De berichten dat de blauwalg al is aangetroffen in de Klinkenbergerplas (Oegstgeest) zijn onjuist. De bacterie die is gevonden betreft de rode blauwalg, die in koud water en bij veel zonlicht ook in Nederland kan groeien.

Hoogheemraadschap Rijnland trof de rode alg begin april al aan in de plas bij Oegstgeest, alsook in de zogenoemde surfplas bij Reeuwijk.

De Unie van Waterschappen gaf vandaag met een persbericht aanleiding tot de berichten over de blauwalg. De unie meldde met het oog op de start van het zwemseizoen (1 mei) dat in de Klinkenbergerplas de eerste blauwalgsoort al is gesignaleerd.

Dat betrof de rode blauwalg, die vooral voorkomt in bergmeren. En soms in landen als Nederland. Bij concentratie van de bacterie en vorming van drijflagen kleurt het water rood/paars. De bacterie kan evenals de blauwalg gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen en dieren. “We raden de mensen dan ook om hun honden niet te laten zwemmen in het water,” zegt woordvoerder Gerbrant Corbee van het hoogheemraadschap.

Het hoogheemraadschap gaat er niet vanuit dat de groei van de rode blauwalg een gevolg is van de proef die in de Klinkenbergerplas wordt gehouden met waterstofperoxide, een project van Arcadis en de Universiteit van Amsterdam, waar het hoogheemraadschap in participeert.

De proef betreft een alternatieve methode om de blauwalg te bestrijden. Door waterstofperoxide in lage concentraties aan het water toe te voegen, zullen blauwalgen afsterven en wordt drijflaagvorming voorkom, zo is het idee. Ook in het Oosterduinse meer in Noordwijkerhout wordt de methode uitgetest, aldus Corbee. “En in de Zoetermeerseplas doen we nog een proef met ultrasoon geluid.”

In de Klinkenbergerplas zijn de proeven met waterstofperoxide vorig jaar gestart, vertelt Corbee. “Toen er mee werd begonnen verdween de blauwalg al op korte termijn, maar later kwam ze toch weer terug.” Dit jaar worden de proeven voortgezet, de vondst van de rode blauwalg heeft daar geen invloed op, aldus Corbee.   

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!