0
0
0
s2sdefault

Om de terugkeer van de elft in de rivieren te bespoedigen, zijn tachtigduizend larven in de Waal bij Nijmegen uitgezet. Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n actie voor deze zeldzame trekvis is georganiseerd.

Onderzoekers van Rijkswaterstaat vingen vorig jaar enkele volwassen elften bij de Haringvlietsluizen, die tegenwoordig regelmatig op een kier worden gezet om trekvissen doorgang naar zee te geven. Het wordt als een teken gezien dat deze vissoort bezig is aan een voorzichtige comeback in de Rijn-Maasdelta. Om de terugkeer te stimuleren, zijn gisteren ruim tachtigduizend larven te water gelaten nabij de Waalbrug in Nijmegen.

Gecombineerde actie met Duitsland
In Duitsland worden jaarlijks in de Rijn één tot anderhalf miljoen piepjonge elftjes uitgezet. In ons land gebeurt zoiets nu voor de eerste keer. Het gaat om een gecombineerde actie, want tegelijkertijd zijn er bij de oosterburen tweehonderdduizend larven uitgezet. Het is een initiatief van de Groen Blauwe Rijn Alliantie, waarin tien Duitse en Nederlandse organisaties op het gebied van natuur, waterbeheer en sportvisserij samenwerken.

De elft is een van de zestien soorten trekvissen die moeten kunnen zwemmen tussen zout en zoet water. Deze vissen waren lange tijd nagenoeg verdwenen uit het stroomgebied van de Rijn en de Maas. Dat had diverse redenen, zoals een slechte waterkwaliteit, overbevissing en de vele obstakels in beide rivieren.

Tegenwoordig zijn de omstandigheden gunstiger door onder meer een verbetering van de waterkwaliteit en de aanleg van vispassages. Dit maakt dat herintroductieprogramma’s een betere kans van slagen hebben. Hoewel het gros van de in de Waal uitgezette elftlarven niet lang zal overleven, zullen sommige uitgroeien tot volwassen exemplaren.

Sporadische vangsten
Ecoloog Jacco van Rijssel van Wageningen Marine Research waarschuwt in De Volkskrant voor overdreven verwachtingen. Hij noemt de resultaten van de eerdere Duitse acties. “Misschien hadden we zonder die uitzettingen geen enkele elft meer waargenomen, desondanks blijft het tot nu toe bij uiterst sporadische vangsten.”

Voor veel trekvissoorten lijken de omstandigheden volgens Van Rijssel nog steeds niet goed te zijn, waardoor uitzetten beperkt zin heeft. Wel bouwt hij enige reserve in. Bij zeldzame trekvissen zijn veranderingen in de visstand lastig op te merken.

 

MEER INFORMATIE
Bericht van Groen Blauwe Rijn Alliantie
H2O Actueel: trekvissen door Haringvlietsluizen
H2O Actueel: wereldwijd enorme afname

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.