Voor het derde jaar op rij is het in Duitsland te droog. Anders dan in Nederland is er in Duitsland nu geen verdringingsreeks in geval van droogte op nationaal niveau vastgelegd. Dat moet nu gaan veranderen, zegt Svenja Schülze, de Duitse minister voor Milieu. Daarom kondigde ze een nationale waterstrategie aan.
Vooral in het oosten en het midden van Duitsland zijn de gevolgen van de droogte al duidelijk te merken. Om de drinkwaterverzorging te kunnen blijven garanderen, kozen verschillende gemeenten de afgelopen dagen voor maatregelen als het sluiten van het gemeentelijk zwembad of het verbieden om eigen opblaasbadjes te vullen of de tuin te sproeien.
Grondwaterstand
Vooral de grondwaterstand, die na drie droge zomers behoorlijk is gedaald, baart de Duitse autoriteiten zorgen. De uitblijvende regen zorgt er vooral in het oosten van het land voor dat meerdere meren en rivieren droog zijn gevallen.
Regels rondom de omgang met drinkwater worden tot nu toe op gemeentelijk of regionaal niveau opgesteld, maar dat moet volgens minister Schulz vanaf volgend jaar veranderen. Ze wil voor volgende zomer een nationale waterstrategie presenteren. Dit zei ze in een interview met de Duitse krant de Rheinische Post.
Prioriteiten
“Het feit dat waterschaarste steeds vaker voor zal komen, maakt het noodzakelijk om duidelijke prioriteiten te stellen voor watergebruik,” zei Schultze in het interview. Ze noemde de toegang tot drinkwater om te drinken, koken en wassen een mensenrecht en daarmee de eerste prioriteit in haar komende waterstrategie.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.