secundair logo knw 1

De partijen die een of meer zetels krijgen in het nieuwe algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Nieuwkomer BoerBurgerBeweging (BBB) en de landelijke waterschapspartij Water Natuurlijk zijn en blijven de grote winnaars van de waterschapsverkiezingen. Dat constateert de Unie van Waterschappen op basis van de definitieve uitslag. Het opkomstpercentage is vastgesteld op 53,1 procent, iets lager dan de 53,7 die vorige week werd genoemd.

Inmiddels zijn alle stemmen geteld en is de definitieve uitslag bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat het politieke landschap bij de waterschappen sterk verandert ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2019, aldus de Unie.

Het CDA, de VVD en 50PLUS zijn de grote verliezers. Het CDA gaat van 60 naar 35 zetels, de VVD van 70 naar 55 zetels. Ook 50PLUS zit in de min: van de 32 zetels blijven er 10 over.

De lokale partijen leveren eveneens in: hun aandeel in de algemeen besturen zakt van 17 procent naar 11 procent.

Formeren
De 21 waterschappen hebben in totaal 518 zetels te verdelen. Daarvan krijgt BBB er 118, dat is 23 procent van alle gekozen zetels. WaterNatuurlijk komt op 91 zetels, 6 meer dan in 2019. In dertien waterschappen is BBB nu aan zet om het bestuur te formeren, in vijf waterschappen neemt Water Natuurlijk het voortouw.

De Partij van de Dieren, die dit keer in meer waterschappen meedeed aan de verkiezingen, groeit van 17 naar 37 zetels. Daarmee bezet deze partij 7 procent van alle zetels in de besturen.

BvNL en JA21 deden voor het eerst mee aan de waterschapsverkiezingen. BvNL krijgt 1 zetel in zes waterschappen, JA21 deed mee in vijf waterschappen en krijgt in elk 1 zetel.

Opkomst
Nu alle stemmen geteld zijn, is ook de definitieve opkomst bekend: 53,1 procent. In 2019 was dat 51,3 procent. De opkomst was het hoogst bij Waterschap Drents Overijsselse Delta (65 procent) en het laagst bij het Hoogheemraadschap van Delfland (44,8 procent). Ter vergelijking: voor de provinciale staten was de opkomst 58,3 procent, tegenover 56,2 procent in 2019. 

Op of rond donderdag 30 maart worden alle verkozen waterschapsbestuurders geïnstalleerd. In 2019 was de bestuurssamenstelling voor alle waterschappen in juni rond.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!