secundair logo knw 1

Productielocatie in Taweelah

In Taweelah in de Verenigde Arabische Emiraten wordt begonnen aan de bouw van ‘s werelds grootste ontziltingsinstallatie met omgekeerde osmose. De installatie gaat 909.000 kubieke meter water per dag verwerken en water leveren aan 350.000 huizen.

Opdrachtgever is Emirates Water & Electricity Company (EWEC). Dat heeft met ACWA Power uit Saoedi Arabië een overeenkomst getekend voor ontwerp, bouw, financiering, operationeel beheer en onderhoud van de installatie. De fabriek, die een investering vergt van 890 miljoen dollar, moet in het vierde kwartaal van 2022 in bedrijf zijn. De bouw wordt uitgevoerd door een joint venture van de bedrijven Abengoa (Spanje) en PowerChina.

Een belangrijke reden om voor omgekeerde osmose te kiezen in plaats van thermische ontzilting is de hogere energie-efficiëntie. Het energieverbruik is minder dan 3 kWh per kubieke meter en daarmee zijn de productiekosten per liter ontzilt water de laagste ter wereld, zo is de claim.

Naast verlagen van het energieverbruik in de ontziltingsfabriek, levert de locatie met de productie van zonne-energie (50 MW) ook bij aan de doelstelling van de VAE om een meer duurzame water- en energiesector op te bouwen met minder CO2-uitstoot.

Taweelah ligt 45 kilometer ten noorden van Abu Dhabi en de waterfabriek zal in belangrijke mate moeten voorzien in de groeiende watervraag, die naar verwachting tot 2024 zal stijgen met 11 procent. Zodra het project is voltooid, neemt EWEC voor de duur van 30 jaar water af van de ontziltingsfabriek.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Goed bezig, Phebe. Ga zo door.
Mark van der Laan Zoekt en gij zult vinden
Goed bezig, Harrie. Blijf vooral columns schrijven.
Het zou natuurlijk ook juist heel fijn zijn voor de natuur als er meer broedplaatsen komen voor insecten. Hebben de vleermuizen en de vogels ook wat te eten.
Lijkt mij toch opvallend dat als het "diepzuigen" gestart wordt de kade onderuit gaat. Daar moet toch een verband zijn. Diep zuigen bij zandwinning gaat er van uit dat zand in diepere lagen gaat "toelopen, vloeien" naar de "zuigmond" van een baggervaartuig onder een natuurlijk flauwe hoek. De hoek is afhankelijk van de waterspanning in de zandlaag,  korrelgrootte en vorm van het zand in de zandlaag. Als het zand zo, via de hellingshoek onder de oever afvloeit en wordt weggezogen ontstaat daar instabiliteit, "bresvloeiing", waardoor het talud wegzakt. Dat is hier waarschijnlijk gebeurt, lijkt me. Is niet de eerste keer dat dat in Nederland gebeurt.  
Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.