secundair logo knw 1

De Vlaamse overheid investeert 11,3 miljoen euro in 5 industriële projecten die zich richten op hergebruik van gezuiverd rioolwater voor proces- of drinkwater. In totaal gaat het om jaarlijks zo'n 33 miljoen m3 effluent dat hergebruikt gaat worden.

De subsidie wordt beschikbaar gesteld in het kader van het Vlaamse Blue Dealprogramma, waarin hergebruik van effluent een speerpunt is. Afgelopen februari stelde de Vlaamse overheid 11 miljoen euro in het vooruitzicht als bijdrage aan projecten die zich richten op industrieel hergebruik aan effluent. Er werden daarop 14 projecten aangemeld, waarvan er nu 5 zijn geselecteerd. Het gaat om een totale investering van 155 miljoen euro, waarvan het gros dus wordt opgebracht door de deelnemende ondernemingen.

Volgens de plannen zal van het effluent 1,5 miljoen m³ worden hergebruikt als drinkwater en 31,8 miljoen m³ als proceswater. “Met de Blue Deal geven we de meest innovatieve productieprocessen een duwtje in de rug zodat ook andere bedrijven in Vlaanderen zien wat mogelijk is”, zegt de Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Van de 5 projecten is een aantal al bekend, zoals het Waterkracht- initiatief in de haven Antwerpen. In de Antwerpse haven wordt 20 miljoen kubieke meter gezuiverd afvalwater als proceswater aan bedrijven geleverd, met olie- en gasbedrijf TotalEnergies als belangrijke afnemer.

Andere project betreft een initiatief van waterbedrijf Farys dat samen met drinkwaterbedrijf De Watergroep inzet op zuivering van Aalsters afvalwater tot drinkwater, dat via een pijpleiding naar West-Vlaanderen wordt getransporteerd om daar ondergronds te worden opgeslagen.

Zuivelproducent Milcobel in Langemark-Poelkapelle gaat een deel van het drinkwater dat gebruikt wordt in het bedrijfsproces vervangen door gezuiverd afvalwater.

De Watergroep gaat in samenwerking met waterbedrijf Bosaq in Sint-Truiden een extra drinkwaterbron ontwikkelen en in Harelbeke en Ieper gaat Ekopak (circulair waterbedrijf) afvalwater zuiveren om aan de plaatselijke industrie te leveren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.