0
0
0
s2sdefault

Voor het derde jaar op rij is het in Duitsland te droog. Anders dan in Nederland is er in Duitsland nu geen verdringingsreeks in geval van droogte op nationaal niveau vastgelegd. Dat moet nu gaan veranderen, zegt Svenja Schülze, de Duitse minister voor Milieu. Daarom kondigde ze een nationale waterstrategie aan.

Vooral in het oosten en het midden van Duitsland zijn de gevolgen van de droogte al duidelijk te merken. Om de drinkwaterverzorging te kunnen blijven garanderen, kozen verschillende gemeenten de afgelopen dagen voor maatregelen als het sluiten van het gemeentelijk zwembad of het verbieden om eigen opblaasbadjes te vullen of de tuin te sproeien.

Grondwaterstand
Vooral de grondwaterstand, die na drie droge zomers behoorlijk is gedaald, baart de Duitse autoriteiten zorgen. De uitblijvende regen zorgt er vooral in het oosten van het land voor dat meerdere meren en rivieren droog zijn gevallen.

Regels rondom de omgang met drinkwater worden tot nu toe op gemeentelijk of regionaal niveau opgesteld, maar dat moet volgens minister Schulz vanaf volgend jaar veranderen. Ze wil voor volgende zomer een nationale waterstrategie presenteren. Dit zei ze in een interview met de Duitse krant de Rheinische Post.

Prioriteiten
“Het feit dat waterschaarste steeds vaker voor zal komen, maakt het noodzakelijk om duidelijke prioriteiten te stellen voor watergebruik,” zei Schultze in het interview. Ze noemde de toegang tot drinkwater om te drinken, koken en wassen een mensenrecht en daarmee de eerste prioriteit in haar komende waterstrategie.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er wordt 6,7 miljard euro uitgetrokken voor klimaat en het deltaprogramma zoetwater krijgt 100 miljoen. Dat is dus ongeveer 1,5% van dit enorme bedrag. Verder is in 2018 besloten om het Deltafonds uit te breiden van het wegwerken van de achterstand in het onderhoud van dijken naar wateroverlast door klimaatverandering. En nu moet er volgens de deltacommissaris 800 miljoen bij. Wie kan dit balletje-balletje nog volgen? Volgens mij komt het deltaprogramma dus nog steeds structureel geld tekort. Enige journalistieke duiding is wel op z'n plaats!
Proficiat Hein, en ik wens je veel succes op dit essentiële beleidsterrein.
Super interessant en heel mooi als waterbedrijven green-based GAC (duurzaam kool) kunnen inzetten bij de zuiverring. Het spoelen van koolfilters moet ook wel mee worden genomen. Een heel lastig onderdeel dat vaak wordt vergeten.
► O.J.I. Kramer, C. van Schaik, P.D.R. Dacomba-Torres, P.J. de Moel, E.S. Boek, E.T. Baars, J.T. Padding, J.P. van der Hoek, 2021, Fluidisation characteristics of granular activated carbon in drinking water treatment applications, Advanced Powder Technology Journal. 32, Issue 9, (2021) pp. Pages 3174-3188. doi: 10.1016/j.apt.2021.06.017.
Toine, van harte proficiat en met hartelijke groet van André Jansen.
Gefeliciteerd Hein! Heel mooi dat jij dit gaat doen! Uitwisseling van kennis is inderdaad cruciaal! Veel succes, dorette

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.