secundair logo knw 1

In de nieuwe Innovatie Top 100 van de Kamers van Koophandel staan acht watertechbedrijven met innovaties. Het zijn voorbeelden van succesvolle nieuwe technologieën uit het midden- en kleinbedrijf die elk jaar worden gerangschikt door de Kvk’s, ‘om te laten zien waartoe het Nederlandse mkb in staat is’.

KvK presenteerde vorige week de nieuwe lijst, de 16e. Op 2 februari 2022 wordt de winnaar bekend gemaakt. De top 100 van 2020 werd gewonnen door de slaaprobot die het Rotterdamse bedrijf Somnox heeft ontwikkeld.

De watergerelateerde innovaties die dit jaar in de top 100 staan, zijn:

  • PipeScanner van Acquaint. Hiermee zijn snelle en volledige conditiemetingen van het leidingnetwerk voor drink- en afvalwatermogelijk, aldus de toelichting in de TOP 100. “Dankzij de toepassing van data science krijgen bedrijven snel overzicht en dat helpt hen de regie te houden.”

  • De bio-circulaire drijvende eilanden van Dutch Water Tech. Ze zijn niet van kunststof gemaakt, maar ‘bestaan uit in Europa geproduceerde bamboe, afbreekbare polymeren en biobased coatings, waardoor ze voor 99,9 procent biologisch afbreekbaar zijn'. "Na bewezen diensten kunnen de eilanden worden verwerkt tot compost of als biomassa worden gebruikt om energie te winnen."

  • Stalen damwand als duurzame energiebron van Gooimeer BV. Door deze damwanden te voorzien van speciale collectoren kan hiermee eenvoudig energie uit zowel het water als de bodem worden gehaald. “Gooimeer denkt hiermee de (thermische) energietransitie een enorme boost te kunnen geven.”

  • Het TIWSS-model van Holland Water. “TIWSS staat voor technologise, integrate, win, sustain en save. De waterdata van het systeem maken het mogelijk technologie gericht in te zetten tegen de bio-film en legionella in het drinkwater.”

  • SafeWater-systeem van Mijn Waterfabriek. “Het SafeWater-systeem zuivert regenwater tot drinkwaterkwaliteit, zodat het geschikt is voor gebruik in de badkamer en zelfs in de keuken. Innovatief hieraan is de combinatie van de kleinschalige, compacte en betaalbare toepassing met een intelligente besturing.”

  • MicroPack Generation van PureBlue Water. “Dit modulaire, compacte en hoogtechnologische systeem verwijdert alle stoffen uit het afvalwater. De MicroPack-producten kunnen decentraal worden ingezet, waardoor (afval)water op elke plek kan worden gezuiverd.”

  • Rainmaker Water-to-Watersysteemvan Rainmaker Holland BV. “Dankzij dit systeem kan Rainmaker drinkwater maken uit zeewater, brak en afvalwater. Het Water-to-Watersysteem werkt op basis van een membraandestillatietechnologie en kan duurzaam worden gevoed met wind- en zonne-energie en kan ook worden aangesloten op het net of een generator.”

  • Rainwinner van SunnyRain Solutions. De holle kunststofelementen waarin regenwater wordt opgevangen kunnen functioneel worden ingezet in de tuin. “Zo kan men in eigen tuin een schutting, muurtje of zelfs een berging van bouwen. Zelfs is het mogelijk om er geluidsschermen langs wegen en het spoor mee te bouwen. Het water dat daarin wordt opgeslagen, kan door de bewoners worden gebruikt tijdens droogte om hun tuin te bewateren of hun toilet ermee door te spoelen.”

 

MEER INFORMATIE
KvK Innovatie Top 100 2021

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.