0
0
0
s2smodern

Met de presentatie van 16 aanbevelingen werd vorige week de Duitse Waterdialoog afgesloten. De waterdialoog was een serie bijeenkomsten van wetenschappers en vertegenwoordigers van natuurbescherming, industrie en landbouw. De uitkomsten van de dialoog vormen de basis onder de waterstrategie die de Duitse minister voor milieu in het voorjaar wil presenteren en die in elk geval een verdringingsreeks moet bevatten.

Hoewel Duitsland de droogte in Duitsland nog niet tot acute problemen heeft geleid, is het volgens Svenja Schulze, de Duitse Minister voor Milieu, wel van belang om watergebrek te voorkomen. “Door de klimaatverandering dreigen langere periodes van droogte,” zo zei ze bij de presentatie van de zestien. Het is nodig om prioriteiten aan te brengen als het gaat om het gebruik van grond- en oppervlaktewater.”

Verdringingsreeks
Sinds oktober 2018 vond er een nationale waterdialoog plaats met circa 200 deelnemers, variërend van waterbeheerders tot wetenschappers en vertegenwoordigers van natuurorganisaties, landbouwverbanden en industriekoepels. Ze kwamen tot 16 aanbevelingen, waarvan het opstellen van een verdringingsreeks, de rangorde die bij de verdeling van het water in acht wordt genomen, de meest concrete was. Bij deze reeks moet de drinkwaterverzorging altijd de prioriteit hebben.

Nieuwe manieren van waterbeheer
De andere aanbevelingen zijn er op gericht op het waterbewustzijn te vergroten en Duitsland voor te bereiden op een nieuwe manier van waterbeheer. Daarbij werd bijvoorbeeld aangedrongen op investeringen in hoogwaterbescherming en riolering. Als rode draad door de aanbevelingen loopt de oproep om veranderingen in het waterbeheer te verankeren in een bredere omgang met de gevolgen van klimaatverandering.

 

MEER INFORMATIE
Het rapport met de 16 aanbevelingen van de waterdialoog (pdf)
Eerder H2O-Actueel bericht: Duitse regering kondigt waterstrategie aan

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.
Geachte dames en heren,
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Nederland is altijd al het braafste jongetje geweest, dus dan vraag ik me af: hoe doet de rest het?
De kop van dit artikel is nogal misleidend. "Nieuwe indicator gaat uitspoeling fosfaat tegen". Grappig, maar deed de oude indicator dat dan niet? Trouwens, indicatoren gaan natuurlijk nooit "iets tegen". Bovendien, fosfaat bindt toch in de bodem?
Volgens minister Schouten gaat de nieuwe #fosfaat indicator de uitspoeling van #nitraat tegen: H2O citeert: "...kunnen boeren met de gecombineerde fosfaatindicator beter bepalen hoeveel meststoffen de bodem nodig heeft... dit voorkomt uitspoeling van nitraat naar oppervlakte- en grondwater." Het gaat dus om nitraat, niet om fosfaat (want fosfaat bindt in de bodem).
En even verderop lezen we: "De meeste agrariërs kunnen op basis van de indicator evenveel tot zelfs iets meer bemesten op hun percelen dan ze nu doen." Uitspoeling tegengaan door iets meer te bemesten? Het klinkt als fake news.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.