De waterschappen Aa en Maas en De Dommel hebben op meerdere plekken GenX aangetroffen in hun watersystemen. Uit een RIVM-onderzoek dat vandaag is gepubliceerd blijkt dat FRD-903 (een onderdeel van GenX) ook is aangetroffen in het drinkwater van de waterbedrijven Oasen, Dunea en Evides. De gevonden waardes zijn ruim onder de voorlopige norm.
De vondst van de waterschappen gaat eveneens om lage concentraties. Op twee plekken is de stof, waarvan nog onduidelijk is hoe groot de schadelijke effecten zijn, wel in verhoogde concentraties aangetroffen. In alle gevallen zitten de gemeten concentraties ook hier onder de voorlopige richtwaarde die het RIVM heeft vastgesteld voor drinkwater, aldus de waterschappen. Deze richtwaarde bedraagt 150 nanogram per liter.
Het gaat om de rioolwaterzuiveringen rondom Eindhoven en Aarle-Rixtel, met respectievelijk 130 nanogram en 22 nanogram per liter. De waterschappen en Rijkswaterstaat verfijnen de onderzoeken nu verder om zo de bron(nen) te achterhalen, zo laten ze weten. De uitkomsten worden begin 2018 verwacht. Samen met de Omgevingsdienst onderzoeken de schappen waar GenX in de regio Zuid-Oost-Brabant wordt gebruikt en geloosd.
De vondst van GenX baart de waterschappen zorgen. De aanwezigheid van opkomende stoffen vraagt om een gezamenlijke aanpak waarin het Rijk samen met regionale waterbeheerders, producenten en consumenten aan een oplossing werkt, stellen ze. “Steeds vaker constateren landelijke en regionale waterbeheerders dat er mogelijk stoffen in het water zitten waar men geen weet van heeft. Door dit soort incidenten wordt duidelijk dat het belangrijk is aandacht te hebben voor opkomende stoffen in het oppervlaktewater.”
Uit onderzoek van RIVM blijkt dat in een deel van het drinkwater en de bronnen van waterbedrijf Oasen is FRD-903 aangetoond, in het gebied van de Beneden-Merwede. De stof is in lagere concentraties gevonden in drinkwater van Evides en Dunea, die water uit de Maas innemen. De gevonden waarden liggen in alle gevallen een factor 5 tot 15 onder de richtwaarde voor FDR-903 in drinkwater, aldus RIVM. "In het drinkwater van de overige zeven onderzochte drinkwaterbedrijven is de stof niet gevonden. GenX komt niet wijdverbreid voor in het Nederlands drinkwater."
Voor minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zijn de bevindingen van het RIVM reden om in een brief aan de Tweede Kamer te schrijven dat het kraanwater in Nederland veilig gedronken kan worden.
Meer over GenX
Het onderzoek van RIVM: Risicoduiding en vóórkomen van FRD-903 in drinkwater en drinkwaterbronnen bij een selectie van drinkwaterwinningen in Nederland
Het instituut werkt ook aan een nieuw identificatiesysteem zorgstoffen
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.