0
0
0
s2smodern

Wat precies is het verband tussen water, groen en gezondheid? Kennisinstituut Deltares en Erasmus Medisch Centrum (MC) doen hier de komende jaren gezamenlijk onderzoek naar, zo maakten ze gisteren op Wereldgezondheidsdag bekend.

Eline BoeleeEline Boelee''Een van onze speerpunten is water en gezondheid’’, verklaart Eline Boelee van Deltares. ''Wij weten veel over de omgeving, maar we hebben geen gegevens over de gezondheid van mensen. Het Erasmus MC heeft die wel. Daarom slaan we de handen ineen.’’

In januari vonden de eerste gesprekken plaats tussen artsen van het Erasmus MC en onderzoekers van Deltares; inmiddels zijn de eerste onderzoeksvoorstellen ingediend bij onder andere de Europese Commissie.

Volgens Boelee is iedereen het er wel over eens dat de water- en bodemkwaliteit invloed heeft op onze gezondheid, maar is naar de precieze relatie nog nauwelijks kwantitatief onderzoek gedaan. Dat willen beide partijen veranderen.

Vervuiling
Zo onderzoeken ze welke gevolgen de vervuiling rond Rotterdam heeft voor de gezondheid van de inwoners. Het Erasmus MC beschikt over geanonimiseerde data van huisartsen; die worden gekoppeld aan modellen van Deltares die de blootstelling aan schadelijke stoffen voorspellen.

Dat gebeurt op basis van gegevens over bijvoorbeeld de riolering, bodemkwaliteit en de aanwezigheid van parken en oppervlaktewater. ''Blauwalg is niet alleen gevaarlijk voor zwemmers, er komen ook gassen vrij’’, illustreert Boelee. En bij sommige delen van het riool kunnen de kolken bij zware regenval overstromen.

Een ander onderzoek betreft de aanwezigheid van antibiotica en daartegen resistente bacteriën in het riool. Wereldwijd is dit een groeiend probleem, omdat resistente bacteriën zich op deze manier in de omgeving verspreiden. Boelee: ''Ze gedijen goed in de biofilm, het slijmerige laagje, in het afvoerputje van de gootsteen. Als je dan je handen wast, spat het water omhoog en zitten de bacteriën op je hand, met alle gevolgen vandien.’’

Het onderzoek moet duidelijk maken of deze biofilm inderdaad de boosdoener is of dat er nog andere oorzaken zijn. Dat gebeurt door resistente bacteriën in zowel Groningen als Indonesië op te sporen en te vergelijken.

Veranderend klimaat
Verder willen Deltares en Erasmus MC kijken of bepaalde ziektes zich als gevolg van een veranderend klimaat binnen Europa kunnen verspreiden. Daarbij gaat het om schadelijke algenbloei in (zwem)water, maar ook om bijvoorbeeld exotische muggen die virussen overbrengen. 

Het doel is uiteindelijk kennis te ontwikkelen die gebruikt kan worden om steden en delta’s beter in te richten op effectief en veilig waterbeheer, waarbij de gezondheid van de inwoners voorop staat.

''In een stad spelen natuurlijk veel verschillende belangen’’, erkent Boelee. ''Maar we willen in elk geval beter snappen hoe het werkt. Het leuke aan deze samenwerking met artsen en epidemiologen is dat zij weer heel anders naar de wereld kijken. We hopen dat dat nieuwe inzichten oplevert.’’

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Deltares

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het