Een nieuwe droogtemonitor van ingenieursbureau Wareco laat de actuele droogte op basis van grondwaterstanden in alle Nederlandse gemeenten zien. Die worden vergeleken met dezelfde periode in 2018.

Judith Zwart WarecoJudith Zwart Deze droogtemonitor is gebaseerd op de informatie van twintigduizend freatische peilbuizen van verschillende databronnen, waaronder de open database Dinoloket. Deze peilbuizen meten de grondwaterstand. "Dat is, naast de hoeveelheid neerslag en verdamping, een indicator van droogte", verklaart Judith Zwart, adviseur grondwater van Wareco.

De meetreeksen zijn gefilterd op bruikbaarheid, waarna voor elke peilbuis een eenvoudig tijdreeksmodel is opgesteld. Bij een voldoende nauwkeurige simulatie van de metingen zijn statistieken berekend, zoals de laagste grondwaterstand in verschillende jaren.

De monitor - een digitale kaart - geeft per gemeente inzicht in de actuele droogte ten opzichte van de laagst gemeten in 2018, de huidige grondwaterstandsdaling en de huidige gemiddelde grondwaterstand ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Grove indicatie
Daaruit blijkt dat de grondwaterstanden de afgelopen twee weken overal in Nederland al lager zijn dan eind mei 2018. De grondwateraanvulling is dus onvoldoende geweest om de afgelopen drie droge maanden geheel op te vangen, constateert Wareco.

Toch hebben de natte perioden volgens de ingenieurs zeker bijgedragen aan het beperken van de huidige droogte. "Wanneer deze droge periode na een droge winter had plaatsgevonden, was het effect nog groter geweest."

Het gaat om een grove indicatie, benadrukt Zwart. Lokaal kan er volgens haar nog wel 40 centimeter verschil zijn. "De landelijke variatie is echter goed te zien."

Voorspellingen
Over het waarom van de uitkomsten kan ze nu nog niets zeggen. "We wachten de voorspelde regen in spanning af. We willen de monitor wekelijks updaten en hopen binnenkort met een inhoudelijke analyse te komen. Als we de reactie van de grondwaterstanden op de neerslag in de vingers krijgen, kunnen we daar ook andere modellen op loslaten en voorspellingen doen."

De kaart vertoont nog wel de nodige witte vlekken, omdat van veel gebieden geen openbare data beschikbaar zijn. Wareco roept beheerders daarom op datasets ter beschikking te stellen. "We hebben het plaatje natuurlijk graag compleet", aldus Zwart. "En afhankelijk van de vragen die we krijgen, zullen we ook andere informatie toevoegen."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Wareco
Droogtemonitor Wareco
H2O: Grondwaterstanden gaan al richting laagste niveau van 2018

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!