0
0
0
s2smodern

De Europese Commssie wil gebruik van de omstreden stof glyfosaat nog eens vijf jaar toestaan, zo blijkt uit een nieuw voorstel van de commissie. In het voorstel staat niets over een toekomstig verbod, meldt het persbureau ANP.

De lidstaten moeten op 9 november over het nieuwe voorstel stemmen. Dat gebeurt in een permanent comité van voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff). De huidige licentie voor gebruik van de stof, veelvuldig gebruikt als onkruidverdelingsmiddel, loopt op 15 december af.

De Europese Commissie wilde aanvankelijk de vergunning voor de Europese markt verlengen met tien jaar, maar ze zag zich genoodzaakt met een aangepast voorstel te komen omdat er in het permanent comité geen gekwalificeerde meerderheid was voor het plan. Dat was in feite een weerspiegeling van het verzet tegen hernieuwde toelating van de stof, waarvan de wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat ze mogelijk kankerverwekkend is. 

In lidstaten is er verzet tegen verlenging van de stof die is verwerkt in het veelvuldig gebruikte Roundup. Zo wil Frankrijk het gebruik afbouwen. In Nederland hebben milieuorganisatie Greenpeace en Foodwatch de nieuwe landbouwminister Carola Schouten opgeroepen glyfosaat meteen in de ban te doen. Vewin, de koepelorganisatie van waterbedrijven, heeft het kabinet gevraagd verkoop aan particulieren te verbieden.

Het Europees Parlement vindt dat glyfosaat binnen vijf jaar verboden moet zijn in de landbouw. In particulier gebruik moet de stof per direct worden verboden, vindt het EP. Nederland is voorstander van tien jaar verlenging, maar kan volgens een ingewijde meegaan in een compromis van vijf jaar, zo meldt ANP. "Nederland wil ‘duidelijkheid’ voor de agrarische sector."

Voor goedkeuring van hernieuwde toelating van glyfosaat voor 5 jaar moeten minstens 16 van de 28 landen voor stemmen. Die landen moeten wel samen minimaal 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen.

 

Meer over onkruidverdelger glyfosaat

De Europese lidstaten werden het niet eens over het eerste voorstel van de Europese Commissie om toelating van glyfosaat met 10 jaar te verlengen: Lidstaten niet eens over toelating glyfosaat, commissie komt met aangepast voorstel
De milieucommissie van het Europese parlement wil een verbod op het gebruik van glyfosaat: MEPs propose glyphosate phase-out, with full ban by end 2020
Vewin sprak eerder deze maand haar bezorgheid uit over het gebruik van glyfosaat: Vewin wil verbod op verkoop glyfosaat aan particulieren
Wageningen Universiteit onderzocht de aanwezigheid van glyfosaat in landbouwgronden: WUR: landbouwgrond in EU op grote schaal vervuild met glyfosaat
De International Agency for Research on Cancer van de World Health Organisation wijst op de carcinogeniteit van glyfosaat: IARC Monographs Volume 112: evaluation of five organophosphate insecticides and herbicides 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.