secundair logo knw 1

Afbeelding: UFZ-Dürremonitor/ Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung

Voor het derde jaar op rij is het in Duitsland te droog. Anders dan in Nederland is er in Duitsland nu geen verdringingsreeks in geval van droogte op nationaal niveau vastgelegd. Dat moet nu gaan veranderen, zegt Svenja Schülze, de Duitse minister voor Milieu. Daarom kondigde ze een nationale waterstrategie aan.

Vooral in het oosten en het midden van Duitsland zijn de gevolgen van de droogte al duidelijk te merken. Om de drinkwaterverzorging te kunnen blijven garanderen, kozen verschillende gemeenten de afgelopen dagen voor maatregelen als het sluiten van het gemeentelijk zwembad of het verbieden om eigen opblaasbadjes te vullen of de tuin te sproeien.

Grondwaterstand
Vooral de grondwaterstand, die na drie droge zomers behoorlijk is gedaald, baart de Duitse autoriteiten zorgen. De uitblijvende regen zorgt er vooral in het oosten van het land voor dat meerdere meren en rivieren droog zijn gevallen.

Regels rondom de omgang met drinkwater worden tot nu toe op gemeentelijk of regionaal niveau opgesteld, maar dat moet volgens minister Schulz vanaf volgend jaar veranderen. Ze wil voor volgende zomer een nationale waterstrategie presenteren. Dit zei ze in een interview met de Duitse krant de Rheinische Post.

Prioriteiten
“Het feit dat waterschaarste steeds vaker voor zal komen, maakt het noodzakelijk om duidelijke prioriteiten te stellen voor watergebruik,” zei Schultze in het interview. Ze noemde de toegang tot drinkwater om te drinken, koken en wassen een mensenrecht en daarmee de eerste prioriteit in haar komende waterstrategie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.