Hoogheemraadschap van Delfland gaat op de awzi Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland het water zuiveren van 300 tuinbouwbedrijven. De tuinders gingen deze week akkoord met de collectieve zuivering door Delfland. De kosten worden gedragen door de tuinders.

Delfland gaat de zuivering op awzi aanpassen, zodat gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen uit het afvalwater worden gehaald. Aanvankelijk zette Delfland in op nazuivering met ozon, maar zag daarvan af toen eerder dit jaar de normen voor bromaat, dat vrijkomt bij ozonbehandeling, bekend werden. Die zijn dermate streng dat het hoogheemraadschap zich genoodzaakt voelde om te kiezen voor een andere techniek. Er wordt nu ingezet op zuiveren met actief kool, waarvoor het zuiveringsproces moet worden aangepast.

Om zoveel mogelijk glastuinbouwbedrijven de mogelijkheid te geven aan te sluiten, worden ook gemaal en een persleiding vanuit De Lier aangelegd naar de zuivering. De kosten voor de aanleg van gemaal en persleiding en de aanpassing van de zuivering zijn voor rekening van de tuinders.

Deze tuinders hebben zich verenigd in de Waterzuiveringscoöperatie Westland. Het gaat om circa 300 glastuinbouwbedrijven die een gezamenlijk bedrijfsoppervlakte hebben van ongeveer 1.000 hectare.

Er wordt al jaren gepraat over collectieve zuivering, met awzi Nieuwe Waterweg als voor de hand liggende locatie omdat daar het meeste afvalwater van de tuinders wordt aangevoerd. Het bestuur van Delfland stemde in met collectief zuiveren: het levert schoner water op en is energiezuiniger dan 300 individuele zuiveringsinstallaties. 

De tuinders gaven deze week groen licht aan de collectieve zuivering nadat de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw een positief advies had uitgebracht en er duidelijkheid was over de benodigde investeringen. De tuinders gaan die kosten dragen door een instaptarief per bedrijfslocatie te betalen, aangevuld met een prijs per vierkante meter glas.

De installatie moet eerste kwartaal 2024 in gebruik worden genomen. In 2034 wordt bekeken of de samenwerking tussen de waterzuiveringscoöperatie en het hoogheemraadschap wordt voortgezet.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……
Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!