secundair logo knw 1

De vestiging van Paques Biomaterials op het bedrijventerrein GETEC in Emmen werd gevierd met het hijsen van de vlag

Paques Biomaterials gaat op het bedrijventerrein GETEC in Emmen een demo-installatie bouwen voor de productie van het biopolymeer PHA, een afbreekbaar alternatief voor plastic. De proefinstallatie is de opmaat tot de bouw van een full-scale extractiefabriek voor de productie van 6.000 ton PHA per jaar. De totale investering van de demofabriek en de extractiefabriek wordt geraamd op 58 miljoen euro.

Vorige week werd de vestiging van Paques Biomaterials op het bedrijventerrein GETEC in Emmen in het bijzijn van de participerende bedrijven Eekels Technology en Vicoma Consultancy & Engineering onderstreept met het hijsen van de vlag.

Paques Biomaterials heeft de eerste stap gezet met een testinstallatie op het terrein van energie- en afvalbedrijf HVC in Dordrecht. Daar werkt het bedrijf samen met de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân, kenniscentrum STOWA, TU Delft, Wetsus, afzetorganisatie AquaMinerals en slibverwerker SNB in het PHA2USE project, dat onlangs werd genomineerd voor de beste overheidsinnnovatie van 2023.

In het najaar 2021 werd de testinstallatie van PHA2USE geplaatst op het HVC-terrein. In de installatie worden vetzuurrijke afvalwaterstromen gebruikt voor de voeding van bacteriën. Deze vreten zich vol met vetzuren en slaan die op als energiereserve, waardoor een PHA-rijke biomassa ontstaat. In een gepatenteerd proces wordt de polymeer PHA uit deze massa gehaald. 

In samenwerking met Eekels Technology en Vicoma Consultancy & Engineering heeft Paques Biomaterials het extractieproces 'vertaald in gangbare technische oplossingen'. Esmond Bakker van Vicoma Consultancy & Engineering in een persverklaring: “Het pragmatische en flexibele ontwerp is succesvol gebleken. Dit heeft geresulteerd in een gedegen basic engineering pakket. Dit vormt de basis voor een goedwerkende demo plant.”

Die installatie wordt gebouwd door Eekels Technology. Paques gaat het biopolymeer onder de naam Caleyda in de markt zetten. In de demo-installatie in Emmen wordt Caleyda in batches geproduceerd zodat klanten het voor verschillende toepassingen kunnen gaan testen. Het biopolymeer moet een alternatief worden voor het gebruik van conventionele (niet-afbreekbare) kunststoffen op oliebasis die worden toegepast in bijvoorbeeld verf, kleding, cosmetica en landbouw.

De bouw van de full-scale extractiefabriek wil Paques ook realiseren op het bedrijventerrein in Emmen dat is bedoeld voor bedrijven die actief zijn op het gebied van circulaire economie en (vergroenende) chemie. Paques heeft daartoe een optie genomen op een perceel van 3,2 hectare. Het is de bedoeling dat deze fabriek in de loop van 2026 in gebruik wordt genomen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost