secundair logo knw 1

Vivianiet kristal in slib gemaakt met een elektronenmicroscoop | Foto Wetsus

Vanaf 2025 wil waterschap Brabantse Delta fosfaat en ijzer terugwinnen uit het afvalwater op rioolwaterzuivering Nieuwveer bij Breda. Het is de bedoeling minimaal 60 procent van het fosfaat uit het afvalwater te halen. Het project wordt gefinancierd met Europese middelen.

“Als de installatie staat, is deze de eerste in zijn soort in de wereld”, zegt Etteke Wypkema, innovatiemanager bij Brabantse Delta. “Fosfaat en ijzer vormen in het water een verbinding die we vivianiet noemen. Dit kan een belangrijke grondstof zijn voor bijvoorbeeld de landbouw en is ook te gebruiken om kleurstoffen te maken.”

In 2025 moet de speciale installatie, gebaseerd op de ViviMag-techniek, zijn aangelegd op de rwzi Nieuwveer bij Breda. ViviMag is een technologie waarmee het ijzerfosfaatmineraal vivianiet uit vergist zuiveringsslib wordt gewonnen. Bij deze techniek wordt gemaakt van de paramagnetische eigenschap van het mineraal.

Het eerste jaar dat de installatie wordt ingezet, zal worden gebruikt om de techniek te optimaliseren. “Eerdere proeven zijn succesvol verlopen. We willen minimaal 60 procent van het fosfaat uit het afvalwater terugwinnen. Daar is misschien nog wat optimalisatie voor nodig. Als de installatie aan het eind van het jaar helemaal voldoet, blijft hij staan om doorlopend te worden gebruikt op de zuivering.”

Naast Brabantse Delta zijn onder andere Wetsus, Stowa, Waterschapsbedrijf Limburg, waterschap Rijn en IJssel en meerdere internationale partners bij het project betrokken. Dat geldt ook voor AquaMinerals. "In samenwerking met hen is de afgelopen tijd gewerkt aan de businesscase ontwikkeld. Hier zal het toch in hoge mate van afhangen hoe succesvol het project wordt. Het is natuurlijk belangrijk om het vivianiet hoogwaardig te kunnen vermarkten, bijvoorbeeld als pigment.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.