secundair logo knw 1

Een kleine vijftig bedrijven maken kans op een van de twee  innovatieprijzen van 15.000 euro die het waterschap Limburg ter beschikking stelt voor innovatieve oplossingen tegen wateroverlast, droogte of hittestress. De bedrijven kunnen hun voorstellen pitchen tijdens het symposium ‘Hitte zonder stress’ op 24 oktober.

Limburg werd in het voorjaar getroffen door veel wateroverlast en in de maanden daarna geconfronteerd met heftige droogte. “Water en klimaat zijn urgente onderwerpen,” zegt Cindy Reijnders van waterschap Limburg dan ook. “We hebben nieuwe en slimme oplossingen nodig om de problemen het hoofd te kunnen bieden. Daarom organiseren we als waterschap een bedrijveninspiratiemarkt en hebben we twee innovatieprijzen van € 15.000 uitgeloofd voor bedrijven en start-ups met innovatieve oplossingen. Het onderwerp leeft, dat laat het grote aantal inzendingen ook wel zien”

Uit de bijna vijftig aanmeldingen worden drie inzendingen geselecteerd, die in aanmerking komen voor de juryprijs. Tijdens het symposium wordt een bedrijveninspiratiemarkt georganiseerd waar bedrijven de gelegenheid krijgen om hun ideeën te pitchen voor het aanwezige publiek. De aanwezige bezoekers mogen vervolgens stemmen voor de publieksprijs.

De gewonnen geldprijzen dienen te worden ingezet voor een pilot met de innovatie in samenwerking met Waterschap Limburg. “Als waterschap willen we inspirator en verbinder zijn. We willen gemeenten, die maatregelen moeten nemen tegen wateroverlast, droogte en hittestress, in contact brengen met ondernemers, die creatieve oplossingen hebben.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....