Evides Waterbedrijf leverde vorig jaar 157,3 miljoen m3 kraanwater in 2021, net iets minder dan in 2020 (157,5 miljoen m3). Oasen verkocht 47,9 miljoen m3, wat ruim minder was dan in 2020 (49,2 miljoen m3). Ondanks de daling verwachten beide drinkwaterbedrijven dat de komende jaren het drinkwatergebruik zal stijgen door het groeiende aantal woningen in hun voorzieningsgebieden.

De verminderde afzet is voornamelijk toe te schrijven aan een minder warme zomer, schrijft Oasen in het jaarverslag over 2021. "In iets mindere mate zorgden de versoepelde coronamaatregelen ook voor een daling." Ten opzichte van het laatste coronavrije jaar 2019, wordt er wel nog steeds meer drinkwater gebruikt, schrijft Oasen.

En om aan de drinkwatervraag van de klanten te kunnen blijven voldoen, moeten er nieuwe drinkwaterwinningen worden ontwikkeld, schrijven beide drinkwaterbedrijven in hun jaarverslagen.

Waterverbruik Oasen Drinkwatergebruik Oasen | Bron jaarverslag 2021

Evides
Evides zet daarnaast ook in op doelgerichter en effectiever gebruik van water. "Met grootzakelijke drinkwater klanten gaan we in gesprek om samen te onderzoeken of er besparingsmogelijkheden zijn; het juiste water voor de juiste toepassing", staat in het jaarverslag. In de recreatieve sector wil Evides meehelpen aan het vergroten van het bewustzijn voor drinkwater.

Vorig jaar nam het drinkwaterbedrijf het nieuwe innamepompstation aan de Bergsche Maas in gebruik. Door de grote innamecapaciteit van het station is het drinkwaterbedrijf in staat de spaarbekkens in de Biesbosch sneller en selectiever te vullen waardoor het minder kwetsbaar is bij lage waterafvoer van de Maas of vervuiling van het rivierwater met ongewenste stoffen.

Vorig jaar oktober startte het drinkwaterbedrijf een sociaal incassobeleid om klanten met betalingsachterstand tegemoet te komen. In het voorzieningsgebied van het waterbedrijf kampen veel huishoudens met schulden, alleen in Rotterdam leven al meer dan 80.000 mensen onder de armoedegrens. “Wij bellen hen nu in een vroeg stadium om de situatie te bespreken en samen kijken we of en hoe we kunnen helpen. Als het nodig is, verwijzen we door naar andere organisaties, die kunnen helpen zoals schuldhulpverlening, het wijkteam of de GGD”, zegt algemeen directeur Annette Ottolini als toelichting op de jaarcijfers.

Dochterbedrijf Evides Industriewater leverde 97,1 miljoen kubieke meter water voor industrieel gebruik. Daarnaast verwerkte het bedrijf 1.608.800 vervuilingseenheden in de afvalwaterzuivering. Dit jaar startte het bedrijf met de bouw van een nieuwe demiwaterinstallatie in Antwerpen. In het havengebied van Vlissingen werd de capaciteit van afvalwaterzuivering (awzi) Sloe uitgebreid. Op de awzi wordt biogas dat ontstaat bij slibvergisting opgewerkt tot groen gas en vervolgens geïnjecteerd in het aardgasnet. Met deze productie kunnen jaarlijks ongeveer 1.035 huishoudens van groen gas worden voorzien, aldus het jaarverslag. In de Rotterdamse haven werd de Centrale Afvalwaterzuivering Botlek (CAB) geopend.

Oasen
Oasen werkt aan een langjarig programma om alle zuiveringen uit te voeren met een nieuwe zuiveringstechniek, One Step Reverse Osmosis (OSRO). “Alle stoffen die niet thuishoren in het drinkwater, waaronder PFAS, worden met deze techniek volledig verwijderd”, schrijft het drinkwaterbedrijf in het jaarverslag. Daardoor blijft het drinkwater dat Oasen levert ook in de toekomst van ‘onberispelijke kwaliteit’. “Daarnaast reduceren we de CO2-uitstoot aanzienlijk omdat we met de nieuwe zuivering veel minder grondstoffen nodig hebben.”

Een van de stations die het drinkwaterbedrijf ombouwt naar het OSRO-concept is het verouderde zuiveringsstation De Hooge Boom in Kamerik, nabij Woerden. OSRO wordt ook toegepast in zuiveringsstation De Put in Nieuw-Lekkerland waarvan de bouw in volle gang is. De zuiveringsstations Reijerwaard in Ridderkerk en Schuwacht in Lekkerkerk volgen binnen een aantal jaren.

Vorig jaar hield Oasen het eerder vastgestelde Lange Termijn Infrastructuurplan 2040 opnieuw tegen het licht. In het plan is een ingrijpende uitbreiding van de drink- waterinfrastructuur opgenomen, een project waar het drinkwaterbedrijf in 2023 aan begint. Ook kijkt Oasen naar aanvullende win- en productiecapaciteit om aan de stijgende drinkwatervraag te blijven voldoen. “Als we niks doen, zal er rond 2030 voor Oasen een drinkwatertekort ontstaan”. De provincie Zuid-Holland heeft zeven gebieden aangewezen met strategische reserves van zoetgrondwater, waarvan uiteindelijk een of twee nader zullen worden onderzocht als mogelijke nieuwe locatie voor drinkwaterwinning.

Voorts startte het drinkwaterbedrijf vorig jaar in een samenwerkingsverband met andere drinkwaterbedrijven, waterschappen en kennisinstellingenhet demonstratieproject de Ultieme Waterfabriek. Met een demonstratie-installatie wordt onderzocht of ‘op betrouwbare, duurzame, kosteneffectieve en toekomstbestendige wijze drinkwater kan worden gemaakt uit gezuiverd afvalwater’. “Ook wordt in beeld gebracht welke bijdrage dit kan leveren aan de watertransitie en de duurzaamheid in Nederland.”

 

LEES OOK
Vitens: watertransitie gaat te langzaam

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!