Evides Waterbedrijf leverde vorig jaar 157,3 miljoen m3 kraanwater in 2021, net iets minder dan in 2020 (157,5 miljoen m3). Oasen verkocht 47,9 miljoen m3, wat ruim minder was dan in 2020 (49,2 miljoen m3). Ondanks de daling verwachten beide drinkwaterbedrijven dat de komende jaren het drinkwatergebruik zal stijgen door het groeiende aantal woningen in hun voorzieningsgebieden.

De verminderde afzet is voornamelijk toe te schrijven aan een minder warme zomer, schrijft Oasen in het jaarverslag over 2021. "In iets mindere mate zorgden de versoepelde coronamaatregelen ook voor een daling." Ten opzichte van het laatste coronavrije jaar 2019, wordt er wel nog steeds meer drinkwater gebruikt, schrijft Oasen.

En om aan de drinkwatervraag van de klanten te kunnen blijven voldoen, moeten er nieuwe drinkwaterwinningen worden ontwikkeld, schrijven beide drinkwaterbedrijven in hun jaarverslagen.

Waterverbruik Oasen Drinkwatergebruik Oasen | Bron jaarverslag 2021

Evides
Evides zet daarnaast ook in op doelgerichter en effectiever gebruik van water. "Met grootzakelijke drinkwater klanten gaan we in gesprek om samen te onderzoeken of er besparingsmogelijkheden zijn; het juiste water voor de juiste toepassing", staat in het jaarverslag. In de recreatieve sector wil Evides meehelpen aan het vergroten van het bewustzijn voor drinkwater.

Vorig jaar nam het drinkwaterbedrijf het nieuwe innamepompstation aan de Bergsche Maas in gebruik. Door de grote innamecapaciteit van het station is het drinkwaterbedrijf in staat de spaarbekkens in de Biesbosch sneller en selectiever te vullen waardoor het minder kwetsbaar is bij lage waterafvoer van de Maas of vervuiling van het rivierwater met ongewenste stoffen.

Vorig jaar oktober startte het drinkwaterbedrijf een sociaal incassobeleid om klanten met betalingsachterstand tegemoet te komen. In het voorzieningsgebied van het waterbedrijf kampen veel huishoudens met schulden, alleen in Rotterdam leven al meer dan 80.000 mensen onder de armoedegrens. “Wij bellen hen nu in een vroeg stadium om de situatie te bespreken en samen kijken we of en hoe we kunnen helpen. Als het nodig is, verwijzen we door naar andere organisaties, die kunnen helpen zoals schuldhulpverlening, het wijkteam of de GGD”, zegt algemeen directeur Annette Ottolini als toelichting op de jaarcijfers.

Dochterbedrijf Evides Industriewater leverde 97,1 miljoen kubieke meter water voor industrieel gebruik. Daarnaast verwerkte het bedrijf 1.608.800 vervuilingseenheden in de afvalwaterzuivering. Dit jaar startte het bedrijf met de bouw van een nieuwe demiwaterinstallatie in Antwerpen. In het havengebied van Vlissingen werd de capaciteit van afvalwaterzuivering (awzi) Sloe uitgebreid. Op de awzi wordt biogas dat ontstaat bij slibvergisting opgewerkt tot groen gas en vervolgens geïnjecteerd in het aardgasnet. Met deze productie kunnen jaarlijks ongeveer 1.035 huishoudens van groen gas worden voorzien, aldus het jaarverslag. In de Rotterdamse haven werd de Centrale Afvalwaterzuivering Botlek (CAB) geopend.

Oasen
Oasen werkt aan een langjarig programma om alle zuiveringen uit te voeren met een nieuwe zuiveringstechniek, One Step Reverse Osmosis (OSRO). “Alle stoffen die niet thuishoren in het drinkwater, waaronder PFAS, worden met deze techniek volledig verwijderd”, schrijft het drinkwaterbedrijf in het jaarverslag. Daardoor blijft het drinkwater dat Oasen levert ook in de toekomst van ‘onberispelijke kwaliteit’. “Daarnaast reduceren we de CO2-uitstoot aanzienlijk omdat we met de nieuwe zuivering veel minder grondstoffen nodig hebben.”

Een van de stations die het drinkwaterbedrijf ombouwt naar het OSRO-concept is het verouderde zuiveringsstation De Hooge Boom in Kamerik, nabij Woerden. OSRO wordt ook toegepast in zuiveringsstation De Put in Nieuw-Lekkerland waarvan de bouw in volle gang is. De zuiveringsstations Reijerwaard in Ridderkerk en Schuwacht in Lekkerkerk volgen binnen een aantal jaren.

Vorig jaar hield Oasen het eerder vastgestelde Lange Termijn Infrastructuurplan 2040 opnieuw tegen het licht. In het plan is een ingrijpende uitbreiding van de drink- waterinfrastructuur opgenomen, een project waar het drinkwaterbedrijf in 2023 aan begint. Ook kijkt Oasen naar aanvullende win- en productiecapaciteit om aan de stijgende drinkwatervraag te blijven voldoen. “Als we niks doen, zal er rond 2030 voor Oasen een drinkwatertekort ontstaan”. De provincie Zuid-Holland heeft zeven gebieden aangewezen met strategische reserves van zoetgrondwater, waarvan uiteindelijk een of twee nader zullen worden onderzocht als mogelijke nieuwe locatie voor drinkwaterwinning.

Voorts startte het drinkwaterbedrijf vorig jaar in een samenwerkingsverband met andere drinkwaterbedrijven, waterschappen en kennisinstellingenhet demonstratieproject de Ultieme Waterfabriek. Met een demonstratie-installatie wordt onderzocht of ‘op betrouwbare, duurzame, kosteneffectieve en toekomstbestendige wijze drinkwater kan worden gemaakt uit gezuiverd afvalwater’. “Ook wordt in beeld gebracht welke bijdrage dit kan leveren aan de watertransitie en de duurzaamheid in Nederland.”

 

LEES OOK
Vitens: watertransitie gaat te langzaam

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!