secundair logo knw 1

De Nederlandse klimaatwetenschapper Bart van den Hurk is op de algemene vergadering van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, gekozen als co-voorzitter van werkgroep II. Hij deelt het voorzitterschap met Winston Chow, Associate Professor of Urban Climate en Lee Kong Chian, Research Fellow aan de Singapore Management University (SMU).

De werkgroep II is verantwoordelijk voor het IPCC-rapport over de gevolgen van klimaatverandering voor mens en natuur, de kwetsbaarheden en de mogelijkheden om ons aan te passen aan klimaatverandering (adaptatie). 

Van den Hurk is wetenschappelijk directeur bij onderzoeksinstituut Deltares en geldt als internationaal gerenommeerd expert op het gebied van de fysieke aspecten van klimaatverandering en adaptatie. Op de site van Deltares zegt Van den Hurk ontzettend vereerd te zijn met de benoeming. "Het is een grote verantwoordelijkheid, maar we zijn vastberaden om een beroep te doen op de expertise van talloze deskundigen van over de hele wereld, die allen kunnen bijdragen aan dit belangrijke werk."

De wetenschapper kent de weg bij het VN-klimaatpanel, want als hoofdauteur heeft hij belangrijke bijdragen geleverd aan het rapport van werkgroep I in de zesde cyclus van IPCC, waaronder de ontwikkeling van de innovatieve Interactieve Atlas.

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi werd deze week tijdens de algemene vergadering van IPCC de Britse professor Jim Skea gekozen als nieuwe voorzitter van het VN-klimaatpanel. Skea is professor hernieuwbare energie aan het Imperial College in Londen. Hij volgt de Zuid-Koreaan Hoesung Lee op, die sinds 2015 voorzitter was.

Op vergadering werden ook de voorzitters en co-voorzitters gekozen voor de drie werkgroepen die het IPCC telt. De benoeming van de nieuwe voorzitters markeert de start van de zevende cyclus van het klimaatpanel. De zesde werd in maart afgesloten met de publicatie van het meeste recente IPCC-rapport.


LEES OOK
Met het oog op zijn benoeming tot co-voorzitter van de IPCC-werkgroep sprak H2O met Bart van den Hurk. Het interview kunt u lezing in de septemberuitgave. Hij zegt onder meer: “Dit is natuurlijk een fijne bevestiging van mijn geloofwaardigheid. Het is sowieso goed dat Nederland weer een keer zo’n positie bekleedt bij het IPCC, want dat is al zeker vijftien jaar geleden. Op deze plek kun je werkelijk invloed uitoefenen. Aan het begin van de zevende cyclus wordt de reikwijdte van het rapport bepaald. Je zult zien dat het wereldwijde klimaatonderzoek vervolgens daarop wordt afgestemd.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost