secundair logo knw 1

De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Houten

Waterschap De Stichtse Rijnlanden plaatst een ozoninstallatie in de rwzi in Houten voor de verwijdering van medicijn resten. De installatie moet eind 2021 operationeel zijn. Het is de eerste volwaardige ozoninstallatie in Nederland.

Nadat de ozoninstallatie eerder al getest is door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, neemt De Stichtse Rijnlanden als eerste waterschap de installatie volledig in gebruik. “We hebben kennis uitgewisseld met onze collega’s van HHNK. Dat heeft ertoe geleid dat we hetzelfde ontwerpproces gaan bewandelen”, zegt persvoorlichter Clarion Wegerif.

Over de locatie van de installatie, naast het Amsterdam Rijnkanaal en vlakbij Het Lek, is goed nagedacht. “Om twee redenen: ten eerste zit de rwzi vlakbij een waterinnamepunt van Waternet en ten tweede omdat de schaal van deze rwzi precies goed is voor het inpassen van de installatie; niet te groot en niet te klein.”

Variantenstudie
Uit een variantenstudie van ingenieursbureau Sweco kwam de ozoninstallatie het beste uit de bus. “We hebben ook gekeken naar een actief koolfilter variant en naar een combinatie van een ozoninstallatie en actief koolfilter. Maar van die drie kwam de ozoninstallatie het beste uit de verf qua kosten-baten.”

De installatie past in de huidige werkwijze rond bestaande rwzi’s. “Deze installatie is makkelijk in gebruik, hij past in onze filosofie. Wij besturen onze rwzi’s op afstand en van een nieuwe installatie willen we geen extra werk hebben. Deze installatie kunnen we net zo inregelen als de bestaande.”

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat draagt bij met een subsidie van 1,65 miljoen euro. "We krijgen twee jaar de tijd om de installatie in te regelen. Daarna zullen we moeten aantonen dat we aan de lozingseisen voldoen, waar we een monitoringsplan voor opstellen.”

In oktober 2020 start het waterschap met de voorbereidingen voor een voorlopig ontwerp. De bouw van de installatie staat in het voorjaar van 2021 gepland en moet tegen het einde van dat jaar gereed zijn.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.