secundair logo knw 1

Voorbijgangers kunnen op deze zuil het grondwaterpeil zien

De droogtemonitor van de Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) heeft een gedaantewisseling ondergegaan. De pdf-vorm is na jaren afgedankt en vervangen door een digitale versie. Van droogte is momenteel amper sprake. Het landelijk gemiddelde neerslagtekort is lager dan normaal voor de tijd van het jaar en de grondwaterstanden zijn normaal te noemen, behalve lokaal in Zuid-Nederland.

Actueler, toegankelijker en meer regionale informatie. Dat zijn belangrijke redenen voor de vernieuwing. “Het was al langer mijn wens om de actuele informatie over de droogtesituatie voor iedereen beschikbaar te stellen”, meldt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. “De nieuwe online droogtemonitor maakt dit mogelijk. Ik hoop dat deze nieuwe wijze van informatievoorziening bijdraagt aan het vergroten van het bewustzijn over de gevolgen van de droogte in (delen van) Nederland.”

Veel regionale informatie
De online droogtemonitor van de Landelijke Commissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) is te vinden op de site over waterberichtgeving van Rijkswaterstaat. De monitor presenteert het landelijke en het regionale beeld. De regio’s worden onderscheiden op basis van de regionale droogte-overleggen, waaraan waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat-regio’s meedoen: Noord, West-Midden, Twentekanalen, Gelderland, Zuid-West en Zuid-Oost.

Er is aandacht voor maatregelen door waterbeheerders en gevolgen voor gebruikers. Tevens worden verschillende thema’s uitgediept, zoals weer en neerslagtekort, grondwater en bodemvocht, waterkwaliteit en verzilting, en de afvoeren van Rijn en Maas.

Monitor semi-continu geactualiseerd
De informatie in de digitale droogtemonitor komt van een aantal partijen: KNMI (verwachtingen voor het weer), WMCN (verwachtingen voor rivieren), provincies (grondwater), ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (natuur en landbouw), Vewin (drinkwater) en Rijkswaterstaat (scheepvaart). Er zijn enkele nieuwe onderdelen toegevoegd ten opzichte van de oude pdf-versie, zoals de Standardized Precipation Index (SPI) van het KNMI. Deze neerslagindex vergelijkt de hoeveelheid regen die is gevallen met wat er normaal aan regen volgens de klimatologie mag worden verwacht.

De nieuwe droogtemonitor wordt semi-continu geactualiseerd. Dat gebeurt niet bij ieder onderwerp met dezelfde frequentie. Zo worden meetgegevens als de waterstanden elke tien minuten ververst. De kernboodschap en regionale toelichtingen van waterbeheerders worden daarentegen alleen aangepast als daarvoor aanleiding is. Per onderwerp is de laatste update te zien.

Neerslagtekort lager dan normaal
De makeover komt op een moment dat er eigenlijk van droogte geen sprake is door de vele regenval in de voorbije maand, met name in het westen. Waar de afgelopen jaren aan het begin van de zomer het landelijk gemiddelde neerslagtekort erg hoog was, is deze nu juist lager dan normaal. Naar verwachting blijft het nog wel een tijdje regenachtig. Daarom zal het neerslagtekort in de komende twee weken niet of nauwelijks toenemen.

De LCW laat weten dat er voldoende water beschikbaar is om aan de watervraag te voldoen. De aanvoer vanuit de Rijn en de Maas is normaal voor de tijd van het jaar. Dat is in ieder geval tot half juli zo.

Grondwaterstanden zijn in het algemeen normaal tot licht verhoogd. Alleen op de hoge zandgronden zonder aanvoermogelijkheden in Zuid-Nederland wijkt de situatie af. Hier komen lokaal verlaagde grondwaterstanden voor. Waterschappen hebben in juni onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater ingesteld voor delen van Limburg en Noord-Brabant. Dat is volgens de LCW normaal voor deze periode van het jaar.

 

Neerslagtekort 30 juni 2021


MEER INFORMATIE
Online droogtemonitor LCW
Toelichting door Rijkswaterstaat
Kamerbrief van minister 
H2O Actueel: start droogteseizoen
H2O Actueel: onttrekkingsverboden zuiden

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.