secundair logo knw 1

In Duitsland worden jaarlijks 1 tot 1,5 miljoen elftlarven in de Rijn uitgezet I foto: Rheinischer fischereiverband

Om de terugkeer van de elft in de rivieren te bespoedigen, zijn tachtigduizend larven in de Waal bij Nijmegen uitgezet. Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n actie voor deze zeldzame trekvis is georganiseerd.

Onderzoekers van Rijkswaterstaat vingen vorig jaar enkele volwassen elften bij de Haringvlietsluizen, die tegenwoordig regelmatig op een kier worden gezet om trekvissen doorgang naar zee te geven. Het wordt als een teken gezien dat deze vissoort bezig is aan een voorzichtige comeback in de Rijn-Maasdelta. Om de terugkeer te stimuleren, zijn gisteren ruim tachtigduizend larven te water gelaten nabij de Waalbrug in Nijmegen.

Gecombineerde actie met Duitsland
In Duitsland worden jaarlijks in de Rijn één tot anderhalf miljoen piepjonge elftjes uitgezet. In ons land gebeurt zoiets nu voor de eerste keer. Het gaat om een gecombineerde actie, want tegelijkertijd zijn er bij de oosterburen tweehonderdduizend larven uitgezet. Het is een initiatief van de Groen Blauwe Rijn Alliantie, waarin tien Duitse en Nederlandse organisaties op het gebied van natuur, waterbeheer en sportvisserij samenwerken.

De elft is een van de zestien soorten trekvissen die moeten kunnen zwemmen tussen zout en zoet water. Deze vissen waren lange tijd nagenoeg verdwenen uit het stroomgebied van de Rijn en de Maas. Dat had diverse redenen, zoals een slechte waterkwaliteit, overbevissing en de vele obstakels in beide rivieren.

Tegenwoordig zijn de omstandigheden gunstiger door onder meer een verbetering van de waterkwaliteit en de aanleg van vispassages. Dit maakt dat herintroductieprogramma’s een betere kans van slagen hebben. Hoewel het gros van de in de Waal uitgezette elftlarven niet lang zal overleven, zullen sommige uitgroeien tot volwassen exemplaren.

Sporadische vangsten
Ecoloog Jacco van Rijssel van Wageningen Marine Research waarschuwt in De Volkskrant voor overdreven verwachtingen. Hij noemt de resultaten van de eerdere Duitse acties. “Misschien hadden we zonder die uitzettingen geen enkele elft meer waargenomen, desondanks blijft het tot nu toe bij uiterst sporadische vangsten.”

Voor veel trekvissoorten lijken de omstandigheden volgens Van Rijssel nog steeds niet goed te zijn, waardoor uitzetten beperkt zin heeft. Wel bouwt hij enige reserve in. Bij zeldzame trekvissen zijn veranderingen in de visstand lastig op te merken.

 

MEER INFORMATIE
Bericht van Groen Blauwe Rijn Alliantie
H2O Actueel: trekvissen door Haringvlietsluizen
H2O Actueel: wereldwijd enorme afname

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!
Ik ben dan toch benieuwd hoe je daadwerkelijk chemievrij gaat koelen. Er worden systemen aangeboden die chemievrije koelwaterbehandeling bieden maar in de praktijk zijn het gewoon elektrolyzers die chloor maken en tot zeer schadelijke gehalogeneerde reactieproducten leiden. Door de naïviteit van overheid en waterschap gaan die chemievrije verhalen er in als zoete koek. Maar ook watervoorbehandeling voor het krijgen van betere condities in een koelsysteem is het verplaatsen van het probleem omdat je voor bijvoorbeeld een omgekeerde RO weer antiscalants nodig hebt. Je hebt hoe dan ook voor effectieve koeling iets in de vorm van antiscalants, corrosie-inhibitoren en biocides nodig. Chemievrij ga je daarom nooit bereiken maar je kunt er wel over nadenken en tot een chemiearme oplossing komen. Sterker nog: er is al een naam voor: CAK. Chemie Arm Koelen.