secundair logo knw 1

De BoerBurgerBeweging is erin geslaagd om de winst bij de waterschapsverkiezingen van 15 maart te verzilveren. In 16 van de 21 waterschappen heeft de partij één en soms twee leden in het dagelijks bestuur. Water Natuurlijk laat een veer en zit nu in 12 colleges.

De na de verkiezingen aangetreden algemeen besturen van de 21 waterschappen hadden tot en met gisteren (29 juni) de tijd om een nieuw dagelijks bestuur te vormen, anders zou er een speciale procedure in werking treden. Dat is overal gelukt. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) sloot gisteren de rij.

Hier zijn vier hoogheemraden benoemd van Water Natuurlijk, VVD, PvdA en de gezamenlijke fracties van Ongebouwd en Natuurterreinen. De BoerBurgerBeweging (BBB) – bij HHSK op de derde plek op basis van aantal stemmen – viel buiten de boot. Dit is een uitzondering, blijkt uit een bericht van de Unie van Waterschappen over de afronding van de formaties.

Bij de samenstelling van de dagelijks besturen voor 2023-2027 is het nodige veranderd ten opzichte van de vorige bestuursperiode. Ontwikkelingen zijn (vooral gebaseerd op het bericht van de Unie):

• Nieuwkomer BBB – in 13 van de 21 waterschappen de grootste partij – heeft een plek gekregen in 16 dagelijks besturen. Bij waterschap Vechtstromen en Wetterskip Fryslân zitten er twee leden in het college.
• Water Natuurlijk zit in 12 dagelijks besturen, vier minder dan in 2019. De partij heeft bij Aa en Maas twee dagelijks bestuursleden.
• Een belangrijke vraag tijdens de formatie was: kunnen BBB en Water Natuurlijk samen door één deur? In 7 waterschappen doen beide mee aan de coalitie.
• De Partij van de Arbeid is erop vooruitgegaan: van een vertegenwoordiging in 7 dagelijks besturen (2019) naar nu in 10.
• Het CDA zag het aantal plekken in de dagelijks besturen van de waterschappen flink afnemen vergeleken met vier jaar geleden: van 9 naar 5. Hierbij kan Waterbelang Limburg (2 bestuursleden) eigenlijk nog wel worden meegerekend.
• De VVD heeft een vinger in de pap van 15 dagelijks besturen, soms binnen een bredere combinatie.
• In alle waterschappen zijn de geborgde zetels vertegenwoordigd in het dagelijks bestuur. Dat kan een van beide (Ongebouwd/landbouw of Natuur) zijn. Maar ook gezamenlijk of beide apart komt voor.

Overzicht 21 dagelijkse besturen
Per waterschap worden de partijen vermeld die een dagelijks bestuurslid leveren. Zijn het twee leden, dan wordt dat met (2) aangeduid.

1. Aa en Maas: Water Natuurlijk (2), Geborgd (Landbouw en Natuur), VVD en PvdA

2. Amstel, Gooi en Vecht: PvdA (2), Water Natuurlijk, Partij voor de Dieren, Ongebouwd

3. Brabantse Delta: BBB, VVD, West-Brabant Waterbreed, Water Natuurlijk, Ongebouwd

4. De Dommel: Water Natuurlijk, VVD, PvdA, Natuurterreinen, Ongebouwd

5. De Stichtse Rijnlanden: Water Natuurlijk, BBB, Partij voor de Dieren, PvdA, Natuur en Landbouw

6. Delfland: BBB, VVD, CDA/CU-SGP, Natuurterreinen (coalitieakkoord samen met Ongebouwd, BVNL en JA21)

7. Drents Overijsselse Delta: BBB, VVD, CDA, Ongebouwd

8. Hollandse Delta: Waterschapspartij Hollandse Delta, BBB, VVD, Water Natuurlijk, PvdA

9. Hollands Noorderkwartier: BBB, waterplatform Groen, Water & Land, VVD, PvdA, Ongebouwd

10. Hunze en Aa’s: BBB, Water Natuurlijk, PvdA, Geborgd ongebouwd

11. Waterschap Noorderzijlvest: combinatie Geborgd ongebouwd-CDA-VVD, Water Natuurlijk, PvdA

12. Waterschap Rivierenland: BBB, CDA, PvdA, SGP, Ongebouwd

13. Rijn en IJssel: BBB, Water Natuurlijk, VVD, landbouwsector/LTO

14. Rijnland: BBB, VVD, CDA, Agrarisch, Natuur (JA21 doet mee aan coalitie maar levert geen dagelijks bestuurder)

15. Scheldestromen: BBB, Partij voor Zeeland, SGP, CDA, Ongebouwd

16. Schieland en de Krimpenerwaard: Water Natuurlijk, VVD, PvdA, gezamenlijke fracties van Ongebouwd en Natuurterreinen

17. Vallei en Veluwe: BBB, ChristenUnie, SGP, Ongebouwd/landbouw

18. Vechtstromen: BBB (2), CDA, VVD, Ongebouwd

19. Waterschap Limburg: Waterbelang Limburg (2), BBB+ (inclusief geborgd ongebouwd), LV50 (Lokaal Limburg, 50 PLUS en VVD), Water NATUURlijk (inclusief geborgd natuur)

20. Wetterskip Fryslân: BBB (2), Water Natuurlijk Fryslân-PvdA-Geborgd Natuur (2), VVD-FNP-Geborgd Landbouw

21. Zuiderzeeland: BBB/Ongebouwd, Water Wonen en Natuur, AV50 (AWP, VVD en 50PLUS)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.