Nieuwkomer BoerBurgerBeweging (BBB) en de landelijke waterschapspartij Water Natuurlijk zijn en blijven de grote winnaars van de waterschapsverkiezingen. Dat constateert de Unie van Waterschappen op basis van de definitieve uitslag. Het opkomstpercentage is vastgesteld op 53,1 procent, iets lager dan de 53,7 die vorige week werd genoemd.

Inmiddels zijn alle stemmen geteld en is de definitieve uitslag bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat het politieke landschap bij de waterschappen sterk verandert ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2019, aldus de Unie.

Het CDA, de VVD en 50PLUS zijn de grote verliezers. Het CDA gaat van 60 naar 35 zetels, de VVD van 70 naar 55 zetels. Ook 50PLUS zit in de min: van de 32 zetels blijven er 10 over.

De lokale partijen leveren eveneens in: hun aandeel in de algemeen besturen zakt van 17 procent naar 11 procent.

Formeren
De 21 waterschappen hebben in totaal 518 zetels te verdelen. Daarvan krijgt BBB er 118, dat is 23 procent van alle gekozen zetels. WaterNatuurlijk komt op 91 zetels, 6 meer dan in 2019. In dertien waterschappen is BBB nu aan zet om het bestuur te formeren, in vijf waterschappen neemt Water Natuurlijk het voortouw.

De Partij van de Dieren, die dit keer in meer waterschappen meedeed aan de verkiezingen, groeit van 17 naar 37 zetels. Daarmee bezet deze partij 7 procent van alle zetels in de besturen.

BvNL en JA21 deden voor het eerst mee aan de waterschapsverkiezingen. BvNL krijgt 1 zetel in zes waterschappen, JA21 deed mee in vijf waterschappen en krijgt in elk 1 zetel.

Opkomst
Nu alle stemmen geteld zijn, is ook de definitieve opkomst bekend: 53,1 procent. In 2019 was dat 51,3 procent. De opkomst was het hoogst bij Waterschap Drents Overijsselse Delta (65 procent) en het laagst bij het Hoogheemraadschap van Delfland (44,8 procent). Ter vergelijking: voor de provinciale staten was de opkomst 58,3 procent, tegenover 56,2 procent in 2019. 

Op of rond donderdag 30 maart worden alle verkozen waterschapsbestuurders geïnstalleerd. In 2019 was de bestuurssamenstelling voor alle waterschappen in juni rond.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.