Brabant Water onderzoekt meerdere alternatieve bronnen voor de drinkwaterproductie, zoals brak grondwater, oppervlaktewater en zeewater. Dit jaar wil het Brabantse drinkwaterbedrijf knopen doorhakken over nieuwe drinkwaterbronnen naast grondwater, waar het sinds jaar en dag drinkwater uit maakt. 

Door klimaatverandering en groei van bevolking en industrie in het werkgebied moet Brabant Water van koers veranderen. De hoeveelheid grondwater die het drinkwaterbedrijf jaarlijks onttrekt ten behoeve van de drinkwaterproductie nadert haar vergunningsplafond, staat in het jaarverslag over 2021. “Tegelijkertijd stijgt de verwachte watervraag met 10 tot 20 miljoen kubieke meter in 2030.”

Technische haalbaarheid
Het drinkwaterbedrijf heeft met inbreng van adviesbureaus Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV de ‘technische haalbaarheid’ in kaart gebracht van drinkwaterwinning uit respectievelijk brak grondwater en zeewater. Het bedrijf keek zelf naar de mogelijkheden om in de regio drinkwater te maken uit oppervlaktewater. Deze inventarisaties moeten ten grondslag liggen aan de besluitvorming over toekomstig drinkwaterproductie.

Als het drinkwaterbedrijf alternatieve bronnen gaat gebruiken zal het in ieder geval moeten investeren in het zuiveren van het water. Grondwater is eenvoudig te zuiveren, maar omzetten van brak of zeewater in drinkwater vergt veel meer energie, leidt tot CO2 uitstoot en ook ontstaan er restproducten die verantwoord moeten worden verwerkt. De besluitvorming over de toekomstige drinkwatervoorziening luidt in feite een transitie in voor het bedrijf dat zich tot dusverre vooral richtte op het beheer van de bestaande infrastructuur met één bron: grondwater.

Minder drinkwater
Uit het jaarverslag blijkt overigens dat Brabant Water vorig jaar evenals Evides en Oasen minder drinkwater leverde dan in 2020. Brabant Water kwam uit op 190,9 miljoen m3, een daling van 4,7 procent. Op 16 juni zette het bedrijf 749.352 m3 af, wat 46 procent meer was dan het gemiddelde.

Vorig jaar kreeg het drinkwaterbedrijf ook te maken met een besmetting van het drinkwater met de E. colibacterie. Acht dorpen in de Kempen kregen drie dagen lang het dringende advies het kraanwater drie minuten te koken voor consumptie. De oorzaak bleek een klein scheurtje in het dak van een voorraadkelder op het drinkwaterproductiebedrijf in Vessem. “Waarschijnlijk is ontlasting van dieren zoals konijnen en reeën door regen via de scheur in de voorraadkelder terecht gekomen.”

Vorig jaar nam Brabant Water voorts twee nieuwe reinwaterkelders in gebruik. Ze hebben een totale oppervlakte van 2.410 m2 en een netto inhoud van ongeveer 5.100 m3.


LEES OOK
H2O Actueel: Drinkwaterbedrijf WMD: onherroepelijk grotere tariefstijgingen

H2O Actueel: Evides en Oasen leverden vorig jaar minder drinkwater
H2O Actueel: Vitens: watertransitie gaat te langzaam

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.
Het Wetterskip stapt uit het project 'Holwerd aan Zee'. Gevolgd door een lange toelichting dat eigenaarschap (lees: beheer & onderhoud) nog steeds niet zijn geregeld. Maar helemaal onderaan sluit de journalist af met: "Er ligt een positief advies over Holwerd aan Zee en in het eerste kwartaal van volgend jaar zullen provinciale staten, de gemeenteraad en het bestuur van het waterschap zich over de voorstellen buigen." Dus project Holwerd gaat door zonder financiële bijdrage van het Wetterskip? En de bestuurder zegt: “Wij dragen zeker de natuurdoelstellingen uit het project een warm hart toe. Wij staan klaar om advies te geven als dat gevraagd wordt". Hoe zit het nu?
@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!