secundair logo knw 1

De vestiging van Paques Biomaterials op het bedrijventerrein GETEC in Emmen werd gevierd met het hijsen van de vlag

Paques Biomaterials gaat op het bedrijventerrein GETEC in Emmen een demo-installatie bouwen voor de productie van het biopolymeer PHA, een afbreekbaar alternatief voor plastic. De proefinstallatie is de opmaat tot de bouw van een full-scale extractiefabriek voor de productie van 6.000 ton PHA per jaar. De totale investering van de demofabriek en de extractiefabriek wordt geraamd op 58 miljoen euro.

Vorige week werd de vestiging van Paques Biomaterials op het bedrijventerrein GETEC in Emmen in het bijzijn van de participerende bedrijven Eekels Technology en Vicoma Consultancy & Engineering onderstreept met het hijsen van de vlag.

Paques Biomaterials heeft de eerste stap gezet met een testinstallatie op het terrein van energie- en afvalbedrijf HVC in Dordrecht. Daar werkt het bedrijf samen met de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân, kenniscentrum STOWA, TU Delft, Wetsus, afzetorganisatie AquaMinerals en slibverwerker SNB in het PHA2USE project, dat onlangs werd genomineerd voor de beste overheidsinnnovatie van 2023.

In het najaar 2021 werd de testinstallatie van PHA2USE geplaatst op het HVC-terrein. In de installatie worden vetzuurrijke afvalwaterstromen gebruikt voor de voeding van bacteriën. Deze vreten zich vol met vetzuren en slaan die op als energiereserve, waardoor een PHA-rijke biomassa ontstaat. In een gepatenteerd proces wordt de polymeer PHA uit deze massa gehaald. 

In samenwerking met Eekels Technology en Vicoma Consultancy & Engineering heeft Paques Biomaterials het extractieproces 'vertaald in gangbare technische oplossingen'. Esmond Bakker van Vicoma Consultancy & Engineering in een persverklaring: “Het pragmatische en flexibele ontwerp is succesvol gebleken. Dit heeft geresulteerd in een gedegen basic engineering pakket. Dit vormt de basis voor een goedwerkende demo plant.”

Die installatie wordt gebouwd door Eekels Technology. Paques gaat het biopolymeer onder de naam Caleyda in de markt zetten. In de demo-installatie in Emmen wordt Caleyda in batches geproduceerd zodat klanten het voor verschillende toepassingen kunnen gaan testen. Het biopolymeer moet een alternatief worden voor het gebruik van conventionele (niet-afbreekbare) kunststoffen op oliebasis die worden toegepast in bijvoorbeeld verf, kleding, cosmetica en landbouw.

De bouw van de full-scale extractiefabriek wil Paques ook realiseren op het bedrijventerrein in Emmen dat is bedoeld voor bedrijven die actief zijn op het gebied van circulaire economie en (vergroenende) chemie. Paques heeft daartoe een optie genomen op een perceel van 3,2 hectare. Het is de bedoeling dat deze fabriek in de loop van 2026 in gebruik wordt genomen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....
Doekjes niet meer produceren. De mensen luisteren toch niet . In de Vinex- wijken was en is dit een groot probleem.