secundair logo knw 1

Still uit video technasium-leerlingen Dingstede

Waterschap Drents Overijsselse Delta gaat onderzoeken of een nieuw type krooshekreiniger kan worden geïnstalleerd bij het gemaal Paradijssluis in Meppel. De reiniger is een ontwerp van technasium-leerlingen van Christelijke Scholengemeenschap Dingstede uit Meppel.

De automatische krooshekreiniger is door de leerlingen ontwikkeld op verzoek van het waterschap. De krooshekreiniger bestaat uit een plateau dat onder water ligt. Als er vuil voor het hek ligt, stijgt het plateau en verzamelt het vuil dat vervolgens via een band automatisch naar een verzamelbak op de wal wordt getransporteerd.

“Dat vuil verwijderen we nu nog met de hand”, zegt waterschapsbestuurder Herman Odink met onder meer Educatie in zijn portefeuille. “In tijden van droogte moeten onze medewerkers meerdere keren per dag naar een gemaal toe om de grote hoeveelheid vuil te verwijderen. Een tijdrovende klus waarvoor we een oplossing zochten. Die vraag hebben we bij het onderwijs neergelegd.”

Dat doet het waterschap vaker, vertelt Odink. “Studenten geven op een verfrissende wijze antwoord op technische vraagstukken. Ze hebben vaak een andere benadering van een probleem en dus ook voor een oplossing. Dat is gunstig voor ons én voor de studenten. Zij doen op deze manier ervaring op en maken kennis met het waterschap. Misschien wel hun toekomstige werkgever.”

 

3D-ANIMATIE LEERLINGEN DINGSTEDE

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.