secundair logo knw 1

De Vlaamse overheid investeert 11,3 miljoen euro in 5 industriële projecten die zich richten op hergebruik van gezuiverd rioolwater voor proces- of drinkwater. In totaal gaat het om jaarlijks zo'n 33 miljoen m3 effluent dat hergebruikt gaat worden.

De subsidie wordt beschikbaar gesteld in het kader van het Vlaamse Blue Dealprogramma, waarin hergebruik van effluent een speerpunt is. Afgelopen februari stelde de Vlaamse overheid 11 miljoen euro in het vooruitzicht als bijdrage aan projecten die zich richten op industrieel hergebruik aan effluent. Er werden daarop 14 projecten aangemeld, waarvan er nu 5 zijn geselecteerd. Het gaat om een totale investering van 155 miljoen euro, waarvan het gros dus wordt opgebracht door de deelnemende ondernemingen.

Volgens de plannen zal van het effluent 1,5 miljoen m³ worden hergebruikt als drinkwater en 31,8 miljoen m³ als proceswater. “Met de Blue Deal geven we de meest innovatieve productieprocessen een duwtje in de rug zodat ook andere bedrijven in Vlaanderen zien wat mogelijk is”, zegt de Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Van de 5 projecten is een aantal al bekend, zoals het Waterkracht- initiatief in de haven Antwerpen. In de Antwerpse haven wordt 20 miljoen kubieke meter gezuiverd afvalwater als proceswater aan bedrijven geleverd, met olie- en gasbedrijf TotalEnergies als belangrijke afnemer.

Andere project betreft een initiatief van waterbedrijf Farys dat samen met drinkwaterbedrijf De Watergroep inzet op zuivering van Aalsters afvalwater tot drinkwater, dat via een pijpleiding naar West-Vlaanderen wordt getransporteerd om daar ondergronds te worden opgeslagen.

Zuivelproducent Milcobel in Langemark-Poelkapelle gaat een deel van het drinkwater dat gebruikt wordt in het bedrijfsproces vervangen door gezuiverd afvalwater.

De Watergroep gaat in samenwerking met waterbedrijf Bosaq in Sint-Truiden een extra drinkwaterbron ontwikkelen en in Harelbeke en Ieper gaat Ekopak (circulair waterbedrijf) afvalwater zuiveren om aan de plaatselijke industrie te leveren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....