Wetenschappelijk onderzoeksinstituut Wetsus en de TU Delft zijn in Kopenhagen in de prijzen gevallen met de ontwikkeling van ViVimag, de techniek waarmee fosfor uit rioolwater wordt gewonnen. Op het congres van de International Water Association (IWA) werd de innovatieve techniek tweede in de categorie ‘Doorbraken in onderzoek en ontwikkeling’.

De Project Innovation Awards van IWA worden tweejaarlijks uitgereikt en omvatten zes categorieën met elk drie finalisten. Deze keer waren er 203 aanmeldingen uit 52 landen. Elk project werd onafhankelijk beoordeeld door een panel van deskundige juryleden op basis van het innovatieve karakter en de belangrijkste resultaten. Van de 18 finalisten kwam er één inzending uit Nederland: ViviMag.

ViviMag is een scheidingstechnologie waarmee het ijzerfosfaatmineraal vivianiet wordt gewonnen uit vergist zuiveringsslib. De techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de paramagnetische eigenschap van het mineraal, is ontwikkeld door Wetsus en de TU Delft in samenwerking met Kemira, Brabantse Delta, Vandcenter Syd, Aquaminerals, Aquacare en Waterschapsbedrijf Limburg.

Het Finse bedrijf Kemira – onder meer actief in chemische toepassingen voor waterintensieve industrieën – is nu de patenthouder en neemt het voortouw in het opschalen van het proces. In Duitsland is na een eerste pilot op rwzi Breda van waterschap Brabantse Delta een tweede testopstelling geplaatst, in samenwerking met het Franse afvalverwerking- en waterzuiveringsconcern Veolia. Verdere tests staan ook al geboekt in Denemarken en Nederland, aldus een persverklaring van Wetsus. “Bovendien zijn er plannen voor de bouw van een demonstration plant in Nederland.”

Van het gewonnen vivianiet kan kunstmest worden gemaakt. Daarmee draagt de techniek bij aan duurzame productie van kunstmest uit secundaire bronnen. Gezien de eindigheid van fosfor als bron voor de kunstmestprouctie een belangrijke ontwikkeling. Zo is Europa bijna volledig afhankelijk van de invoer. Daarom is er een toenemende belangstelling om het fosfor in geconcentreerde vorm van het slib af te scheiden voor hergebruik in de meststoffenindustrie. Met terugwinning van fosfaat uit zuiveringsslib kan 20 procent van de fosfaatbehoefte worden gedekt.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!