secundair logo knw 1

Wetenschappelijk onderzoeksinstituut Wetsus en de TU Delft zijn in Kopenhagen in de prijzen gevallen met de ontwikkeling van ViVimag, de techniek waarmee fosfor uit rioolwater wordt gewonnen. Op het congres van de International Water Association (IWA) werd de innovatieve techniek tweede in de categorie ‘Doorbraken in onderzoek en ontwikkeling’.

De Project Innovation Awards van IWA worden tweejaarlijks uitgereikt en omvatten zes categorieën met elk drie finalisten. Deze keer waren er 203 aanmeldingen uit 52 landen. Elk project werd onafhankelijk beoordeeld door een panel van deskundige juryleden op basis van het innovatieve karakter en de belangrijkste resultaten. Van de 18 finalisten kwam er één inzending uit Nederland: ViviMag.

ViviMag is een scheidingstechnologie waarmee het ijzerfosfaatmineraal vivianiet wordt gewonnen uit vergist zuiveringsslib. De techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de paramagnetische eigenschap van het mineraal, is ontwikkeld door Wetsus en de TU Delft in samenwerking met Kemira, Brabantse Delta, Vandcenter Syd, Aquaminerals, Aquacare en Waterschapsbedrijf Limburg.

Het Finse bedrijf Kemira – onder meer actief in chemische toepassingen voor waterintensieve industrieën – is nu de patenthouder en neemt het voortouw in het opschalen van het proces. In Duitsland is na een eerste pilot op rwzi Breda van waterschap Brabantse Delta een tweede testopstelling geplaatst, in samenwerking met het Franse afvalverwerking- en waterzuiveringsconcern Veolia. Verdere tests staan ook al geboekt in Denemarken en Nederland, aldus een persverklaring van Wetsus. “Bovendien zijn er plannen voor de bouw van een demonstration plant in Nederland.”

Van het gewonnen vivianiet kan kunstmest worden gemaakt. Daarmee draagt de techniek bij aan duurzame productie van kunstmest uit secundaire bronnen. Gezien de eindigheid van fosfor als bron voor de kunstmestprouctie een belangrijke ontwikkeling. Zo is Europa bijna volledig afhankelijk van de invoer. Daarom is er een toenemende belangstelling om het fosfor in geconcentreerde vorm van het slib af te scheiden voor hergebruik in de meststoffenindustrie. Met terugwinning van fosfaat uit zuiveringsslib kan 20 procent van de fosfaatbehoefte worden gedekt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.