secundair logo knw 1

De Wilo-Actun OPTI-MS is een bronpomp voor drink- of irrigatiewater, die bedoeld is om aangedreven te worden door zonne-energie. 

"In afgelegen gebieden is de energievoorziening vaak problematisch, omdat er dikwijls geen of een instabiel stroomnet beschikbaar is", zegt Wilo productmanager Roman Zielinski. "Met een pomp die van stroom wordt voorzien via zonne-energie hebben wij hiervoor een alternatieve methode ontwikkeld. Hiermee kunnen we op zulke plaatsen zelf energie opwekken en de watervoorziening verzorgen."

De Wilo-Actun OPTI-MS is ontworpen om te worden gecombineerd met fotovoltaïsche installaties. De energie-opbrengst hiervan varieert gedurende de dag, bijvoorbeeld onder invloed van de weersomstandigheden. 

Om een optimale wateropbrengst te krijgen, maakt de pomp gebruik van het zogeheten Maximum Power Point Tracking algoritme. Dit berekent de optimale verhouding tussen stroomsterkte en spanning om het grootst mogelijke vermogen te genereren. Het vermogen bepaalt het toerental van de pomp en dus de verpompte hoeveelheid water. De pomp kan overigens ook gevoed worden door het stroomnet.

De toepassing van hoogwaardige materialen zorgt voor een lange levensduur van de pomp, aldus de producent. Alle natte componenten, zoals motormantel, waaiers en leiwielen, zijn van roestvrijstaal vervaardigd. De ingekapselde motor en de met hars aangegoten frequentieomvormer zorgen voor een lange levensduur.

De pomp biedt geïntegreerde beveiligingsfuncties tegen drooglopen, temperatuuroverschrijding en afwijkingen van de elektrische parameters. De Actun OPTI-MS kan op afstand worden gemonitord via een app.

De pomp is beschikbaar in zes types, die zijn voorzien van een motor van 1,1 of 2,2 kW. Het grootste debiet van de pompen in deze serie bedraagt 11 m3/h. De opvoerhoogte is maximaal 230 m.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
  Philippe Vandewalle · 3 months ago
  Beste, misschien kunnen jullie ons helpen? Ons voedselbos is een ecologisch project waarbij we van een paardeweide een voedselbos hebben gemaakt. We willen de biodiversiteit in eigen omgeving aanmoedigen en onze kennis en ervaringen delen die toepasbaar zijn zowel in een(verkavelings)tuin, stadstuin als een voedselbos. We baseren ons op het principe van een bosrand met verschillende lagen bomen en vruchtstruiken en kruidachtigen met voedsel voor mens en natuur.
  Voor ons project is water op een duurzame manier opvangen, oppompen en gebruiken heel erg belangrijk. Dit past volledig in het kringlooptuinieren en de permacultuurprincipes. Wij beschikken op het afgelegen terrein en niet over netstroom. We zoeken een systeem met zonne-energie waarbij van een filterput, grondwater kunnen oppompen en eventueel opslaan in een vat. Het water uit de bestaande filterput hebben we laten ontleden en is drinkbaar. Er is enkel ijzer in het water maar misschien is hier ook een oplossing voor om dit te verminderen.
  Dus naast opvang van regenwater, wat we nu al doen zouden we dus ook over een drinkwater willen beschikken. Water zal het comfort verhogen voor vrijwilligers, studenten en cursisten die in ons voedselbos komen (borden, bestek, glazen en mokken afwassen, handen wassen, pas geplukte blaadjes, groenten en fruit spoelen…).
  Is er een mogelijkheid om met autonoom systeem water op te pompen. Bv. met een pompje dat werkt op zonne-energie en het water aan een laag debiet oppompt om op te slaan in een klein buffervat. Voor vooral de nieuwe aanplant en éénjarigen water te geven beschikken we over voldoende regenwater buffer. De hoeveelheid drinkbaar water zal sowieso steeds beperkt blijven.
  Kunnen jullie ons helpen aan iemand die kennis heeft van deze systemen. Kennen jullie mensen met ervaring in België? Alvast bedankt voor jouw reactie.

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.