secundair logo knw 1

Pilot bij RWZI Harnaschpolder (foto: KWR / Tessa van den Brand)

Is het mogelijk om in Nederland afvalwater schoon te maken met behulp van sulfaatreducerende bacteriën? Ja, stelt KWR naar aanleiding van een praktijkproef. Volgens het onderzoeksinstituut is de methode geschikt voor diverse rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Het concept van het zuiveren van afvalwater met behulp van sulfaatreducerende bacteriën komt uit Hong Kong. In deze stad wordt zeewater gebruikt voor het doorspoelen van toiletten. Het rioolwater bevat daardoor veel sulfaathoudend zeewater. Om het water schoon te maken wordt het SANI-proces toegepast. Dit proces is mede ontwikkeld door Mark van Loosdrecht, hoogleraar Milieubiotechnologie aan de Technische Universiteit Delft. De afkorting SANI staat voor ‘sulphate reduction, autotrophic denitrification and nitrification integrated’.

Onderzoekster Tessa van den Brand van KWR licht toe: “In afvalwater vindt van nature al sulfaatreductie plaats. Daarom stinkt het soms naar rotte eieren. Bij het SANI-proces maken sulfaatreducerende bacteriën afvalwater veel actiever schoon.” De vraag was: is de in Hong Kong toegepaste techniek ook geschikt voor Nederlandse rioolwaterzuiveringsinstallaties? Zij krijgen minder sulfaat en hebben te maken met een veel lagere temperatuur in de winter.

Van den Brand: “Ik heb dit eerst in het kader van mijn promotieonderzoek getest in het laboratorium. Hier kon het. Vervolgens is er in de winterperiode een pilot van acht maanden gehouden bij RWZI Harnaschpolder in Den Hoorn. We voerden deze proef uit in samenwerking met Delfluent Services die de installatie beheert en het biotechnologische bedrijf Paques. Spannend was aanvankelijk of er bij de rwzi wel genoeg sulfaat aanwezig was. Dat bleek het geval.”

Uit de pilot blijkt dat het proces veel potentie heeft, aldus Van den Brand. “De sulfaatreducerende bacteriën breken het grootste deel van het organisch materiaal af. De reactor werkt ook goed bij dertien graden, een realistische temperatuur in de winter. De techniek kan bij veel meer zuiveringsinstallaties worden toegepast, omdat er meer sulfaat aanwezig is dan we vooraf dachten.”

Volgens Van den Brand heeft het SANI-proces diverse voordelen. “Zo wordt minder slib gevormd dan bij een andere zuiveringsmethode. Dit is een goed bewezen voordeel. Een ander pluspunt is dat de techniek minder energie gebruikt.” Hoe gaat het nu verder? “Dat zijn we nog aan het bekijken. Het procedé is veelbelovend, maar niet een-op-een toe te passen bij de huidige rwzi’s. De kennis over de werking van sulfaatreducerende bacteriën is ook te gebruiken op andere terreinen. Denk bijvoorbeeld aan voorzuivering in het rioolstelsel.”

Meer informatie op site van KWR

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.