0
0
0
s2smodern

Met de presentatie van 16 aanbevelingen werd vorige week de Duitse Waterdialoog afgesloten. De waterdialoog was een serie bijeenkomsten van wetenschappers en vertegenwoordigers van natuurbescherming, industrie en landbouw. De uitkomsten van de dialoog vormen de basis onder de waterstrategie die de Duitse minister voor milieu in het voorjaar wil presenteren en die in elk geval een verdringingsreeks moet bevatten.

Hoewel Duitsland de droogte in Duitsland nog niet tot acute problemen heeft geleid, is het volgens Svenja Schulze, de Duitse Minister voor Milieu, wel van belang om watergebrek te voorkomen. “Door de klimaatverandering dreigen langere periodes van droogte,” zo zei ze bij de presentatie van de zestien. Het is nodig om prioriteiten aan te brengen als het gaat om het gebruik van grond- en oppervlaktewater.”

Verdringingsreeks
Sinds oktober 2018 vond er een nationale waterdialoog plaats met circa 200 deelnemers, variërend van waterbeheerders tot wetenschappers en vertegenwoordigers van natuurorganisaties, landbouwverbanden en industriekoepels. Ze kwamen tot 16 aanbevelingen, waarvan het opstellen van een verdringingsreeks, de rangorde die bij de verdeling van het water in acht wordt genomen, de meest concrete was. Bij deze reeks moet de drinkwaterverzorging altijd de prioriteit hebben.

Nieuwe manieren van waterbeheer
De andere aanbevelingen zijn er op gericht op het waterbewustzijn te vergroten en Duitsland voor te bereiden op een nieuwe manier van waterbeheer. Daarbij werd bijvoorbeeld aangedrongen op investeringen in hoogwaterbescherming en riolering. Als rode draad door de aanbevelingen loopt de oproep om veranderingen in het waterbeheer te verankeren in een bredere omgang met de gevolgen van klimaatverandering.

 

MEER INFORMATIE
Het rapport met de 16 aanbevelingen van de waterdialoog (pdf)
Eerder H2O-Actueel bericht: Duitse regering kondigt waterstrategie aan

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.