De prestaties van de Nederlandse afvalwaterzuiveringsinstallaties worden steeds beter. Dat blijkt uit de driejaarlijkse Bedrijfsvergelijking Zuiveringsbeheer, afgelopen week gepresenteerd door de Unie van Waterschappen.

Het eindproduct van afvalwaterzuiveringen wordt schoner, er wordt meer energie en bruikbaar materiaal uit afvalwater gehaald en de zuivering wordt steeds goedkoper. Nieuwe technologieën zijn de belangrijkste oorzaak van die verbeterde prestaties.

De uitkomsten van de nieuwste vergelijking passen in een trend die al jaren gaande is, zegt Anke van Houten, projectleider Bedrijfsvergelijkingen bij de Unie van Waterschappen. “Op het gebied van zuivering presteren de waterschappen tegen het maximum. Alles wat we hebben afgesproken dat we uit het water zuiveren aan schadelijke stoffen, halen we er ook daadwerkelijk uit. Op het gebied van terugwinning van energie en nuttige stoffen zijn nog veel grotere stappen te maken. Op dat terrein zijn we nog enorm aan het innoveren.”

De bedrijfsvergelijking van de Unie van Waterschappen speelt een belangrijke rol in die innovatie, omdat waterschappen daarin kunnen zien welke innovatieve toepassingen andere waterschappen gebruiken en wat dat oplevert. “We voeren de bedrijfsvergelijking sinds 1997 om de drie jaar uit en dat levert iedere keer nieuwe inzichten op.”

Uit de vergelijking blijkt dat het zuiveringsproces steeds goedkoper wordt. Dat komt deels door schaalvergroting, maar vooral door de toepassing van nieuwe technologieën. Minder zuiveringskosten zorgen voorlopig echter niet voor een lagere zuiveringsheffing, vertelt Van Houten. “Uit de heffing wordt meer betaald dan alleen de zuivering. Er zijn ook stijgende kostenposten, bijvoorbeeld voor grondstoffen die we voor de zuivering gebruiken, transport, salarissen en met name: innovatie. We moeten flink blijven innoveren om de afspraken die we over zuivering en hergebruik hebben gemaakt, te kunnen nakomen. Het geld dat we op de zuivering besparen kunnen we dus hooguit gebruiken om tariefstijgingen te dempen.”

De volledige bedrijfsvergelijking is hier te vinden.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.