0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Rijn en IJssel is begonnen met een grote schoonmaakoperatie in het deel van de Berkel bij stuw Hoge Weide dat nog vervuild is. Hier wordt het verontreinigde slib op de bodem weggehaald. Begin deze maand leidde een persleidingbreuk bij de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Lochem tot grote problemen.

Bij de breuk die op 5 november werd ontdekt, kwam ongeveer vierhonderd kubieke meter aan eiwitrijk melkspoelwater in de Berkel terecht. Hierdoor werd het ecosysteem ernstig aangetast. Duizenden vissen overleden door een gebrek aan zuurstof, al konden veel vissen nog worden gered. Waterschap Rijn en IJssel heeft toen het restwater van FrieslandCampina opgevangen en geïsoleerd in het deel van de Berkel bij stuw Hoge Weide. Deze stuw ligt nabij de Gelderse plaats Lochem. Ook zijn grote zuurstofplaten ter hoogte van stuw Besselink in Almen geplaatst om de natuur te beschermen.

Het afgesloten stuk van de rivier bij stuw Hoge Weide wordt nu aangepakt. De schoonmaakoperatie is vandaag gestart en duurt ongeveer twaalf dagen. Op een traject van ongeveer een kilometer zuigt de aannemer met een baggerboot het water en het slib op de bodem op. Om dit werk mogelijk te maken wordt vers water aangevoerd vanuit het Twentekanaal.

Het waterschap heeft tot het baggeren besloten na een monsteranalyse. Er bleek een sliblaagje op de bodem te zijn afgezet dat veel zuurstof aan het water onttrekt. Ook zijn de nutriëntengehalten verhoogd. Na het weghalen van het slib kan het zuurstofniveau zich herstellen. Het opgezogen water en slib worden afgevoerd naar het nabijgelegen baggerdepot.

Stuw Hoge Weide wordt na de afronding van de schoonmaakactie weer geopend. Het water kan dan normaal door de Berkel stromen. In de rest van de Berkel - van Zutphen tot Lochem - is de waterkwaliteit weer goed en zuurstofrijk. De persleiding van de zuivelfabriek is inmiddels gerepareerd.

Waterschap Rijn en IJssel houdt de komende twee jaar nauwlettend in de gaten hoe het dieren- en plantenleven in de Berkel zich herstelt. Ecoloog Bastiaan van Zuidam zegt in De Gelderlander dat aan het einde van de zomer van 2019 kan worden vastgesteld hoe het gaat met de visstand. Hij is positief. “Grote delen van de Berkel hebben niets gemerkt van deze calamiteit. Daar zit dus nog heel veel gezonde vis. We verwachten dat het herstel redelijk snel gaat.”

 

MEER INFORMATIE
Updates door waterschap Rijn en IJssel
Q&A over gevolgen van de leidingbreuk 
Proceswater ontwricht al anderhalve week het leven in de Berkel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het