secundair logo knw 1

Verwoeste brug in het Sloveense dorp Stahovica bij de overstromingen in augustus I foto: Anže Malovrh/STA via Wikimedia Commons

De Europese Commissie heeft een online viewer gelanceerd waarin de overstromingsrisico’s in de landen van de Europese Unie in beeld zijn gebracht. Ruim 14.000 gebieden lopen een aanzienlijk risico.

Nederland heeft veel risicovolle gebieden, maar ook bijvoorbeeld België, Griekenland, Italië en Kroatië behoren tot de landen die flink ‘oranje’ kleuren (zie beeld onderaan). In de Flood Risk Areas Viewer is volgens de Europese Commissie voor het eerst in één kaart te zien waar overstromingsrisico’s zijn. De 27 EU-lidstaten hebben hiervoor de informatie aangeleverd, met steun van de Commissie en het Europees Milieuagentschap.

Toegang tot informatie van alle EU-landen
De online viewer is bedoeld om het bewustzijn over het gevaar van overstromingen te vergroten. Er kan worden ingezoomd op de gebieden met potentieel aanzienlijke risico’s; hierbij zijn aanvullende informatie en weblinks opgenomen. Daarmee fungeert het instrument als toegangspoort tot de informatie van alle EU-landen, zoals beoordelingen, beheerplannen en kaarten.

De introductie van de viewer vloeit voort uit de Richtlijn Overstromingsrisico’s. Het doel hiervan is het reduceren van de risico’s, om zo de negatieve gevolgen van overstromingen te beperken. De richtlijn voorziet om de zes jaar in updates. De huidige overstromingsrisicobeheerplannen van de lidstaten voor de aangewezen gebieden in de stroomgebieden op hun grondgebied gelden voor de periode 2022-2027.

Bijdrage aan vermindering van risico’s
Virginijus Sinkevičius, Eurocommissaris voor Milieu, Oceaan en Visserij, wijst op de recente overstromingen in Slovenië en Griekenland. “De menselijke en economische gevolgen zijn verwoestend geweest. Dergelijke extreme weersomstandigheden komen helaas steeds vaker voor in de Europese Unie en over de hele wereld. We moeten ons dus beter voorbereiden en aanpassen.”

De viewer en andere nieuwe instrumenten helpen volgens hem daarbij. “Wij hebben betrouwbare informatie nodig om de klimaatrisico’s waarmee we worden geconfronteerd effectief te kunnen verminderen. Onze nieuwe tools stellen besluitvormers en professionals in staat bij hun beslissingen rekening te houden met het risico op overstromingen.”

floods viewerDe kaart van de Flood Risk Areas Viewer I Bron: Europese Commissie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost