secundair logo knw 1

Het Sau Reservoir en het Susqueda Reservoir liggen ongeveer 100 kilometer landinwaarts van Barcelona en voorzien het stedelijk gebied van drinkwater. Volgens het Catalaans Wateragentschap stond het Sau Reservoir (links) op 25 april 2023 op slechts 7 procent van zijn capaciteit. Het Susqueda Reservoir (rechts) bevatte op 25 april nog 38 procent van de totale capaciteit. In heel Catalonië hadden de reservoirs gemiddeld ongeveer een kwart van hun capaciteit | Foto NASA

De regering van Catalonië heeft in het noordoosten van Spanje vanwege de droogte de noodtoestand uitgeroepen in 24 gemeenten. Het is de eerste keer dat deze noodmaatregel wordt toegepast.

"We hebben 30 maanden droogte achter de rug", zei Samuel Reyes, directeur van het Catalaanse Wateragentschap (ACA), woensdag tijdens een persconferentie over de aankondiging van de noodtoestand.

De aanhoudende droogte heeft geleid tot krimpende stuwmeren en waterreservoirs die zo'n 6 miljoen mensen van water moeten voorzien, waaronder inwoners van Barcelona. De afnemende voorraden en watergebrek hebben ecosystemen geschaad en de zoetwaterecologie aangetast. En het gebrek aan water begint voor boeren aan te voelen als een existentiële crisis; 3,5 miljoen hectare gewassen is verloren gegaan.

Beperkingen
Inwoners van Catalonië hebben al een jaar te maken met beperkingen voor watergebruik. In 2022 werden de eerste beperkingen ingevoerd. Op 28 februari van dit jaar werden ze aangescherpt voor agrarisch, industrieel en recreatief gebruik van water, terwijl persoonlijk gebruik werd toegestaan tot 230 liter per persoon per dag. Sindsdien zijn de beperkingen enkele keren aangescherpt. Zo werd de watertoevoer in sommige plaatsen 's nacht tussen 22.00 en 07.00 uur afgesloten.

Niet iedereen hield zich aan de beperkende regels, getuige de weelderige tuinen die er op wezen dat het verbod om groen te beregenen werd genegeerd. Het Catalaanse wateragentschap stelde vast dat het verbruik in juli was gestegen tot dagelijks 243 liter per persoon.

Noodtoestand
De Catalaanse regering reageerde met het uitroepen van de noodtoestand voor 24 gemeenten. Deze gemeenten moeten het waterverbruik beperken tot 200 liter per hoofd van de bevolking per dag. Steden die zich niet houden aan het maximale waterverbruik worden beboet.

ACA-directeur Reyes drong er bij de burgers op aan hun waterverbruik te verminderen. Hij zei daarbij dat ze er niet voor hoeven te vrezen dat het water wordt afgesloten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost