secundair logo knw 1

Het is nog even afwachten wat de voorspelde regen met de grondwaterstanden doet. Foto Unsplash

Een nieuwe droogtemonitor van ingenieursbureau Wareco laat de actuele droogte op basis van grondwaterstanden in alle Nederlandse gemeenten zien. Die worden vergeleken met dezelfde periode in 2018.

Judith Zwart WarecoJudith Zwart Deze droogtemonitor is gebaseerd op de informatie van twintigduizend freatische peilbuizen van verschillende databronnen, waaronder de open database Dinoloket. Deze peilbuizen meten de grondwaterstand. "Dat is, naast de hoeveelheid neerslag en verdamping, een indicator van droogte", verklaart Judith Zwart, adviseur grondwater van Wareco.

De meetreeksen zijn gefilterd op bruikbaarheid, waarna voor elke peilbuis een eenvoudig tijdreeksmodel is opgesteld. Bij een voldoende nauwkeurige simulatie van de metingen zijn statistieken berekend, zoals de laagste grondwaterstand in verschillende jaren.

De monitor - een digitale kaart - geeft per gemeente inzicht in de actuele droogte ten opzichte van de laagst gemeten in 2018, de huidige grondwaterstandsdaling en de huidige gemiddelde grondwaterstand ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Grove indicatie
Daaruit blijkt dat de grondwaterstanden de afgelopen twee weken overal in Nederland al lager zijn dan eind mei 2018. De grondwateraanvulling is dus onvoldoende geweest om de afgelopen drie droge maanden geheel op te vangen, constateert Wareco.

Toch hebben de natte perioden volgens de ingenieurs zeker bijgedragen aan het beperken van de huidige droogte. "Wanneer deze droge periode na een droge winter had plaatsgevonden, was het effect nog groter geweest."

Het gaat om een grove indicatie, benadrukt Zwart. Lokaal kan er volgens haar nog wel 40 centimeter verschil zijn. "De landelijke variatie is echter goed te zien."

Voorspellingen
Over het waarom van de uitkomsten kan ze nu nog niets zeggen. "We wachten de voorspelde regen in spanning af. We willen de monitor wekelijks updaten en hopen binnenkort met een inhoudelijke analyse te komen. Als we de reactie van de grondwaterstanden op de neerslag in de vingers krijgen, kunnen we daar ook andere modellen op loslaten en voorspellingen doen."

De kaart vertoont nog wel de nodige witte vlekken, omdat van veel gebieden geen openbare data beschikbaar zijn. Wareco roept beheerders daarom op datasets ter beschikking te stellen. "We hebben het plaatje natuurlijk graag compleet", aldus Zwart. "En afhankelijk van de vragen die we krijgen, zullen we ook andere informatie toevoegen."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Wareco
Droogtemonitor Wareco
H2O: Grondwaterstanden gaan al richting laagste niveau van 2018

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Arie van LitDank Arie voor jouw steun. Tja, anderen komen op voor 'ons land'. Ik voor ook mijn water, ook mijn milieu, ook mijn bodem, ook mijn natuur. Iemand moet het doen. 
@Elsa Loosjes (zeer geïnteresDat gaat heel lang duren. En dat is ook de bedoeling van dit boerenbruin rechtse kabinet. Stel je voor dat we de problemen zouden oplossen, wat moeten ze dan? Wie stemt er dan nog op hen? 
Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen.