secundair logo knw 1

De Wilo-Actun OPTI-MS is een bronpomp voor drink- of irrigatiewater, die bedoeld is om aangedreven te worden door zonne-energie. 

"In afgelegen gebieden is de energievoorziening vaak problematisch, omdat er dikwijls geen of een instabiel stroomnet beschikbaar is", zegt Wilo productmanager Roman Zielinski. "Met een pomp die van stroom wordt voorzien via zonne-energie hebben wij hiervoor een alternatieve methode ontwikkeld. Hiermee kunnen we op zulke plaatsen zelf energie opwekken en de watervoorziening verzorgen."

De Wilo-Actun OPTI-MS is ontworpen om te worden gecombineerd met fotovoltaïsche installaties. De energie-opbrengst hiervan varieert gedurende de dag, bijvoorbeeld onder invloed van de weersomstandigheden. 

Om een optimale wateropbrengst te krijgen, maakt de pomp gebruik van het zogeheten Maximum Power Point Tracking algoritme. Dit berekent de optimale verhouding tussen stroomsterkte en spanning om het grootst mogelijke vermogen te genereren. Het vermogen bepaalt het toerental van de pomp en dus de verpompte hoeveelheid water. De pomp kan overigens ook gevoed worden door het stroomnet.

De toepassing van hoogwaardige materialen zorgt voor een lange levensduur van de pomp, aldus de producent. Alle natte componenten, zoals motormantel, waaiers en leiwielen, zijn van roestvrijstaal vervaardigd. De ingekapselde motor en de met hars aangegoten frequentieomvormer zorgen voor een lange levensduur.

De pomp biedt geïntegreerde beveiligingsfuncties tegen drooglopen, temperatuuroverschrijding en afwijkingen van de elektrische parameters. De Actun OPTI-MS kan op afstand worden gemonitord via een app.

De pomp is beschikbaar in zes types, die zijn voorzien van een motor van 1,1 of 2,2 kW. Het grootste debiet van de pompen in deze serie bedraagt 11 m3/h. De opvoerhoogte is maximaal 230 m.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Philippe Vandewalle · 3 months ago
    Beste, misschien kunnen jullie ons helpen? Ons voedselbos is een ecologisch project waarbij we van een paardeweide een voedselbos hebben gemaakt. We willen de biodiversiteit in eigen omgeving aanmoedigen en onze kennis en ervaringen delen die toepasbaar zijn zowel in een(verkavelings)tuin, stadstuin als een voedselbos. We baseren ons op het principe van een bosrand met verschillende lagen bomen en vruchtstruiken en kruidachtigen met voedsel voor mens en natuur.
    Voor ons project is water op een duurzame manier opvangen, oppompen en gebruiken heel erg belangrijk. Dit past volledig in het kringlooptuinieren en de permacultuurprincipes. Wij beschikken op het afgelegen terrein en niet over netstroom. We zoeken een systeem met zonne-energie waarbij van een filterput, grondwater kunnen oppompen en eventueel opslaan in een vat. Het water uit de bestaande filterput hebben we laten ontleden en is drinkbaar. Er is enkel ijzer in het water maar misschien is hier ook een oplossing voor om dit te verminderen.
    Dus naast opvang van regenwater, wat we nu al doen zouden we dus ook over een drinkwater willen beschikken. Water zal het comfort verhogen voor vrijwilligers, studenten en cursisten die in ons voedselbos komen (borden, bestek, glazen en mokken afwassen, handen wassen, pas geplukte blaadjes, groenten en fruit spoelen…).
    Is er een mogelijkheid om met autonoom systeem water op te pompen. Bv. met een pompje dat werkt op zonne-energie en het water aan een laag debiet oppompt om op te slaan in een klein buffervat. Voor vooral de nieuwe aanplant en éénjarigen water te geven beschikken we over voldoende regenwater buffer. De hoeveelheid drinkbaar water zal sowieso steeds beperkt blijven.
    Kunnen jullie ons helpen aan iemand die kennis heeft van deze systemen. Kennen jullie mensen met ervaring in België? Alvast bedankt voor jouw reactie.

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.