secundair logo knw 1

Wat precies is het verband tussen water, groen en gezondheid? Kennisinstituut Deltares en Erasmus Medisch Centrum (MC) doen hier de komende jaren gezamenlijk onderzoek naar, zo maakten ze gisteren op Wereldgezondheidsdag bekend.

Eline BoeleeEline Boelee''Een van onze speerpunten is water en gezondheid’’, verklaart Eline Boelee van Deltares. ''Wij weten veel over de omgeving, maar we hebben geen gegevens over de gezondheid van mensen. Het Erasmus MC heeft die wel. Daarom slaan we de handen ineen.’’

In januari vonden de eerste gesprekken plaats tussen artsen van het Erasmus MC en onderzoekers van Deltares; inmiddels zijn de eerste onderzoeksvoorstellen ingediend bij onder andere de Europese Commissie.

Volgens Boelee is iedereen het er wel over eens dat de water- en bodemkwaliteit invloed heeft op onze gezondheid, maar is naar de precieze relatie nog nauwelijks kwantitatief onderzoek gedaan. Dat willen beide partijen veranderen.

Vervuiling
Zo onderzoeken ze welke gevolgen de vervuiling rond Rotterdam heeft voor de gezondheid van de inwoners. Het Erasmus MC beschikt over geanonimiseerde data van huisartsen; die worden gekoppeld aan modellen van Deltares die de blootstelling aan schadelijke stoffen voorspellen.

Dat gebeurt op basis van gegevens over bijvoorbeeld de riolering, bodemkwaliteit en de aanwezigheid van parken en oppervlaktewater. ''Blauwalg is niet alleen gevaarlijk voor zwemmers, er komen ook gassen vrij’’, illustreert Boelee. En bij sommige delen van het riool kunnen de kolken bij zware regenval overstromen.

Een ander onderzoek betreft de aanwezigheid van antibiotica en daartegen resistente bacteriën in het riool. Wereldwijd is dit een groeiend probleem, omdat resistente bacteriën zich op deze manier in de omgeving verspreiden. Boelee: ''Ze gedijen goed in de biofilm, het slijmerige laagje, in het afvoerputje van de gootsteen. Als je dan je handen wast, spat het water omhoog en zitten de bacteriën op je hand, met alle gevolgen vandien.’’

Het onderzoek moet duidelijk maken of deze biofilm inderdaad de boosdoener is of dat er nog andere oorzaken zijn. Dat gebeurt door resistente bacteriën in zowel Groningen als Indonesië op te sporen en te vergelijken.

Veranderend klimaat
Verder willen Deltares en Erasmus MC kijken of bepaalde ziektes zich als gevolg van een veranderend klimaat binnen Europa kunnen verspreiden. Daarbij gaat het om schadelijke algenbloei in (zwem)water, maar ook om bijvoorbeeld exotische muggen die virussen overbrengen. 

Het doel is uiteindelijk kennis te ontwikkelen die gebruikt kan worden om steden en delta’s beter in te richten op effectief en veilig waterbeheer, waarbij de gezondheid van de inwoners voorop staat.

''In een stad spelen natuurlijk veel verschillende belangen’’, erkent Boelee. ''Maar we willen in elk geval beter snappen hoe het werkt. Het leuke aan deze samenwerking met artsen en epidemiologen is dat zij weer heel anders naar de wereld kijken. We hopen dat dat nieuwe inzichten oplevert.’’

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Deltares

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).