij de Waalbrug in Nijmegen.

Gecombineerde actie met Duitsland
In Duitsland worden jaarlijks in de Rijn één tot anderhalf miljoen piepjonge elftjes uitgezet. In ons land gebeurt zoiets nu voor de eerste keer. Het gaat om een gecombineerde actie, want tegelijkertijd zijn er bij de oosterburen tweehonderdduizend larven uitgezet. Het is een initiatief van de Groen Blauwe Rijn Alliantie, waarin tien Duitse en Nederlandse organisaties op het gebied van natuur, waterbeheer en sportvisserij samenwerken.

De elft is een van de zestien soorten trekvissen die moeten kunnen zwemmen tussen zout en zoet water. Deze vissen waren lange tijd nagenoeg verdwenen uit het stroomgebied van de Rijn en de Maas. Dat had diverse redenen, zoals een slechte waterkwaliteit, overbevissing en de vele obstakels in beide rivieren.

Tegenwoordig zijn de omstandigheden gunstiger door onder meer een verbetering van de waterkwaliteit en de aanleg van vispassages. Dit maakt dat herintroductieprogramma’s een betere kans van slagen hebben. Hoewel het gros van de in de Waal uitgezette elftlarven niet lang zal overleven, zullen sommige uitgroeien tot volwassen exemplaren.

Sporadische vangsten
Ecoloog Jacco van Rijssel van Wageningen Marine Research waarschuwt in De Volkskrant voor overdreven verwachtingen. Hij noemt de resultaten van de eerdere Duitse acties. “Misschien hadden we zonder die uitzettingen geen enkele elft meer waargenomen, desondanks blijft het tot nu toe bij uiterst sporadische vangsten.”

Voor veel trekvissoorten lijken de omstandigheden volgens Van Rijssel nog steeds niet goed te zijn, waardoor uitzetten beperkt zin heeft. Wel bouwt hij enige reserve in. Bij zeldzame trekvissen zijn veranderingen in de visstand lastig op te merken.

 

MEER INFORMATIE
Bericht van Groen Blauwe Rijn Alliantie
H2O Actueel: trekvissen door Haringvlietsluizen
H2O Actueel: wereldwijd enorme afname

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!
Mooi initiatief! Nóg duurzamer is om in te zetten op preventie (alle domeinen). Dan zijn er (veel) minder medicijnen nodig, komen er minder medicijnresten in het afvalwater, etc.
Hier maak ik me echt zorgen. 0 betekent immers 0, dus niks. Als er 0 PO4 of NH3 in je zuivering zit, dan doet hij het niet meer. Kan dan net zo goed < 0 zijn (tekort dus). Ik denk dat getallen net boven 0 een prima compromis kunnen worden, maar ja, is dat politiek uit te leggen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.