secundair logo knw 1

Industrieel afvalwater

Onderzoekers hebben een nieuw membraan met speciale coating ontwikkeld dat chemicaliën in afvalwater zeer effectief scheidt. Dat biedt industrieën de kans om waardevolle bijproducten en chemicaliën uit afvalwater te halen voor hergebruik. De onderzoekers spreken over een doorbraak in de behandeling van industrieel afvalwater. Voor de ontwikkeling van het membraan hebben ze zich laten inspireren door de hechtingstechniek van mosselen.

Dat blijkt uit een artikel dat is verschenen in Nature Water. Het is geschreven door wetenschappers van de Britse Universiteit van Bath samen met collega's uit China, Zuid-Korea, Singapore, Australië en België.

Met het nanoporeuze membraan kunnen in industriële afvalwaterzuiveringen verschillende organische/natriumchloride mengoplossingen effectiever worden behandeld dan met bestaande processen, is hun claim. Ze onderzoeken de mogelijkheden om het membraan op de markt te brengen en zoeken daarbij steun van relevante marktpartijen.

Coating
De wetenschappers brachten een coating aan op het membraanoppervlak die bestaat uit het polymeer polyethyleenimine (PEI) en polydopamine (PDA). Ze lieten zich daarbij inspireren door mosselen die polydopamine uitscheiden en gebruiken om zich te hechten aan rotsen of hout in natte omstandigheden. De kleverigheid van de coating maakt het membraan zeer selectief, aldus de onderzoekers: het laat water door maar houdt andere verbindingen en organische materialen tegen.

Dit proces resulteert in een verbeterde filtratie van het water en een zeer efficiënte en energiezuinige manier om chemische stoffen afzonderlijk te scheiden. Zo werd tijdens proeven 99,1 procent van de antibiotica teruggewonnen uit zoutwateroplossingen (water en natriumchloride). De ontzoutingsefficiëntie bedroeg 99,3 procent, aldus het onderzoek.

Tijdens tests gebruikten de onderzoekers vier antibiotica - ceftriaxonnatrium, cefotaximenatrium, carbenicillinenatrium en ampicillinenatrium - om de elektrogestuurde filtratieprestaties van het PDA/PEI-gecoate membraan aan te tonen.

Omslag
De onderzoekers stellen dat de techniek kan leiden tot een omslag in het denken over afvalwaterzuivering. Jiuyang Lin van de Chinese Academie van Wetenschappen en medeauteur van het artikel, spreekt over een doorbraak in het vinden van elektrodialyse voor de behandeling van afvalwater.

Lin: "Deze eenvoudige maar effectieve coating biedt stabiliteit op lange termijn en garandeert een laag energieverbruik, ongeacht de omstandigheden van het afvalwater. Dit is een doorbraak in het vinden van elektrodialyse voor de behandeling van afvalwater, waarbij een slim ontwerp van het membraan, simulatie en analyse nodig zijn."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....