secundair logo knw 1

Het Waterschapshuis van Hunze en Aa’s in Veendam I Foto: Frank Loer via Wikimedia Commons

Bij Waterschap Hunze en Aa’s hebben BBB, Water Natuurlijk, PvdA en de fractie Geborgd Ongebouwd elkaar gevonden. Zij sloten een inhoudelijk akkoord af. Elke partij krijgt één dagelijks bestuurslid.

Hiermee is gelukt wat bij een aantal andere waterschappen vanwege inhoudelijke verschillen is afgeketst: dat de BoerBurgerBeweging (BBB) en Water Natuurlijk samen in een coalitie zitten. Met het bereiken van het inhoudelijk akkoord is het formatieproces onder leiding van Janneke Snijder afgerond.

Snijder was eerder verkenner en gaf toen al aan dat de coalitie van BBB, Water Natuurlijk, PvdA en Geborgd Ongebouwd (agrariërs) het meest voor de hand liggend en kansrijk zou zijn voor de vorming van een dagelijks bestuur. De vier partijen hebben met 16 van de 23 zetels een ruime meerderheid in het algemeen bestuur.

Volgens Snijder is de inbreng van de verschillende fracties in het coalitieakkoord terug te vinden. “Voor de komende vier jaar betekent dit een solide koers waar inwoners, agrariërs en natuurorganisaties op kunnen bouwen.” Het akkoord wordt behandeld in de vergadering van het algemeen bestuur van 24 mei.

Dan worden ook de leden van het dagelijks bestuur voorgedragen voor benoeming. Elke coalitiepartij krijgt één DB-lid: Martijn van Mensvoort (BBB), Inge Eshuis (Water Natuurlijk), Anja Woortman (PvdA) en Jakob Bartelds (Geborgd Ongebouwd). Zij vormen samen met dijkgraaf Geert-Jan ten Brink - in februari herbenoemd voor een tweede termijn - het dagelijks bestuur van Hunze en Aa’s voor een periode van vier jaar.

Aanvulling 16 mei
Het coalitieakkoord heeft als titel Samen Leven met Water en is een akkoord op hoofdlijnen. U kunt het document downloaden op de site van waterschap Hunze en Aa’s.

LEES OOK
H2O Actueel: BBB en Water Natuurlijk soms wel, soms niet samen door één deur

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....