0
0
0
s2smodern

Voor het derde jaar op rij is het in Duitsland te droog. Anders dan in Nederland is er in Duitsland nu geen verdringingsreeks in geval van droogte op nationaal niveau vastgelegd. Dat moet nu gaan veranderen, zegt Svenja Schülze, de Duitse minister voor Milieu. Daarom kondigde ze een nationale waterstrategie aan.

Vooral in het oosten en het midden van Duitsland zijn de gevolgen van de droogte al duidelijk te merken. Om de drinkwaterverzorging te kunnen blijven garanderen, kozen verschillende gemeenten de afgelopen dagen voor maatregelen als het sluiten van het gemeentelijk zwembad of het verbieden om eigen opblaasbadjes te vullen of de tuin te sproeien.

Grondwaterstand
Vooral de grondwaterstand, die na drie droge zomers behoorlijk is gedaald, baart de Duitse autoriteiten zorgen. De uitblijvende regen zorgt er vooral in het oosten van het land voor dat meerdere meren en rivieren droog zijn gevallen.

Regels rondom de omgang met drinkwater worden tot nu toe op gemeentelijk of regionaal niveau opgesteld, maar dat moet volgens minister Schulz vanaf volgend jaar veranderen. Ze wil voor volgende zomer een nationale waterstrategie presenteren. Dit zei ze in een interview met de Duitse krant de Rheinische Post.

Prioriteiten
“Het feit dat waterschaarste steeds vaker voor zal komen, maakt het noodzakelijk om duidelijke prioriteiten te stellen voor watergebruik,” zei Schultze in het interview. Ze noemde de toegang tot drinkwater om te drinken, koken en wassen een mensenrecht en daarmee de eerste prioriteit in haar komende waterstrategie.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.