secundair logo knw 1

De Europese Commssie wil gebruik van de omstreden stof glyfosaat nog eens vijf jaar toestaan, zo blijkt uit een nieuw voorstel van de commissie. In het voorstel staat niets over een toekomstig verbod, meldt het persbureau ANP.

De lidstaten moeten op 9 november over het nieuwe voorstel stemmen. Dat gebeurt in een permanent comité van voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff). De huidige licentie voor gebruik van de stof, veelvuldig gebruikt als onkruidverdelingsmiddel, loopt op 15 december af.

De Europese Commissie wilde aanvankelijk de vergunning voor de Europese markt verlengen met tien jaar, maar ze zag zich genoodzaakt met een aangepast voorstel te komen omdat er in het permanent comité geen gekwalificeerde meerderheid was voor het plan. Dat was in feite een weerspiegeling van het verzet tegen hernieuwde toelating van de stof, waarvan de wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat ze mogelijk kankerverwekkend is. 

In lidstaten is er verzet tegen verlenging van de stof die is verwerkt in het veelvuldig gebruikte Roundup. Zo wil Frankrijk het gebruik afbouwen. In Nederland hebben milieuorganisatie Greenpeace en Foodwatch de nieuwe landbouwminister Carola Schouten opgeroepen glyfosaat meteen in de ban te doen. Vewin, de koepelorganisatie van waterbedrijven, heeft het kabinet gevraagd verkoop aan particulieren te verbieden.

Het Europees Parlement vindt dat glyfosaat binnen vijf jaar verboden moet zijn in de landbouw. In particulier gebruik moet de stof per direct worden verboden, vindt het EP. Nederland is voorstander van tien jaar verlenging, maar kan volgens een ingewijde meegaan in een compromis van vijf jaar, zo meldt ANP. "Nederland wil ‘duidelijkheid’ voor de agrarische sector."

Voor goedkeuring van hernieuwde toelating van glyfosaat voor 5 jaar moeten minstens 16 van de 28 landen voor stemmen. Die landen moeten wel samen minimaal 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen.

 

Meer over onkruidverdelger glyfosaat

De Europese lidstaten werden het niet eens over het eerste voorstel van de Europese Commissie om toelating van glyfosaat met 10 jaar te verlengen: Lidstaten niet eens over toelating glyfosaat, commissie komt met aangepast voorstel
De milieucommissie van het Europese parlement wil een verbod op het gebruik van glyfosaat: MEPs propose glyphosate phase-out, with full ban by end 2020
Vewin sprak eerder deze maand haar bezorgheid uit over het gebruik van glyfosaat: Vewin wil verbod op verkoop glyfosaat aan particulieren
Wageningen Universiteit onderzocht de aanwezigheid van glyfosaat in landbouwgronden: WUR: landbouwgrond in EU op grote schaal vervuild met glyfosaat
De International Agency for Research on Cancer van de World Health Organisation wijst op de carcinogeniteit van glyfosaat: IARC Monographs Volume 112: evaluation of five organophosphate insecticides and herbicides 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.