secundair logo knw 1

Evides Waterbedrijf leverde vorig jaar 157,3 miljoen m3 kraanwater, net iets minder dan in 2020 (157,5 miljoen m3). Oasen verkocht 47,9 miljoen m3, wat ruim minder was dan in 2020 (49,2 miljoen m3). Ondanks de daling verwachten beide drinkwaterbedrijven dat de komende jaren het drinkwatergebruik zal stijgen door het groeiende aantal woningen in hun voorzieningsgebieden.

De verminderde afzet is voornamelijk toe te schrijven aan een minder warme zomer, schrijft Oasen in het jaarverslag over 2021. "In iets mindere mate zorgden de versoepelde coronamaatregelen ook voor een daling." Ten opzichte van het laatste coronavrije jaar 2019, wordt er wel nog steeds meer drinkwater gebruikt, schrijft Oasen.

En om aan de drinkwatervraag van de klanten te kunnen blijven voldoen, moeten er nieuwe drinkwaterwinningen worden ontwikkeld, schrijven beide drinkwaterbedrijven in hun jaarverslagen.

Waterverbruik Oasen Drinkwatergebruik Oasen | Bron jaarverslag 2021

Evides
Evides zet daarnaast ook in op doelgerichter en effectiever gebruik van water. "Met grootzakelijke drinkwater klanten gaan we in gesprek om samen te onderzoeken of er besparingsmogelijkheden zijn; het juiste water voor de juiste toepassing", staat in het jaarverslag. In de recreatieve sector wil Evides meehelpen aan het vergroten van het bewustzijn voor drinkwater.

Vorig jaar nam het drinkwaterbedrijf het nieuwe innamepompstation aan de Bergsche Maas in gebruik. Door de grote innamecapaciteit van het station is het drinkwaterbedrijf in staat de spaarbekkens in de Biesbosch sneller en selectiever te vullen waardoor het minder kwetsbaar is bij lage waterafvoer van de Maas of vervuiling van het rivierwater met ongewenste stoffen.

Vorig jaar oktober startte het drinkwaterbedrijf een sociaal incassobeleid om klanten met betalingsachterstand tegemoet te komen. In het voorzieningsgebied van het waterbedrijf kampen veel huishoudens met schulden, alleen in Rotterdam leven al meer dan 80.000 mensen onder de armoedegrens. “Wij bellen hen nu in een vroeg stadium om de situatie te bespreken en samen kijken we of en hoe we kunnen helpen. Als het nodig is, verwijzen we door naar andere organisaties, die kunnen helpen zoals schuldhulpverlening, het wijkteam of de GGD”, zegt algemeen directeur Annette Ottolini als toelichting op de jaarcijfers.

Dochterbedrijf Evides Industriewater leverde 97,1 miljoen kubieke meter water voor industrieel gebruik. Daarnaast verwerkte het bedrijf 1.608.800 vervuilingseenheden in de afvalwaterzuivering. Dit jaar startte het bedrijf met de bouw van een nieuwe demiwaterinstallatie in Antwerpen. In het havengebied van Vlissingen werd de capaciteit van afvalwaterzuivering (awzi) Sloe uitgebreid. Op de awzi wordt biogas dat ontstaat bij slibvergisting opgewerkt tot groen gas en vervolgens geïnjecteerd in het aardgasnet. Met deze productie kunnen jaarlijks ongeveer 1.035 huishoudens van groen gas worden voorzien, aldus het jaarverslag. In de Rotterdamse haven werd de Centrale Afvalwaterzuivering Botlek (CAB) geopend.

Oasen
Oasen werkt aan een langjarig programma om alle zuiveringen uit te voeren met een nieuwe zuiveringstechniek, One Step Reverse Osmosis (OSRO). “Alle stoffen die niet thuishoren in het drinkwater, waaronder PFAS, worden met deze techniek volledig verwijderd”, schrijft het drinkwaterbedrijf in het jaarverslag. Daardoor blijft het drinkwater dat Oasen levert ook in de toekomst van ‘onberispelijke kwaliteit’. “Daarnaast reduceren we de CO2-uitstoot aanzienlijk omdat we met de nieuwe zuivering veel minder grondstoffen nodig hebben.”

Een van de stations die het drinkwaterbedrijf ombouwt naar het OSRO-concept is het verouderde zuiveringsstation De Hooge Boom in Kamerik, nabij Woerden. OSRO wordt ook toegepast in zuiveringsstation De Put in Nieuw-Lekkerland waarvan de bouw in volle gang is. De zuiveringsstations Reijerwaard in Ridderkerk en Schuwacht in Lekkerkerk volgen binnen een aantal jaren.

Vorig jaar hield Oasen het eerder vastgestelde Lange Termijn Infrastructuurplan 2040 opnieuw tegen het licht. In het plan is een ingrijpende uitbreiding van de drink- waterinfrastructuur opgenomen, een project waar het drinkwaterbedrijf in 2023 aan begint. Ook kijkt Oasen naar aanvullende win- en productiecapaciteit om aan de stijgende drinkwatervraag te blijven voldoen. “Als we niks doen, zal er rond 2030 voor Oasen een drinkwatertekort ontstaan”. De provincie Zuid-Holland heeft zeven gebieden aangewezen met strategische reserves van zoetgrondwater, waarvan uiteindelijk een of twee nader zullen worden onderzocht als mogelijke nieuwe locatie voor drinkwaterwinning.

Voorts startte het drinkwaterbedrijf vorig jaar in een samenwerkingsverband met andere drinkwaterbedrijven, waterschappen en kennisinstellingenhet demonstratieproject de Ultieme Waterfabriek. Met een demonstratie-installatie wordt onderzocht of ‘op betrouwbare, duurzame, kosteneffectieve en toekomstbestendige wijze drinkwater kan worden gemaakt uit gezuiverd afvalwater’. “Ook wordt in beeld gebracht welke bijdrage dit kan leveren aan de watertransitie en de duurzaamheid in Nederland.”

 

LEES OOK
Vitens: watertransitie gaat te langzaam

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.