0
0
0
s2smodern

Waterschap Rijn en IJssel is begonnen met een grote schoonmaakoperatie in het deel van de Berkel bij stuw Hoge Weide dat nog vervuild is. Hier wordt het verontreinigde slib op de bodem weggehaald. Begin deze maand leidde een persleidingbreuk bij de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Lochem tot grote problemen.

Bij de breuk die op 5 november werd ontdekt, kwam ongeveer vierhonderd kubieke meter aan eiwitrijk melkspoelwater in de Berkel terecht. Hierdoor werd het ecosysteem ernstig aangetast. Duizenden vissen overleden door een gebrek aan zuurstof, al konden veel vissen nog worden gered. Waterschap Rijn en IJssel heeft toen het restwater van FrieslandCampina opgevangen en geïsoleerd in het deel van de Berkel bij stuw Hoge Weide. Deze stuw ligt nabij de Gelderse plaats Lochem. Ook zijn grote zuurstofplaten ter hoogte van stuw Besselink in Almen geplaatst om de natuur te beschermen.

Het afgesloten stuk van de rivier bij stuw Hoge Weide wordt nu aangepakt. De schoonmaakoperatie is vandaag gestart en duurt ongeveer twaalf dagen. Op een traject van ongeveer een kilometer zuigt de aannemer met een baggerboot het water en het slib op de bodem op. Om dit werk mogelijk te maken wordt vers water aangevoerd vanuit het Twentekanaal.

Het waterschap heeft tot het baggeren besloten na een monsteranalyse. Er bleek een sliblaagje op de bodem te zijn afgezet dat veel zuurstof aan het water onttrekt. Ook zijn de nutriëntengehalten verhoogd. Na het weghalen van het slib kan het zuurstofniveau zich herstellen. Het opgezogen water en slib worden afgevoerd naar het nabijgelegen baggerdepot.

Stuw Hoge Weide wordt na de afronding van de schoonmaakactie weer geopend. Het water kan dan normaal door de Berkel stromen. In de rest van de Berkel - van Zutphen tot Lochem - is de waterkwaliteit weer goed en zuurstofrijk. De persleiding van de zuivelfabriek is inmiddels gerepareerd.

Waterschap Rijn en IJssel houdt de komende twee jaar nauwlettend in de gaten hoe het dieren- en plantenleven in de Berkel zich herstelt. Ecoloog Bastiaan van Zuidam zegt in De Gelderlander dat aan het einde van de zomer van 2019 kan worden vastgesteld hoe het gaat met de visstand. Hij is positief. “Grote delen van de Berkel hebben niets gemerkt van deze calamiteit. Daar zit dus nog heel veel gezonde vis. We verwachten dat het herstel redelijk snel gaat.”

 

MEER INFORMATIE
Updates door waterschap Rijn en IJssel
Q&A over gevolgen van de leidingbreuk 
Proceswater ontwricht al anderhalve week het leven in de Berkel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.