0
0
0
s2smodern

Een consortium van achttien organisaties uit de water- en zorgsector wil zich versneld inzetten om antibioticaresten in (oppervlakte)water terug te dringen. Dat is namelijk een belangrijke factor bij het ontstaan van antimicrobiële resistentie, volgens de partijen een grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan COVID-19.

Wereldwijd sterven nu al jaarlijks 700.000 mensen aan infecties omdat bestaande geneesmiddelen niet meer werken, zegt woordvoerder Franc de Korte van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), een van de initiatiefnemers van het consortium. "Als er niets gebeurt, stijgt dit aantal mogelijk tot 10 miljoen in 2050. De maatschappelijke en economische impact is dan groter dan die van COVID-19."

1607 Franc de KorteFranc de KorteDe belangrijkste oorzaken van antimicrobiële resistentie (AMR) zijn het gebruik van antibiotica door de mens, bij dieren en in de landbouw en lekken bij productielocaties in landen als India en China. "Daar is het probleem nog veel groter dan bij ons", zegt De Korte. "Het is een onzichtbaar, maar veelkoppig monster."

Volgens het consortium vraagt AMR om een snelle aanpak, waarbij Nederland ook internationaal een voortrekkersrol kan spelen. Daartoe wil het nationaal en internationaal ‘multidisciplinaire samenwerkingsprojecten’ beginnen op het gebied van watertechnologie.

Ketenaanpak
De coalitie duurzame farmacie (VIG, Bogin, Neprofam, KNMP) werkt in de ‘Ketenaanpak medicijnresten uit water’ in ons land al samen met de waterschappen, de drinkwaterbedrijven, de provincies en het Rijk aan het terugdringen van medicijnresten in het water. Maar dat gaat het consortium, waarbij ook European Water Stewardship en waterbedrijf Evides zijn aangesloten, niet vlot genoeg.

De Korte: "Er wordt veel over gesproken en er wordt onderzoek gedaan. Wij willen de stap naar de praktijk maken: wat gaan we nu doen?"

De partijen willen hun kennis van bestaande technologieën om antibiotica terug te dringen uit het milieu bundelen en nieuwe, meer duurzame en toegankelijke innovatieve oplossingen onderzoeken en ontwikkelen. Die zijn bedoeld voor ziekenhuizen, zorginstellingen, waterzuiveringsinstallaties en productielocaties in binnen- en buitenland.

Concrete projecten kan de woordvoerder nog niet noemen. "Maar denk bijvoorbeeld aan het delen van stoffenlijsten van medicatie. Dat zijn nu meestal geheime recepten."

Druppel
Hij verwijst naar een top vorige week in Berlijn en Washington, waar bekendgemaakt werd dat farmaceutische bedrijven 1 miljard dollar investeren in een fonds om nieuwe antibiotica te ontwikkelen.

"Dat is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat, maar laten we die dan in elk geval tactisch inzetten. Als we antibiotica in water weten terug te dringen, blijven de huidige antibiotica ook langer inzetbaar."

Het consortium hoopt nog meer bedrijven en organisaties te kunnen verwelkomen. Veel partijen zijn nu volgens de woordvoerder afwachtend, maar steunen de aanpak wel. Dat geldt voor bijvoorbeeld de Unie van Waterschappen en de vereniging van waterbedrijven Vewin.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht AMR Insights
Ketenaanpak medicijnresten uit water
H2O-artikel: Wat leverde de test in Aarle-Rixtel nou op?
H2O-bericht: Zorg belooft maatregelen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.