secundair logo knw 1

WUR: veel glyfosaat in landbouwgrond

Een onderzoek van Wageningen Universiteit toont aan dat landbouwgrond in Europa op grote schaal is vervuild met het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat en het afbraakproduct AMPA. Volgens de onderzoekers kunnen de stoffen zich makkelijk verspreiden door wind of erosie.

De onderzoekers onderzochten 317 stukken landbouwgrond in Europa. In 21 procent van de monsters werd de stof glyfosaat gevonden. In 42 procent betrof het het afbraakproduct AMPA. Het onderzoek richtte zich ook op Nederland; glyfosaat werd hier in 7 van de 30 (23 procent) monsters aangetroffen en AMPA in 12 van de 30 (40 procent). Zowel glyfosaat als AMPA had een maximale concentratie in de bodem van 2 mg kg-1.

Het onderzoek is gepubliceerd in Science of the Total Environment. De onderzoekers stellen dat er weinig onderzoekgegevens zijn over glyfosaat in landbouwgrond. Met het onderzoek naar meer dan 300 percelen landbouwgrond in Europa is daar nu in voorzien. De onderzoekers trekken de conclusie dat glyfosaat en AMPA zich makkelijker verplaatsen dan eerder werd aangenomen. Ze worden met bodemdeeltjes vrij eenvoudig verspreid door wind en erosie, vertelt Violette Geissen, onderzoeker bij de leerstoelgroep Bodemfysica en Landbeheer van WUR.

Tegenover het blad Resource van WUR noemt ze de uitkomst van het onderzoek ‘schokkend’. “Er bestaan in Europa geen normen voor de hoeveelheid glyfosaat en AMPA in de bodem en dat is absurd. We weten helemaal niet wat die stof doet. We weten niet wat de gevolgen zijn voor de bodembiodiversiteit, we weten niet precies wat het effect op onze gezondheid is. Ik vind dat we het middel uit voorzorg moeten verbieden.”

De Europese Unie moet daar dit jaar een knoop over doorhakken. Eind dit jaar valt het besluit in het permanent comité Scopaff waarin alle EU-lidstaten zijn vertegenwoordigd. Het Nederlandse kabinet maakte in september bekend de onkruidverdelger de komende tien jaar toe te willen staan. Volgens minister Kamp van Economische Zaken zijn Europese toezichthouders - de Europese instituten Echa (chemicaliënagentschap) en Efsa (voedselveiligheidsautoriteit) - tot de conclusie gekomen dat glyfosaat veilig gebruikt kan worden.

Dat standpunt is omstreden. Vewin, de koepelorganisatie van de drinkwaterbedrijven, drong er eerder deze maand op aan het gebruik van glyfosaat door particulieren te verbieden. De stof is giftig voor natuur en waterleven en een riscovolle stof voor drinkwaterbedrijven, aldus Vewin.

Milieuorganisatie Greenpeace en voedselwaakhond Foodwatch roepen naar aanleiding van het Wageningse onderzoek de nieuwe minister van Landbouw op om op de eerste werkdag glyfosaat direct te verbieden. “Ook in Nederland leidt deze vervuiling van bodem en water tot gevaren voor mens en milieu,'' aldus Greenpeace tegen persbureau ANP.

 

Meer over onkruidverdelger glyfosaat
Vewin sprak eerder deze maand haar bezorgheid uit over het gebruik van glyfosaat: Vewin: verbiedt verkoop glyfosaat aan particulieren.

Het onderzoek van WUR: Distribution of glyphosate and aminomethylphosphonic acid (AMPA) in agricultural topsoils of the European Union 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John