secundair logo knw 1

Evides Waterbedrijf leverde vorig jaar 157,3 miljoen m3 kraanwater, net iets minder dan in 2020 (157,5 miljoen m3). Oasen verkocht 47,9 miljoen m3, wat ruim minder was dan in 2020 (49,2 miljoen m3). Ondanks de daling verwachten beide drinkwaterbedrijven dat de komende jaren het drinkwatergebruik zal stijgen door het groeiende aantal woningen in hun voorzieningsgebieden.

De verminderde afzet is voornamelijk toe te schrijven aan een minder warme zomer, schrijft Oasen in het jaarverslag over 2021. "In iets mindere mate zorgden de versoepelde coronamaatregelen ook voor een daling." Ten opzichte van het laatste coronavrije jaar 2019, wordt er wel nog steeds meer drinkwater gebruikt, schrijft Oasen.

En om aan de drinkwatervraag van de klanten te kunnen blijven voldoen, moeten er nieuwe drinkwaterwinningen worden ontwikkeld, schrijven beide drinkwaterbedrijven in hun jaarverslagen.

Waterverbruik Oasen Drinkwatergebruik Oasen | Bron jaarverslag 2021

Evides
Evides zet daarnaast ook in op doelgerichter en effectiever gebruik van water. "Met grootzakelijke drinkwater klanten gaan we in gesprek om samen te onderzoeken of er besparingsmogelijkheden zijn; het juiste water voor de juiste toepassing", staat in het jaarverslag. In de recreatieve sector wil Evides meehelpen aan het vergroten van het bewustzijn voor drinkwater.

Vorig jaar nam het drinkwaterbedrijf het nieuwe innamepompstation aan de Bergsche Maas in gebruik. Door de grote innamecapaciteit van het station is het drinkwaterbedrijf in staat de spaarbekkens in de Biesbosch sneller en selectiever te vullen waardoor het minder kwetsbaar is bij lage waterafvoer van de Maas of vervuiling van het rivierwater met ongewenste stoffen.

Vorig jaar oktober startte het drinkwaterbedrijf een sociaal incassobeleid om klanten met betalingsachterstand tegemoet te komen. In het voorzieningsgebied van het waterbedrijf kampen veel huishoudens met schulden, alleen in Rotterdam leven al meer dan 80.000 mensen onder de armoedegrens. “Wij bellen hen nu in een vroeg stadium om de situatie te bespreken en samen kijken we of en hoe we kunnen helpen. Als het nodig is, verwijzen we door naar andere organisaties, die kunnen helpen zoals schuldhulpverlening, het wijkteam of de GGD”, zegt algemeen directeur Annette Ottolini als toelichting op de jaarcijfers.

Dochterbedrijf Evides Industriewater leverde 97,1 miljoen kubieke meter water voor industrieel gebruik. Daarnaast verwerkte het bedrijf 1.608.800 vervuilingseenheden in de afvalwaterzuivering. Dit jaar startte het bedrijf met de bouw van een nieuwe demiwaterinstallatie in Antwerpen. In het havengebied van Vlissingen werd de capaciteit van afvalwaterzuivering (awzi) Sloe uitgebreid. Op de awzi wordt biogas dat ontstaat bij slibvergisting opgewerkt tot groen gas en vervolgens geïnjecteerd in het aardgasnet. Met deze productie kunnen jaarlijks ongeveer 1.035 huishoudens van groen gas worden voorzien, aldus het jaarverslag. In de Rotterdamse haven werd de Centrale Afvalwaterzuivering Botlek (CAB) geopend.

Oasen
Oasen werkt aan een langjarig programma om alle zuiveringen uit te voeren met een nieuwe zuiveringstechniek, One Step Reverse Osmosis (OSRO). “Alle stoffen die niet thuishoren in het drinkwater, waaronder PFAS, worden met deze techniek volledig verwijderd”, schrijft het drinkwaterbedrijf in het jaarverslag. Daardoor blijft het drinkwater dat Oasen levert ook in de toekomst van ‘onberispelijke kwaliteit’. “Daarnaast reduceren we de CO2-uitstoot aanzienlijk omdat we met de nieuwe zuivering veel minder grondstoffen nodig hebben.”

Een van de stations die het drinkwaterbedrijf ombouwt naar het OSRO-concept is het verouderde zuiveringsstation De Hooge Boom in Kamerik, nabij Woerden. OSRO wordt ook toegepast in zuiveringsstation De Put in Nieuw-Lekkerland waarvan de bouw in volle gang is. De zuiveringsstations Reijerwaard in Ridderkerk en Schuwacht in Lekkerkerk volgen binnen een aantal jaren.

Vorig jaar hield Oasen het eerder vastgestelde Lange Termijn Infrastructuurplan 2040 opnieuw tegen het licht. In het plan is een ingrijpende uitbreiding van de drink- waterinfrastructuur opgenomen, een project waar het drinkwaterbedrijf in 2023 aan begint. Ook kijkt Oasen naar aanvullende win- en productiecapaciteit om aan de stijgende drinkwatervraag te blijven voldoen. “Als we niks doen, zal er rond 2030 voor Oasen een drinkwatertekort ontstaan”. De provincie Zuid-Holland heeft zeven gebieden aangewezen met strategische reserves van zoetgrondwater, waarvan uiteindelijk een of twee nader zullen worden onderzocht als mogelijke nieuwe locatie voor drinkwaterwinning.

Voorts startte het drinkwaterbedrijf vorig jaar in een samenwerkingsverband met andere drinkwaterbedrijven, waterschappen en kennisinstellingenhet demonstratieproject de Ultieme Waterfabriek. Met een demonstratie-installatie wordt onderzocht of ‘op betrouwbare, duurzame, kosteneffectieve en toekomstbestendige wijze drinkwater kan worden gemaakt uit gezuiverd afvalwater’. “Ook wordt in beeld gebracht welke bijdrage dit kan leveren aan de watertransitie en de duurzaamheid in Nederland.”

 

LEES OOK
Vitens: watertransitie gaat te langzaam

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!
Ik ben dan toch benieuwd hoe je daadwerkelijk chemievrij gaat koelen. Er worden systemen aangeboden die chemievrije koelwaterbehandeling bieden maar in de praktijk zijn het gewoon elektrolyzers die chloor maken en tot zeer schadelijke gehalogeneerde reactieproducten leiden. Door de naïviteit van overheid en waterschap gaan die chemievrije verhalen er in als zoete koek. Maar ook watervoorbehandeling voor het krijgen van betere condities in een koelsysteem is het verplaatsen van het probleem omdat je voor bijvoorbeeld een omgekeerde RO weer antiscalants nodig hebt. Je hebt hoe dan ook voor effectieve koeling iets in de vorm van antiscalants, corrosie-inhibitoren en biocides nodig. Chemievrij ga je daarom nooit bereiken maar je kunt er wel over nadenken en tot een chemiearme oplossing komen. Sterker nog: er is al een naam voor: CAK. Chemie Arm Koelen.