secundair logo knw 1

De proefcontainer van Biothane. Foto Biothane

Afvalwater van slachterijen was tot voor kort lastig biologisch te zuiveren omdat het hoge concentraties bloed, eiwitten, vet en cellulose bevat. Een nieuwe anaerobe technologie moet daar verandering in brengen. De eerste testen laten volgens onderzoeksinstituut KWR mooie resultaten zien.

1507 Kees RoestKees RoestSamen met de bedrijven Biothane en HydroBusiness is KWR onlangs een pilot begonnen met een systeem dat 1000 liter afvalwater uit een slachthuis aankan. Eerder al zijn op kleinere schaal proeven gedaan in het laboratorium. "Daaruit blijkt dat de technologie goede prestaties levert", zegt KWR-onderzoeker Kees Roest.

Het gaat om een innovatieve anaerobe SBR-technologie (sequencing batch reactor), die door Biothane onder de naam SparthaneTM op de markt wordt gebracht. Hiermee is het mogelijk om het zwaar verontreinigde afvalwater van een slachthuis in één stap anaeroob (zonder zuurstof) te behandelen.

Bij conventionele anaerobe systemen is het "een uitdaging" om alle vetten en proteïnes eruit te halen, zegt Roest. Daarom is altijd een voorbehandelingsstap nodig, die meer kosten en een verlies aan biogasproductie met zich meebrengt.

Biomassa
Met de nieuwe, compactere technologie, die volgens de partners ook voor de voedingsmiddelenindustrie interessant is, wordt een groot percentage van de organische stoffen omgezet in biogas. De behandeling is bovendien een stuk goedkoper en eenvoudiger uit te voeren.

Het systeem wordt gevoed met micro-organismen die in staat zijn het slachtafvalwater af te breken. Daarvoor is voor dit onderzoek biomassa uit een petrochemische fabriek gebruikt, die verder is verrijkt.

In de laboratoriumproeven werd een omzettingscapaciteit tot 4 gram CZV (chemisch zuurstofverbruik) per liter per dag bereikt. "Dat is hoge omzetting", stelt Roest. "In een communale afvalwaterzuivering is dit 0,5 gram per liter per dag."

De verwijderingsefficiëntie was meer dan 80 procent, wat volgens de microbioloog ook veel is. Voor de resterende 20 procent is nog wel een aerobe nabehandeling nodig.

TKI-project
Het gaat om een TKI Watertechnologie-project, waaraan de rijksoverheid bijdraagt via de Topsector Water & Maritiem. Als de pilot, die enkele maanden duurt, stabiele resultaten laat zien, heeft de nieuwe techniek volgens de partners wereldwijd potentie.

"Bij gebleken succes biedt deze aanpak de voedingssector uitzicht op een effectieve en goedkopere oplossing voor de behandeling van complexe afvalwaterstromen", zo menen ze. 

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht KWR

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie