0
0
0
s2sdefault

De afvoer van de Rijn daalt weer, die in de Maas is zeer laag. De grondwaterstanden zijn op de hoge zandgronden in het zuiden en oosten de afgelopen twee weken verder gedaald. Het neerslagtekort is weer gestegen.

Dit staat in de Droogtemonitor die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) vandaag heeft uitgebracht, de dertiende van dit jaar. Volgens de monitor is het actuele landelijk gemiddelde neerslagtekort de afgelopen 2 weken gestegen en bedraagt deze momenteel circa 228 mm. “Daarmee ligt het gemiddelde neerslagtekort ruim onder het tekort in de 5 procent droogste jaren. Naar verwachting neemt het tekort de komende twee weken licht toe.”

Het neerslagtekort is het grootst in Zeeland, Brabant, Limburg en Gelderland. Op de hoge zandgronden in het zuiden en oosten zijn de grondwaterstanden nog steeds laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. “In gebieden waar relatief veel neerslag is gevallen is de situatie overwegend normaal”, aldus de droogtemonitor.

Droogtemonitor 15 sept

Afvoer
De afvoer van de Rijn daalt weer nadat op 5 september een tijdelijke piek was bereikt. De daling zal doorzetten richting 1000 m3/s aan het begin van de volgende week, schrijft de commissie. De afvoer van de Maas bij Sint Pieter bedraagt ongeveer 25 m3/s. Door de verwachte droogte bestaat de kans dat de afvoer daalt onder de 25 m3/s, het criterium dat LCW aanhoudt voor de Maas. Op deze regenrivier zijn de peilen opgezet en wordt zo veel mogelijk water vastgehouden.

Door de lage afvoer in de Maas en de dalende Rijnafvoer ondervindt de scheepvaart hinder. In het Maasstroomgebied betekent dit oplopende wachttijden bij het schutten en op de Rijntakken leidt het tot diepgangbeperkingen. Regionaal en lokaal is sprake van beperkingen voor de scheepvaart op de Maas, het Julianakanaal, de Brabantse en Limburgse kanalen en in Kanaal Gent-Terneuzen.

Ondanks de lage afvoer op de Maas is de situatie beheersbaar. De stuwen Roermond, Belfeld en Grave zijn afgedicht om onnodig lekverlies te voorkomen. Lekkage die afgelopen week optrad bij stuw Borgharen is verholpen door het plaatsen van zandzakken.

Omdat de watervraag in dit deel van het jaar afneemt is vanuit beide rivieren voldoende water beschikbaar, schrijft de commissie.

Chloride
De problemen met de hoge chlorideconcentraties in de Hollandsche IJssel leken achter de rug, maar de commissie verwacht dat de komende week de monding van de Hollandsche IJssel weer verzilt, als gevolg van de afnemende rivierafvoeren in combinatie met springtij.

Daarom zal extra water vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal door het beheersgebied van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden via de Waaiersluis naar de Hollandsche IJssel worden aangevoerd. De chlorideconcentraties in de Rijn-Maasmonding, de Zeeuwse Delta en het IJsselmeer zijn normaal voor de tijd van het jaar.

 

MEER INFORMATIE
Overzicht droogtemonitoren 2020

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zeer spijtig om te lezen dat Alexander is overleden. Jouw tekst Walter is geheel in lijn zoals ik Alexander kende in de tijd dat ik bij WZHO werkzaam was. Goed gedaan.
Het is een prachtig idee. Als een horeca man/vrouw er meer wil hebben kosten ze ongeveer € 7,-. Een andere ondernemer biedt ze aan voor bijna 13 euro. Ik koop er dus een paar bij een horeca-ondernemer.
Groet, Jan Jansen, Maastricht
Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.