0
0
0
s2smodern

Een nieuwe droogtemonitor van ingenieursbureau Wareco laat de actuele droogte op basis van grondwaterstanden in alle Nederlandse gemeenten zien. Die worden vergeleken met dezelfde periode in 2018.

Judith Zwart WarecoJudith Zwart Deze droogtemonitor is gebaseerd op de informatie van twintigduizend freatische peilbuizen van verschillende databronnen, waaronder de open database Dinoloket. Deze peilbuizen meten de grondwaterstand. "Dat is, naast de hoeveelheid neerslag en verdamping, een indicator van droogte", verklaart Judith Zwart, adviseur grondwater van Wareco.

De meetreeksen zijn gefilterd op bruikbaarheid, waarna voor elke peilbuis een eenvoudig tijdreeksmodel is opgesteld. Bij een voldoende nauwkeurige simulatie van de metingen zijn statistieken berekend, zoals de laagste grondwaterstand in verschillende jaren.

De monitor - een digitale kaart - geeft per gemeente inzicht in de actuele droogte ten opzichte van de laagst gemeten in 2018, de huidige grondwaterstandsdaling en de huidige gemiddelde grondwaterstand ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Grove indicatie
Daaruit blijkt dat de grondwaterstanden de afgelopen twee weken overal in Nederland al lager zijn dan eind mei 2018. De grondwateraanvulling is dus onvoldoende geweest om de afgelopen drie droge maanden geheel op te vangen, constateert Wareco.

Toch hebben de natte perioden volgens de ingenieurs zeker bijgedragen aan het beperken van de huidige droogte. "Wanneer deze droge periode na een droge winter had plaatsgevonden, was het effect nog groter geweest."

Het gaat om een grove indicatie, benadrukt Zwart. Lokaal kan er volgens haar nog wel 40 centimeter verschil zijn. "De landelijke variatie is echter goed te zien."

Voorspellingen
Over het waarom van de uitkomsten kan ze nu nog niets zeggen. "We wachten de voorspelde regen in spanning af. We willen de monitor wekelijks updaten en hopen binnenkort met een inhoudelijke analyse te komen. Als we de reactie van de grondwaterstanden op de neerslag in de vingers krijgen, kunnen we daar ook andere modellen op loslaten en voorspellingen doen."

De kaart vertoont nog wel de nodige witte vlekken, omdat van veel gebieden geen openbare data beschikbaar zijn. Wareco roept beheerders daarom op datasets ter beschikking te stellen. "We hebben het plaatje natuurlijk graag compleet", aldus Zwart. "En afhankelijk van de vragen die we krijgen, zullen we ook andere informatie toevoegen."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Wareco
Droogtemonitor Wareco
H2O: Grondwaterstanden gaan al richting laagste niveau van 2018

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreƫerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliƫn, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.