0
0
0
s2smodern

Voor het derde jaar op rij is het in Duitsland te droog. Anders dan in Nederland is er in Duitsland nu geen verdringingsreeks in geval van droogte op nationaal niveau vastgelegd. Dat moet nu gaan veranderen, zegt Svenja Schülze, de Duitse minister voor Milieu. Daarom kondigde ze een nationale waterstrategie aan.

Vooral in het oosten en het midden van Duitsland zijn de gevolgen van de droogte al duidelijk te merken. Om de drinkwaterverzorging te kunnen blijven garanderen, kozen verschillende gemeenten de afgelopen dagen voor maatregelen als het sluiten van het gemeentelijk zwembad of het verbieden om eigen opblaasbadjes te vullen of de tuin te sproeien.

Grondwaterstand
Vooral de grondwaterstand, die na drie droge zomers behoorlijk is gedaald, baart de Duitse autoriteiten zorgen. De uitblijvende regen zorgt er vooral in het oosten van het land voor dat meerdere meren en rivieren droog zijn gevallen.

Regels rondom de omgang met drinkwater worden tot nu toe op gemeentelijk of regionaal niveau opgesteld, maar dat moet volgens minister Schulz vanaf volgend jaar veranderen. Ze wil voor volgende zomer een nationale waterstrategie presenteren. Dit zei ze in een interview met de Duitse krant de Rheinische Post.

Prioriteiten
“Het feit dat waterschaarste steeds vaker voor zal komen, maakt het noodzakelijk om duidelijke prioriteiten te stellen voor watergebruik,” zei Schultze in het interview. Ze noemde de toegang tot drinkwater om te drinken, koken en wassen een mensenrecht en daarmee de eerste prioriteit in haar komende waterstrategie.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.
@michiel wilhelmOke, lijkt me lastig, maar ook hier weer, mijn betoog ging over drinkwater, niet over hemelwater, wat natuurlijk ook (ook) belangrijk is. Succes.
@Piet BeltmanKlopt Piet, helemaal mee eens, maar mijn betoog gaat over drinkwater (besparing), niet over hemelwater.
Verder, hoe zouden we dat moeten meten / handhaven, en dan heeft het eerder betrekking op Rioolheffing, geen zaak van de waterschappen en helaas nog een brug te ver voor een waterspoor rekening lijkt me.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.