De Vlaamse overheid investeert 11,3 miljoen euro in 5 industriële projecten die zich richten op hergebruik van gezuiverd rioolwater voor proces- of drinkwater. In totaal gaat het om jaarlijks zo'n 33 miljoen m3 effluent dat hergebruikt gaat worden.
De subsidie wordt beschikbaar gesteld in het kader van het Vlaamse Blue Dealprogramma, waarin hergebruik van effluent een speerpunt is. Afgelopen februari stelde de Vlaamse overheid 11 miljoen euro in het vooruitzicht als bijdrage aan projecten die zich richten op industrieel hergebruik aan effluent. Er werden daarop 14 projecten aangemeld, waarvan er nu 5 zijn geselecteerd. Het gaat om een totale investering van 155 miljoen euro, waarvan het gros dus wordt opgebracht door de deelnemende ondernemingen.
Volgens de plannen zal van het effluent 1,5 miljoen m³ worden hergebruikt als drinkwater en 31,8 miljoen m³ als proceswater. “Met de Blue Deal geven we de meest innovatieve productieprocessen een duwtje in de rug zodat ook andere bedrijven in Vlaanderen zien wat mogelijk is”, zegt de Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
Van de 5 projecten is een aantal al bekend, zoals het Waterkracht- initiatief in de haven Antwerpen. In de Antwerpse haven wordt 20 miljoen kubieke meter gezuiverd afvalwater als proceswater aan bedrijven geleverd, met olie- en gasbedrijf TotalEnergies als belangrijke afnemer.
Andere project betreft een initiatief van waterbedrijf Farys dat samen met drinkwaterbedrijf De Watergroep inzet op zuivering van Aalsters afvalwater tot drinkwater, dat via een pijpleiding naar West-Vlaanderen wordt getransporteerd om daar ondergronds te worden opgeslagen.
Zuivelproducent Milcobel in Langemark-Poelkapelle gaat een deel van het drinkwater dat gebruikt wordt in het bedrijfsproces vervangen door gezuiverd afvalwater.
De Watergroep gaat in samenwerking met waterbedrijf Bosaq in Sint-Truiden een extra drinkwaterbron ontwikkelen en in Harelbeke en Ieper gaat Ekopak (circulair waterbedrijf) afvalwater zuiveren om aan de plaatselijke industrie te leveren.