secundair logo knw 1

Niels Mureau, db-lid van Brabantse Delta, voor de nieuwe afsluiters met schuifkleppen die worden geplaatst in de afvalwaterpersleiding. | Foto Blueice

Brabantse Delta heeft een belangrijk deel van de renovatie van de afvalwaterpersleiding nagenoeg afgerond, de verdubbeling van de AWP tussen Bergen op Zoom en de rwzi in Bath nadert zijn voltooiing. Over een traject van 3,6 kilometer is in boerenland een tweede leiding aangelegd. Reden voor het waterschap om een update te geven van de voortgang van het project dat tot 2023 duurt en een investering vergt van 90 miljoen euro.

De verdubbeling van de AWP bij Rilland is eind augustus begonnen. Verwacht wordt dat dit deel van de opknapbeurt van de AWP in februari is afgerond. Dan volgen nieuwe fases, als stikstofregels voortgang van de renovatie niet in de weg staan.

Niels Mureau 180 vk Niels MureauHet is een megaproject, zegt Niels Mureau, dagelijks bestuurder van Brabantse Delta, over de renovatie van de afvalwaterpersleiding, die 50 jaar oud en meer dan 60 kilometer lang is. ”Een project van deze omvang hebben we in de laatste 10 jaar niet gehad en zullen we ook in de komende 10 jaar niet meer krijgen.”

Door de gefaseerde uitvoer kunnen de kosten over een langere termijn wordt uitgesmeerd, licht de dagelijks bestuurder toe. De benodigde miljoeneninvestering zal van invloed zijn op de heffingen die het waterschap in rekening brengt, verwacht Mureau. “Maar de omvang valt mee. We hebben het dan over enkele procenten. En dat is niet alleen toe te schrijven aan dit project. We hebben ook met andere kosten te maken.”

Robuuster
De renovatie van de afvalwaterpersleiding wordt om een aantal redenen uitgevoerd: groot onderhoud van een voorziening op leeftijd en een verwachte toename van afvalwater dat verwerkt moet worden. Maar ook zet het waterschap in op een verhoogde bedrijfszekerheid door de AWP robuuster te maken en op optimalisering van het energieverbruik in met name de persstations. Voorts vernieuwt het waterschap de automatisering ten behoeve van het beheer van de AWP, die in zijn geheel op afstand wordt gemonitord en bediend in de ‘verkeerstoren’ van het waterschap.

De afvalwaterpersleiding loopt van Moerdijk naar de rwzi in Bath. Door de leiding wordt afvalwater van het industrieterrein Moerdijk en van 35 dorpen en steden afgevoerd. Brabantse Delta gaat ervanuit dat de stroom afvalwater toeneemt en vergroot daarom niet alleen de afvoercapaciteit van de leiding, maar ook de zuiveringscapaciteit van de rwzi, de grootste van het waterschap. Die neemt toe van 17.000 kuub per uur naar 20.000 kuub per uur, vertelt Mureau. Daar denkt het waterschap 30 jaar mee vooruit te kunnen.

Ook zitten er slimme regelingen in het systeem, zodat de afvoercapaciteit in tracés van de AWP kan worden aangepast als het droog is en er minder afvalwater hoeft te worden verwerkt.

Vier persstations
De AWP telt vier persstations, waarvan er één (Hoeven) niet in bedrijf is. Sterker, er staan niet eens pompen in het gebouw, vertelt Wouter van Osch, omgevingsmanager van Brabantse Delta.

Het plan was om die er nu wel in te plaatsen, maar dat idee is toch weer geschrapt, zegt Van Osch. Reden is dat na reiniging en inspectie van de AWP bleek dat de leiding nog in goede staat is en extra perscapaciteit in Hoeven niet nodig is. Vervangen van de pompen en realiseren van extra capaciteit op de andere drie persstations (Moerdijk, Roosendaal en Bergen op Zoom) volstaat om de verwachte toename van het afvalwater te verwerken. De opknapbeurt van de stations gebeurt in fases, ook omdat de persleiding in bedrijf moet blijven, een complicerende factor gedurende het hele project.

Toiletdoekjes
Aflsluiter met vuil Afsluiter met vuil | Foto Brabantse DeltaHet innovatieproject behelst voorts de vervanging van de afsluiters op het traject. De vlinderkleppen worden vervangen door schuifkleppen, een maatregel om de problemen met het vuil dat met het afvalwater, zoals toiletdoekjes, meekomt, te reduceren. In de vlinderkleppen hoopt het vuil zich op, wat regelmatig tot opstoppingen lijdt. De nieuwe afsluiters met schuifkleppen hebben dat probleem minder, wat het aantal storingen moet doen afnemen.

Het is een vernieuwing die nodig is om het systeem robuuster te maken, maar het is ook een extra investering die voortvloeit uit gedrag van mensen, zegt Mureau.

De bestuurder heeft er gemengde gevoelens over: de systeemaanpassing die het waterschap nu doorvoert, mag geen reden zijn om het vervuilende gedrag te accepteren. “Er wordt nog altijd veel in de wc gegooid wat er niet in hoort. En dat is heel vervelend. Je blijft storingen houden. En dat geeft niet alleen overlast en kosten, maar ook druk op onze medewerkers. Een storing moet wel binnen 8 uur zijn opgelost.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.