secundair logo knw 1

De twee eilanden van het zonnepark op het spaarbekken I foto: Evides Waterbedrijf

Evides Waterbedrijf en energieleverancier Eneco hebben een drijvend zonnepark geopend op het spaarbekken van productielocatie Berenplaat in Spijkenisse. De opgewekte elektriciteit wordt ook gebruikt op deze locatie. Dat dekt 21 procent van de energiebehoefte van de drinkwaterzuivering.

Het zonnepark op de Berenplaat bestaat uit twee eilanden van ieder 1,5 hectare met in totaal 8.804 zonnepanelen. Jaarlijks wordt ongeveer 4.876 megawattuur geproduceerd, wat vergelijkbaar is met het energieverbruik van 2.000 huishoudens. De precieze hoeveelheid hangt af van het aantal zonne-uren.

De eilanden worden met zware betonnen platen op hun plek gehouden. De constructie kan wel meebewegen als het waterniveau wijzigt.

Geen impact op waterkwaliteit
Annette Ottolini, algemeen directeur van Evides Waterbedrijf, en Erwin Leeuwis, directeur Eneco AD&R, verrichtten op maandag 8 april de openingshandeling. Het drijvende zonnepark is ontwikkeld door Eneco en GroenLeven. 

Het is voor Evides een voorwaarde dat de energieopwekking geen impact mag hebben op de waterkwaliteit in het spaarbekken, omdat dit gevuld is met voorgezuiverd rivierwater en een belangrijke functie heeft voor de drinkwaterproductie. Deze kwaliteit wordt volgens het waterbedrijf gewaarborgd door de ontwikkelde zonne-eilanden. De invloed van de panelen op de planten en algen in het water wordt de komende twee jaar gemonitord.

Naar energieneutraal drinkwaterproductieproces
Evides noemt de realisatie van het zonnepark de volgende innovatieve stap naar het energieneutraal maken van het eigen drinkwaterproductieproces. Daarvoor is er het programma Evides Energie Neutraal (EEN). Het bedrijf draait aan twee knoppen: het waar mogelijk verlagen van het energiegebruik en het opwekken van duurzame energie.

Annette Ottolini Evides en Erwin Leeuwis EnecoAnnette Ottolini (Evides) en Erwin Leeuwis (Eneco) openden op 8 april samen het zonnepark

In het kader van het laatste legt Evides onder andere zonneparken aan op de eigen terreinen, zegt Ottoloni. “Wij kiezen naast grond- en dakgebonden zonneparken voor drijvende zonneparken. Daarmee maken we slim gebruik van onze spaarbekkens. Zij dienen als opslag van onze grondstof voor de drinkwatervoorziening én nu ook voor energieopwekking.”

In 2020 is er op de Rotterdamse productielocatie Kralingen een drijvend zonnepark geopend, dat als bijzonder aspect heeft dat dit zonnevolgend is. Lieren en sensoren zorgen ervoor dat de panelen kunnen meedraaien met de zon.

Impuls aan duurzaamheid in omgeving
Evides en Eneco hebben samen een fonds opgericht om verduurzaming in de omgeving een impuls te geven. De bedoeling is dat ook de regio voordeel heeft van de lokale opwek van energie. Vanuit het omgevingsfonds is een bijdrage beschikbaar gesteld voor de financiering van projecten in de gemeenten Nissewaard en Hoeksche Waard.

BEKIJK OOK
Openingsfilm drijvend zonnepark Berenplaat

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Ir H.Laros · 1 months ago
    Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Arie van LitDank Arie voor jouw steun. Tja, anderen komen op voor 'ons land'. Ik voor ook mijn water, ook mijn milieu, ook mijn bodem, ook mijn natuur. Iemand moet het doen. 
@Elsa Loosjes (zeer geïnteresDat gaat heel lang duren. En dat is ook de bedoeling van dit boerenbruin rechtse kabinet. Stel je voor dat we de problemen zouden oplossen, wat moeten ze dan? Wie stemt er dan nog op hen? 
Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen.