secundair logo knw 1

Brabant Water onderzoekt meerdere alternatieve bronnen voor de drinkwaterproductie, zoals brak grondwater, oppervlaktewater en zeewater. Dit jaar wil het Brabantse drinkwaterbedrijf knopen doorhakken over nieuwe drinkwaterbronnen naast grondwater, waar het sinds jaar en dag drinkwater uit maakt. 

Door klimaatverandering en groei van bevolking en industrie in het werkgebied moet Brabant Water van koers veranderen. De hoeveelheid grondwater die het drinkwaterbedrijf jaarlijks onttrekt ten behoeve van de drinkwaterproductie nadert haar vergunningsplafond, staat in het jaarverslag over 2021. “Tegelijkertijd stijgt de verwachte watervraag met 10 tot 20 miljoen kubieke meter in 2030.”

Technische haalbaarheid
Het drinkwaterbedrijf heeft met inbreng van adviesbureaus Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV de ‘technische haalbaarheid’ in kaart gebracht van drinkwaterwinning uit respectievelijk brak grondwater en zeewater. Het bedrijf keek zelf naar de mogelijkheden om in de regio drinkwater te maken uit oppervlaktewater. Deze inventarisaties moeten ten grondslag liggen aan de besluitvorming over toekomstig drinkwaterproductie.

Als het drinkwaterbedrijf alternatieve bronnen gaat gebruiken zal het in ieder geval moeten investeren in het zuiveren van het water. Grondwater is eenvoudig te zuiveren, maar omzetten van brak of zeewater in drinkwater vergt veel meer energie, leidt tot CO2 uitstoot en ook ontstaan er restproducten die verantwoord moeten worden verwerkt. De besluitvorming over de toekomstige drinkwatervoorziening luidt in feite een transitie in voor het bedrijf dat zich tot dusverre vooral richtte op het beheer van de bestaande infrastructuur met één bron: grondwater.

Minder drinkwater
Uit het jaarverslag blijkt overigens dat Brabant Water vorig jaar evenals Evides en Oasen minder drinkwater leverde dan in 2020. Brabant Water kwam uit op 190,9 miljoen m3, een daling van 4,7 procent. Op 16 juni zette het bedrijf 749.352 m3 af, wat 46 procent meer was dan het gemiddelde.

Vorig jaar kreeg het drinkwaterbedrijf ook te maken met een besmetting van het drinkwater met de E. colibacterie. Acht dorpen in de Kempen kregen drie dagen lang het dringende advies het kraanwater drie minuten te koken voor consumptie. De oorzaak bleek een klein scheurtje in het dak van een voorraadkelder op het drinkwaterproductiebedrijf in Vessem. “Waarschijnlijk is ontlasting van dieren zoals konijnen en reeën door regen via de scheur in de voorraadkelder terecht gekomen.”

Vorig jaar nam Brabant Water voorts twee nieuwe reinwaterkelders in gebruik. Ze hebben een totale oppervlakte van 2.410 m2 en een netto inhoud van ongeveer 5.100 m3.


LEES OOK
H2O Actueel: Drinkwaterbedrijf WMD: onherroepelijk grotere tariefstijgingen

H2O Actueel: Evides en Oasen leverden vorig jaar minder drinkwater
H2O Actueel: Vitens: watertransitie gaat te langzaam

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...