secundair logo knw 1

Waterschap Rijn en IJssel is begonnen met een grote schoonmaakoperatie in het deel van de Berkel bij stuw Hoge Weide dat nog vervuild is. Hier wordt het verontreinigde slib op de bodem weggehaald. Begin deze maand leidde een persleidingbreuk bij de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Lochem tot grote problemen.

Bij de breuk die op 5 november werd ontdekt, kwam ongeveer vierhonderd kubieke meter aan eiwitrijk melkspoelwater in de Berkel terecht. Hierdoor werd het ecosysteem ernstig aangetast. Duizenden vissen gingen dood door een gebrek aan zuurstof, al konden veel vissen nog worden gered. Waterschap Rijn en IJssel heeft het restwater van FrieslandCampina opgevangen en geïsoleerd in het deel van de Berkel bij stuw Hoge Weide. Deze stuw ligt nabij de Gelderse plaats Lochem. Ook zijn grote zuurstofplaten ter hoogte van stuw Besselink in Almen geplaatst om de natuur te beschermen.

Het afgesloten stuk van de rivier bij stuw Hoge Weide wordt nu aangepakt. De schoonmaakoperatie is vandaag gestart en duurt ongeveer twaalf dagen. Op een traject van ongeveer een kilometer zuigt de aannemer met een baggerboot het water en het slib op de bodem op. Om dit werk mogelijk te maken wordt vers water aangevoerd vanuit het Twentekanaal.

Het waterschap heeft tot het baggeren besloten na een monsteranalyse. Er bleek een sliblaagje op de bodem te zijn afgezet dat veel zuurstof aan het water onttrekt. Ook zijn de nutriëntengehalten verhoogd. Na het weghalen van het slib kan het zuurstofniveau zich herstellen. Het opgezogen water en slib worden afgevoerd naar het nabijgelegen baggerdepot.

Stuw Hoge Weide wordt na de afronding van de schoonmaakactie weer geopend. Het water kan dan normaal door de Berkel stromen. In de rest van de Berkel - van Zutphen tot Lochem - is de waterkwaliteit weer goed en zuurstofrijk. De persleiding van de zuivelfabriek is inmiddels gerepareerd.

Waterschap Rijn en IJssel houdt de komende twee jaar nauwlettend in de gaten hoe het dieren- en plantenleven in de Berkel zich herstelt. Ecoloog Bastiaan van Zuidam zegt in De Gelderlander dat aan het einde van de zomer van 2019 kan worden vastgesteld hoe het gaat met de visstand. Hij is positief. “Grote delen van de Berkel hebben niets gemerkt van deze calamiteit. Daar zit dus nog heel veel gezonde vis. We verwachten dat het herstel redelijk snel gaat.”

 

MEER INFORMATIE
Updates door waterschap Rijn en IJssel
Q&A over gevolgen van de leidingbreuk 
Proceswater ontwricht al anderhalve week het leven in de Berkel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost